10.0 Henrik Jönsson ”KRIG MEDELST KOMMUNIKATION”

Avsnittet kan avnjutas här!

Avsnittet kan avnjutas här!

Avsnittets gäst är Henrik Jönsson. Henrik är företagare, författare och youtuber och det var i egenskap av Youtuber jag kom i kontakt med honom. Henriks Youtube-kanal har på kort tid fått över 20 000 prenumeranter trots att hans videos främst går ut på att förklara politik på ett lättfattligt och underhållande sätt från det liberala perspektivet.

Henrik ser ut som om Kalles Kaviar-killen blivit norsk oljemiljardär, men hans videos har blivit oerhört populära på grund av raka enkla förklaringar av grundläggande ekonomi och politik. Henrik är en kommunikativ virtuos.

Jag har också fått chansen att gästa Henriks kanal då han livesänder under titeln Champagne med Henrik och det var väldigt trevligt, lika mycket på grund av champagnen som Henrik vilket han insåg som den gode värd han är och såg till att mitt glas aldrig ens var halvfullt. Sålunda inte heller jag.

Henriks kanal är en viktig röst som saknats på svenska Youtube och jag uppmanar dig att gå in på hans kanal och prenumerera på den.

Samtalet handlar om informationskrig. Vilket är passande eftersom jag och Henrik plötsligt befinner oss mitt uppe i ett. Ett som dessutom verkar utspela sig på många olika fronter.

Och den mediamarknad som varit i Sverige, och som i mångt och mycket liknar ett gammalt mediemonopol under så extremt långsam upplösning att det inte riktigt vill ge med sig. Public Service är statligt och de flesta stora privata mediaaktörer är antingen beroende av staten på andra sätt eller får sin politiska inriktning bestämd av LO som Aftonbladet.

Alla snackar om trettiotalet men jag tycker att det ser mycket mer ut som fin de siècle. Centraleuropa i slutet av 1800-talet/ början av 1900-talet. Innan första världskriget. Tryckpressen hade just blivit så billig så nästan vem som helst hade råd att trycka egna flygblad. Ungefär som statusuppdateringar på sociala medier. De gamla makternas berättelser utmanades av nya perspektiv som satte massorna i brand. Det var upptakten till första världskriget.

Du kommer inte kunna räkna med att de gamla medierna kommer jubla över dessa nya perspektiv. De kommer göra allt i sin makt för att begränsa dem, tysta dem. Istället för att konkurrera och utveckla sin egen produkt. Att stötta de nya alternativa medier som du tycker är bra kommer därför bara att bli viktigare och viktigare.  

AVSNITTET FINNS I BARA LJUD HÄR OCH NEDAN PÅ YOUTUBE MED VACKERT COLLAGE PÅ HENRIK, MIG OCH EN SVENSK TIGER.

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Komiker, författare och podcastare