7.9 Alexander Bard Rasar Mot Maskinen

klicka här för att komma direkt till filen på Soundcloud!)

Alexander Bard förklarar allt mellan Jordan Peterson och Zara Larsson! Och mellan de två individerna ryms om inte allt allt, så ändå väldigt väldigt mycket! Vi diskuterar givetvis #MeToo och #sextremism.

Alexander har varit i blåsväder. Så många orkaner att jag själv inte kunnat hålla reda på dem. Bättre då att fråga Alexander tänkte jag som vid det här laget verkligen borde veta bättre.

Vad som följer snart är en rasande monolog från Alexander om världens och landets tillstånd. Han är inte nådig. I vanlig ordning borde jag kanske invänt mer men det är verkligen en fröjd att lyssna på Alexander rasa loss.

Och om du tycker att jag svärmar för mycket för Bard – så vet jag att det bara är för att du är sotis.

En invändning försökte jag få in när Alexander propsar på polygami. Där skiljer sig våra uppfattningar åt. Alexander är för och jag är emot. Dessvärre lyckas jag inte förklara varför och ville inte heller avbryta Alexander i hans resonemang så jag tänkte istället ta tillfället i akt att utnyttja programledarens privilegium och presentera mitt resonemang nu istället.

Jag vill också att du ska veta att jag i grunden inte bryr mig om du är gift med en eller flera personer. Personligen tycker jag inte att staten borde infört homoäktenskap utan istället avskaffat heteroäktenskap. Som jag ser det borde det vara upp till dig och den eller dem du ska gifta dig med och det samfund ni är med i som förrättar vad som egentligen är en religiös ceremoni från början.

För att parafrasera Doug Stanhope – ett förhållande blir inte sexigare för att man blandar in advokater och pappersarbete.

Men nu går det att gifta sig borgerligt – vilket är statligt – vilket i sin tur innebär att staten förordar äktenskap. Om den började erbjuda polygami skulle det vara som att den förordade det. Och då blir det en fråga. Och jag tyckte den var lite intressant.

Och jag är emot.

Mitt motstånd bygger på en artikel i The Atlantic av Jonathan Rauch som kom ut 2006 där resonemanget verkligen fastnade i mitt minne.

Det går som så att i människans naturtillstånd är hon förvisso polygam – men bara åt ett håll – och det leder till instabila och våldsamma samhällen.

Vad jag menar med att människan är polygam i naturtillståndet men bara åt ett håll är att polygama samhällen tycks alltid vara polygyna. Med det menas att det nästan alltid, utan undantag, är så att polygama samhällen bygger på formeln en man flera kvinnor. Det finns nästan inga undantag till den regeln enligt Robert Wrights bok Det Moraliska Djuret från 1994. Polygyn betyder alltså att en man har flera kvinnor. Polyandri skulle det kallas om det var en kvinna som hade flera män. 

Även om staten började erbjuda könsneutrala polygama äktenskap skulle antagligen polygyna bli vanligast. Inte särskilt rättvist som policy från samhällets sida med andra ord.

I naturtillståndet kommer flera kvinnor avstå sin ensamrätt på en man om mannen bättre garanterar hennes avkommas fortlevnad. Under sådana omständigheter kommer de mest kapabla männen att få fler kvinnor än mindre kapabla män. Vilket i sin tur skapar en stor underklass av sexuellt frustrerade män utan framtidsutsikter och med inget att bidra med till samhället.

Allt annat lika är det ju enkel matte att för varje man som gifter sig med två kvinnor går en man utan, om en man gifter sig med tre kvinnor blir två män utan och så vidare.

Monogama samhällen ger alla åtminstone en chans att hitta en partner. I polygama samhällen skapas alltid en stor underklass av män som inte har en chans att hävda sig.

Överallt annars det har prövats har det lett till revolutioner och gangstervälde om inte nationen varit så pass smart att den använt det här outnyttjade våldskapitalet till att kolonisera andra länder. Två flugor i en smäll så att säga.

Det finns forskning som visar att när samhällen når en ratio på 120 män för varje 100 kvinnor så blir de strukturellt instabila.

Så att bara ta in till exempel invandrare av manligt kön kan få ödesdigra konsekvenser om könsbalansen förändras för mycket.

Så var polygam, polyamorös, polygyn eller polyandrisk om du vill – men håll staten utanför relationen. Nån måtta på hur kinky man är måste det finnas – och gränsen borde dras vid att byråkrati i sovrummet.

Om det inte verkligen är din grej såklart i vilket fall det borde finnas en lång byråkratisk process som du måste gå igenom för att få leka med byråkrati i sovrummet.

Låt nu Alexander Bard strömma in genom dina öron och in i din hjärna. För jag har noterat en sak med Alexander. När jag lyssnar vill jag invända – men samtidigt vill jag inte missa vad han nu kommer att säga härnäst – och det är i den tveksamhet man verkligen kan känna synapserna spraka.

Länk till den intervju i Sveriges radio som jag refererar till i början finnes här.

Njut!

Podden produceras av mig, för dig, med hjälp av dig som lyssnar. 

DKs Patreon: bit.ly/ARONFLAMDK
SWISHA på 0768943737.
Bitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSH

Edited by Marcus Blomgren – contact at Instagram @marcusbrummgren
Intro by:
Intractable by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/…)
Source: incompetech.com/music/royalty-
Artist: incompetech.com

En Svensk Tiger DEL 2 DEKONSTRUKTIV KRITIK Aron Flam by DEKONSTRUKTIV KRITIK is licensed under a  Creative Commons License.

 

About the author

Komiker, författare och podcastare