8.0 Jonathan Lundqvist ”Gränsdragande reporter”

IMG_9511.JPG

Hej och välkommen till DEKONSTRUKTIV KRITIK. Jag heter Aron Flam och i avsnittet talar jag med Jonathan Lundqvist om några av de nya lagförslagen och utredningarna  om nya lagförslag som hotar yttrandefriheten.

Bilden är en skärmdump från Expressen.

Bilden är en skärmdump från Expressen.

Bara några dagar efter att vi spelat in vårt samtal bestämmer sig Google för att stänga ner Granskning Sverige. Anmälningarna mot Granskning Sverige kommer från DN och Expressen som hävdar att innehållet är olagligt. Och nu gäller det att vara uppmärksam. För det är inte de nazistiska åsikterna som DN och Expressen anser Granskning Sverige ha som de anmält kanalen för. Utan för intrång i upphovsrätten. Det Granskning Sverige gjort är alltså att använda skärmdumpar från DN och Expressen som underlag för sina videos. Och det är inte till polisen som DN och Expressen gjort sin anmälan utan till Google.

Jonathan angriper DN, i DN, och skriver så här:

data-animation-override>
När granskning Sverige togs bort från plattformen var det med hänvisning till upphovsrätten. DN och Expressen hade anlitat en advokat som kontaktat Youtube. Orsaken var att Granskning Sverige illustrerat vissa av sina samtal med skärmavbilder av artiklar från tidningarna de kritiserade. Det är en metod som är praxis hos nästan alla medier och har stöd i citaträtten.
— Jonathan Lundqvist i DN

Jag passar på att be om ursäkt till DN om citatet är lite långt. Jag hoppas ni inte kommer att stämma mig för intrång i upphovsrätten.

För vad som nu hänt är att DN och Expressen beter sig som aktivister i försök att stoppa – inte bara meningsmotståndare – utan konkurrenter.

Istället för att ta det till domstol tar de frågan till Google. Som svarar med att inskränka någons yttrandefrihet.

Att Granskning Sverige har åsikter som vare sig jag eller DN och Expressen sympatiserar med är oväsentligt i det här fallet. Det handlar om vem som får tala och vad man får säga. Det bör inte vara upp till DN och Expressen. Eller Google.

För vad det sammantaget visar är att Yttrandefriheten angrips just nu på bred front från många håll.

Antagligen för att vi har glömt principen bakom det mest fundamentala i det demokratiska systemet. Rätten att få tala fritt. Att få uttrycka sina tankar och känslor.

Få försvarar den rätten lika väl som Jonathan Lundquist. Han har dessutom en fantastisk bas i rösten som är behaglig att lyssna på. Numera före detta chef på Reportrar utan Gränser. Vilket är lika så gott eftersom han är väldigt tydlig med var gränserna bör dras. Han hjälper mig att reda ut begreppen.

DKs Patreon: bit.ly/ARONFLAMDK SWISHA på 0768943737. Bitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSH Edited by Marcus Blomgren – contact at Instagram @marcusbrummgren Intro by: Intractable by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/…) Source: incompetech.com/music/royalty-… Artist: incompetech.com

About the author

Komiker, författare och podcastare