9.4 En Arg Blatte Talar Igen (och lite kort om Uppdrag Granskning)

Avsnittet kan avnjutas i ljudform här!

Avsnittet kan avnjutas i ljudform här!

Med anledning av senaste avsnittet av Uppdrag Granskning vill jag påpeka att jag inte är alternativ-höger. Programmet avser undersöka alternativhögern. Det de undersöker är Christofer Dulnys och Daniel Fribergs nordisk alternativhöger.

Jag tycker det är bra att man bevakar högerextremister men just nordisk Alternativhöger är en marginell rörelse. Samma marginella rörelse som Richard Spencer tillhör i USA.

Om du inte vet vem Richard Spencer är så är han den nazist som hela den amerikanska pressen bestämde sig för att göra till Trumps Nordisk Alternativhöger. Skälet till att de gör så här är för att det är farligt att undersöka riktig våldshöger som NMR. De har våldskapital på riktigt. Andra nationella, som är mindre extrema, är för vettiga (relativt sett) och har för bra argument för att bemötas.

Därför väljer Uppdrag Granskning ut nordisk alternativhöger. Som fantiserar om ett globalt imperialistiskt apartheid. Du hör själv hur rimligt det är att dessa gossar kommer klara av att uppfylla sina drömmar.

Som allt här i världen gäller det att matcha sina förväntningar med sina faktiska förmågor. Så är inte fallet här.

”Vi har följt den här rörelsens ledare i Sverige. Är de ett verkligt hot mot demokratin?”

Svaret på den frågan får Uppdrag Granskning själva av Christofer Dulny senare i programmet. Han ligger i en solstol vid en pool och lägger ut texten om vad han hoppas åstadkomma med sin rörelse:

”Jag hoppas de blir kränkta!”

Utöver detta har de låtit en reporter gå undercover i rörelsen i ett halvår, sex månader, men hon får inte ut mer än vad man gör om man sätter på sig en bodycam och går in på valfritt studentspex. Det är väldigt pinsamt.

De enda vittnen som Uppdrag granskning presenterar för att bevisa att Christofer Dulny och Daniel Fribergs nordisk alternativhöger är ett hot mot demokratin är… ….Christofer Dulny och Daniel Friberg.

Wow? Kan man få en slow clap eller?

Uppdrag granskning klipper dessutom okommenterat in när Dulny och Friberg besöker debatten för filmen ”A Swedish Elephant!” i Almedalen. Ett öppet – typiskt Almedalsevent – sett till publiken i alla fall.

Där jag och bland annat Alexander Bard medverkar. Hela debatten ligger på nätet för den som är nyfiken. Uppdrag granskning klipper in det så att det verkar som att det är ett möte för nordisk alternativhöger.

Och klipper med just mig och Alexander Bard för att få det att verka som att vi är med i den här högerkonspirationen som hotar att ta över världen. Allt visas dessutom till tonerna av hotfull musik. Som garanterat inte fanns på plats när evenemanget faktiskt skedde.

Vilket jag märkte när jag tittar på Uppdrag granskning är synd. Jag gör mig avgjort mycket bättre med lite hotfull musik i bakgrunden.

Väldigt fult klippt av uppdrag granskning alltså. Förstår de inte hur kränkta nazister som Christofer Dulny blir när han målas ut som dräglande fanboy till en ultraliberal jude?

Själv tar jag det som en komplimang och ett tecken på desperation från SVTs sida. Min kritik mot SVT och Public Service är att de borde lägga ner för att de inte klarar av att vara objektiva. Något de bevisar i allt högre grad ju mer kritiken växer.

Jag och Dulny är väsensskilda.

Jag vill förändra systemet. Göra om Sverige till en riktig liberal demokrati med yttrandefrihet, äganderätt och individualism. Vilket Uppdrag granskning vetat om de gjort sin research.

Dulny är etno-nationalist. På nätet ligger det en debatt mellan Dulny och Arg Blatte där Dulny flera gånger säger att han inte vill förändra systemet. Han vill bara byta ut eliten.

Jag upprepar: CHRISTOFER DULNY VILL INTE BYTA UT SYSTEMET! HAN VILL BARA BYTA UT ELITEN!

Det säger en del om vilket system vi har. Om han bara vill ta över och fortsätta med sin egen politik betyder det att… Ja, du fattar nog själv vad det betyder?

Extremister vill utplåna alla gråzoner. När SVT buntar ihop mig, en liberal jude, Alexander, homosexuell filosof och Jens Gnamn, som de lät skymta förbi lika omotiverat, beter de sig alltså som extremister. Antingen är du med oss eller så är du nazist.

Utöver det. Gör de sig också till åtlöje. Och avslöjar igen att de inte är journalister utan propagandister. Att de dessutom tar till så här fula metoder så fort det blåser lite kring dem borgar inte direkt för förtroende. Ni känns inte direkt som ett gäng man vill ha omkring sig om det skulle börja brinna. Det är mer motiverat att ni anlade branden.

För här har Uppdrag Granskning lagt gud vet hur många manstimmar på att undersöka nordisk alternativhöger. Om den här rörelsen är ett hot mot demokratin? Det är den inte. De hittar inga bevis förutom nordisk alternativhögers egna fria fantasier. Riktiga journalister hade då antingen avstått från att publicera eller publicerat just det. Att de hade fel. Det gör de inte.

Ändå har den alltså gått igenom redaktion, produktion och redaktion igen. Det gör att de antingen är brottsligt inkompetenta och därför inte borde ha några jobb eller att de gjort de med flit och därför inte borde ha några jobb.

För när uppdrag granskning, efter dokumentären, presenterar sina fynd för SÄPO med frågan ”hur stort hot är dom här egentligen?”. Får de svaret, ”i den bemärkelsen utgör de inget hot!”.

Först efter en lång radda brasklappar om att man inte ska släppa garden och alltid måste vara vaksam givetvis. Vilket är bra. Och rätt och riktigt. Men. nordisk Alternativhöger ”utgör inget hot”.

Vilket SVTs ”expert” protesterar mot genom att påpeka att våra folkvalda politiker ”inte kan göra sitt arbete på grund av att de blir uthängda på nätet och får extrema mängder hat och hot riktade mot sig som gör att det inte känns roligt att göra ett arbete längre?!”

Är det inte roligt att gå till jobbet längre?

Det enda Dulny och Friberg vill ha, liksom Richard Spencer, är uppmärksamhet. Inte för att de är den dolda makten bakom makten – utan för att de inte har någon makt. SVTs Uppdrag Granskning ger dom nu exakt det de vill ha. Uppmärksamhet.

Samtidigt passar de på att försöka brunsmeta meningsmotståndare som har kritiserat deras verksamhet offentligt.

Som Uppdrag Granskning berättarröst säger i slutet av reportaget: ”För att göra det oacceptabla acceptabelt!”

About the author

Komiker, författare och podcastare