Om Henrik Schyfferts hat mot Rådjur

Jag blev mycket illa berörd av avsnittet med Henrik Schyffert på Youtube. Att en så anrik kanal som Youtube, kan bjuda in en sådan uppstudsig spjuver som Henrik Schyffert till att börja med gjorde mig upprörd i sig. Youtube har ju ända sedan begynnelsen i urtiden cirka 2005 gjort sig känt för ett balanserat och objektivt innehåll varför en inbjudan till den allmänt nedsolkade politiske sosseaktivisten Schyffert är något av ett avsteg från den vanliga programmeringen. Men det riktigt upprörande bestod ändå i vad som sedan sades i programmet.

Blott ett trettiotal minuter in i programmet hävdar Henrik Schyffert att ett skämt signerat undertecknad inte är något skämt utan mobbing. Den så kallade mobbingen rörde den skönsjungande Malena Ernman, bekant för allmänheten som näktergalen från Beckomberga, och hennes dödsångest. Något jag i all välmening föreslog kunde lindras genom att avstå från barn. Att Malena redan hade råkat skaffa sig ett barn, varför rådet inte var tillämpligt på henne, hade undgått mig helt. Hur skulle jag kunna veta det?

Huruvida det var mobbing, goda råd som föll för döva öron eller ett skämt är således inte helt lätt att avgöra. Men det Henrik sade som var upprörande var inte att rådet, som av vissa uppfattades som ett skämt, är mobbing. Det upprörande var att han i samma andetag anklagar rådjur för att inte ha någon humor och inte vara kapabla att konstruera skämt!!! Utmanande, upprörande och säkert så ”edgy” som Schyffert brukar vilja uppfattas men det är bara fördomar.

Några världens främsta humorister är rådjur. Några av mina absoluta favoritkomiker genom tiderna har varit, eller är, rådjur. Rådjur är helt enkelt djurrikets absolut största humorister. Något Schyffert hade vetat om han själv var komiker och inte politisk aktivist. På sin fritid hade Schyffert kunna ta del av rådjurens förmåga till politiskt korrekta skämt men istället ägnar han fritiden åt att jaga och skjuta bland annat rådjur! Hur förväntar vi oss att Henrik ska veta om rådjur är roliga eller inte när det enda han gör om han ser ett rådjur är att skjuta ner det? Varför förväntar vi oss att en person som på fritiden mördar humor ska förstå vad som är roligt? Det är orimligt! Rådjur är roliga varelser och människor som säger annat är förbannade mördare!

Jag hoppas därför att Youtube stramar upp sitt regelverk och inte tillåter något liknande att laddas upp någonsin igen. Huruvida mitt mycket goda råd till Malena Ernman var ett skämt eller inte kan jag faktiskt inte avgöra. Men jag lutar ändå åt att det faktiskt var ett skämt eftersom det första Henrik Schyffert gjorde när han såg det var att skjuta ner det.

About the author

Komiker, författare och podcastare