8.3 Katerina Janouch vs SVT

Katerina Janouch på besök hos DEKONSTRUKTIV KRITIK

Katerina Janouch på besök hos DEKONSTRUKTIV KRITIK

DEKONSTRUKTIV KRITIK träffar författaren och politikern Katerina Janouch. Ett samtal som till stor del kommer att handla om rasism och Fakenews.

Efter att Katerina Janouch är med på tjeckisk teve i januari 2017 enligt den gregorianska kalendern får hon löpa gatlopp i medierna. Den bild Katerina Janouch förmedlar, den av ett Sverige i förfall, är anatema för många i svensk offentlighet. När Katerina framför den ståndpunkten i tjeckisk teve finns knappt tillstymmelse till erkännande av hennes bild av Sverige i traditionella medier.

Så, bara nio dagar senare, den 20e januari 2017, publicerar SVT en artikel i ämnet som heter Sant & Falskt i Janouch-debatten. Den artikeln blir vår utgångspunkt i samtalet.

SVT skriver på sin hemsida att:

Från SVTs artikel om vad som är sant eller falskt i Janouch-debatten: https://www.svt.se/kultur/medier/sant-och-falskt-i-janouch-debatten

Från SVTs artikel om vad som är sant eller falskt i Janouch-debatten: https://www.svt.se/kultur/medier/sant-och-falskt-i-janouch-debatten

Jag får själv känna på hur bedrägligt det kan vara när jag nu inför sändningen av den här intervjun ser att statistiken har förändrats sen jag gjorde den. Det gäller specifikt hur många av de så kallade ensamkommande barnen som efter ålderstester fått sin ålder uppskriven. Eller för att tala ren svenska hur många av dem som ljugit om sin ålder.

RMV.se https://www.rmv.se/verksamheter/medicinska-aldersbedomningar/metoder/manadsstatistik-medicinska-aldersbedomningar/ 

RMV.se https://www.rmv.se/verksamheter/medicinska-aldersbedomningar/metoder/manadsstatistik-medicinska-aldersbedomningar/ 

När jag räknar på det innan intervjun får jag det till 76 %. När jag går in på rättsmedicinalverkets hemsida nu ser jag att de har utfört 10 408 undersökningar och att 8569 bedömts vara över 18 år gamla vilket ger 82.3 procent och inte 76 som jag säger i samtalet.

De går alltså inte efter ålderstesterna över huvud taget utan ser till den totala mängden asylsökande. Såvitt jag förstår har Katerina Janouch syftat på de ensamkommande och inte på alla asylinvandrare.

Rättsmedicinalverket ger henne i alla fall mindre fel SVT själva har i sin egen faktagranskning. Katerina har fel i att det är 75 procent när hon intervjuas i tjeckisk teve men hon är i alla fall närmre sanningen än SVT som utgår från hur många av de ensamkommande som fått sin ålder höjd av migrationsverket. Som alltså inte är samma som rättsmedicinalverket.

Vill man vara snäll kan man säga att i sin undersökning av Katerina Janouchs påståenden så har de i alla fall inte valt att tolka henne välvilligt. Det tycker jag inte heller SVT är skyldiga att göra om det är så att de har rätt. Men om det samtidigt är så att SVT misslyckats i sitt uppdrag – att själva rapportera om det här – och istället har mörklagt det. Då ser det plötsligt inte motiverat ut.

Flera har vittnat om att det faktiskt förhåller sig så att Public Service aktivt skitit i att bevaka migration och integration på ett rättvisande sätt. Bland annat Jörgen Huitfeldt i förra avsnittet av den här podcasten. Och i en artikel på Kvartal.se.

Men för att återgå till artikeln på SVTs hemsida om vad som är sant eller falskt i Janouch-gate:

https://www.svt.se/kultur/medier/sant-och-falskt-i-janouch-debatten

Från SVTs hemsida.

Från SVTs hemsida.

Ett liknande problem stöter vi på vid termen ”no-go zones”. I Sverige gör vi nämligen skillnad på utsatta områden och på särskilt utsatta områden.

Det kan alltså vara så att SVT bara har de gamla siffrorna. Och att Katerina har fel. Eller så har båda fel eftersom de inte är överens om vad termen ”no-go zone” betyder.

Men lite löjligt är det – att allt i Sverige alltid ska bli en diskussion om ords betydelse snarare än om andemeningen i budskapet. För sammantaget säger Katerina Janouch i intervjun att det i Sverige blir sämre på ett antal områden kopplade till invandring – och SVT kommer fram till att det inte stämmer.

Vad gäller otryggheten, cancersjuka versus flyktingar, fattigpensionärer och emigration från Sverige till andra länder är det svårare att bedöma vad som är rätt. Dels för att Katerina talade i rätt generella termer i intervjun och dels för att dessa saker är svårare att räkna på.

För hur ska du veta om till exempel flyktinginvandringen kommer att stärka pensionssystemet eller försvaga det?

SVT lutar sig mot pensionsmyndigheten som har släppt en rapport 2016 som heter ”Asylinvandring stärker pensionssystemet”. Ska man tro titeln på rapporten är det inte så mycket att snacka om.

”Får våra pensionärer det sämre på grund av asylinvandring?”

”Nädå, har du inte läst rapporten som säger att ”Asylinvandring stärker pensionssystemet”?”

”Det har jag inte vad heter den?”

””Asylinvandring stärker pensionssystemet”!”

Som du märker ger våra myndigheter mig oändliga uppslag till sketcher ingen någonsin kommer få se.

Läser man förbi titeln och tittar på pressreleasen ser man dock att de utgått från att historiska inkomstmönster upprepas. Med tanke på de asylsökandes utbildningsnivå förefaller det som ett orimligt antagande. Men jag vet inte.

En sak som är säker är att när Katerina Janouch intervjuades i Tjeckisk television var inte de saker hon sa offentlig sanning i Sverige. Snart ett och ett halvt år senare är i alla fall de mest uppseendeväckande sakerna närmre Katerina Janouchs version av verkligheten än SVTs.

Jag får intrycket av att Katerina ges, om inte rätt, av historien, så åtminstone mindre fel än SVT.

Det är lätt att tänka på grekiska mytologins Kassandra som hade fått gåvan att se in i framtiden men som förbannas av Apollo så att ingen ska tro hennes förutsägelser så att hon verkar galen. 

Mer än så vill jag inte säga med risk för att förstöra samtalet för dig.

Katerina Janouch fick betala ett högt pris för sin frispråkighet. Till skillnad från mig var Katerina omhuldad tidigare. Fallet från barnboksförfattare till rasistanklagad är stort.

Det som också blir tydligt när man tittar på det som Katerina är att innan hennes intervju i tjeckisk teve var alla ensamkommande barn barn. Fem månader senare, den trettionde maj, skriver Aftonbladet att tre av fyra som ålderstestats är vuxna.

Priset för att vara först med att säga något alla redan vet är stort. För den som säger det. För oss andra är det ren vinst. Vi får plötsligt tala friare.

Det gäller alltså oavsett var man står i frågan.

Och jag är inte säker på att jag och Katerina håller med varandra om allt. Vad gäller att Kristoffer Appelqvist målade Hitlermustasch på Katerina ser hon kanske som ett osmakligt påhopp på någon med judisk börd, medan jag är upprörd för att Appelquist uppenbarligen snott skämtet!

Att måla Hitlermustasch är inte Kristoffers skämt från början. Han har snott det från Charlie Chaplin.

Oavsett vad anser jag alltså att det inte är antisemitism så mycket som det är låg verkshöjd.

Och nu får du lyssna, kritiskt hoppas jag, på hur det gick när jag träffade Katerina Janouch.

Katerina kan du följa på hennes egen webbplats eller i lämpligt socialt medium som twitter. Hennes senaste bok heter ”Bilden av Sverige” och jag har själv inte hunnit läsa den men det verkar ändå som att det var vad detta avsnitt kom att handla om. 

Till nästa gång – ha en god tidsenhet!

About the author

Komiker, författare och podcastare