Mattias Svensson om ”Vad vi kan lära av planekonomin”

För att lyssna på avsnittet klicka här!

För att lyssna på avsnittet klicka här!

”Det skapade ett enormt hierarkiskt samhälle där de som hamnade längst ner verkligen var förtryckta och saknade alternativ.”

Avsnittets gäst är återigen författaren Mattias Svensson. Förra gången Mattias var med talade vi om hans bok “Den Stora Statens Återkomst”. I det här avsnittet ska vi diskutera en väldigt kort essä Mattias har skrivit som heter “Vad vi kan lära av planekonomin” (finns som e-bok här!). Det blir ett väldigt långt samtal som är väl värt din tid.

Innan vi fortsätter vill jag dock gå ut med en rättelse. I DEKONSTRUKTIV KRITIK 6.7 med Ivar Arpi säger Ivar Arpi fel källa I en anekdot om desinformationskampanjen mot Per Brinkemos bok Klan och Stat. I podden säger Ivar Arpi att den utgick från tidningen Expressen men uppropet han syftar på förekom i Aftonbladet. Anekdoten återfinns cirka 22 minuter från slutet av podcasten.

I samma anda vill jag rätta TV-dags Kjell Häglund (tillika min gamla redaktör en gång i tiden och en person som alltid skrivit positivt om min humor) påstår i en artikel i Expressen att jag har varit med i en alt-right show på youtube och att när han klickade på den

“förra senvintern började Youtube bete sig annorlunda. Trots att jag är betalande kund och alltid inloggad började väsensskilda klipp autospelas för mig, alla med mer eller mindre högerpopulistisk agenda. Från konspirationshaverier om George Soros till hela Jordan B Peterson-föreläsningar.

Jag tänkte att, oj, folk i mina flöden är verkligen galna i Jordan B Peterson … eller kunde det vara så att jag drabbades av den här vågen bara för att jag klickat på min vän Aron Flams deltagande i en populär amerikansk alternativhöger-talkshow?”

Rubin Report är mig veterligen inte alt-right Kjell. Syftar du på Gad Saad vet jag inte om han räknas heller för den delen?

En fet libanesisk jude som inte gillar Islamism eftersom han tvingats fly från den? Nej, Kjell, bättre kan du. Att beskriva youtube som ett radikaliseringsverktyg är en konspirationsteori. De mest populär klippen på youtube är musikvideos och kattungar som är gulliga. Med den logiken Kjell använder i sin artikel är vanliga bibliotek potentiella ”radikaliseringsverktyg”. Själv är jag av åsikten att det är farligare att utmåla information som farlig. Risken är att människor då inte lär sig hantera och värdera information och då aldrig lär sig tänka kritiskt. Något som verkligen riskerar att göra dem lätta att radikalisera. Lösningen är alltså inte att förbjuda information utan att lära människor att hantera den. Det är precis som med andra verktyg som knivar eller eld. De kan vara farliga men de kan också vara praktiska och livsnödvändiga. Förutsättningen är att du vet hur du ska hantera dem.

Mattias Svensson är känd som nyliberal. Mycket är vi överens om men en sak som Mattias sade i podden höll jag inte med om utan att på plats komma på varför. Jag vill därför ta tillfället i akt att utnyttja intervjuarens och producentens privilegium och förklara det nu. I vår konversation säger Mattias att han är så pass liberal att han till och med motsätter sig monopollagstiftning som ska förhindra att företag blir så stora att de blir omöjliga att undvika eller klara sig utan. Själv är jag inte lika säker. När han sade det kunde jag inte formulera ett bra svar men anledningen till att jag inte motsätter mig monopollagstiftning är att jag i grunden inte tycker att människan ska göra något till Gud. Inte ens marknaden. Att helt utesluta ens tanken på monopollagstiftning av ideologiska skäl är att göra marknaden till Gud.

I övrigt är essän ”Vad vi kan lära av Planekonomin” det bästa som Mattias Svensson har skrivit. Det är en pytteliten pocket på blott 64 sidor med stor text så det finns ingen ursäkt ens för Åsa Linderborg att inte läsa den. Själv läste jag den med behållning och jag kan varmt rekommendera dig att göra detsamma. Med de orden vill jag presentera Mattias Svensson – Njut!

Återigen Tusen ursäkter för förseningar i leveransen av boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Tack för din förståelse och ditt tålamod. Även mitt eget har börjat tryta men den som väntar på något gott… För att beställa boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER KLICKA HÄR!

About the author

Komiker, författare och podcastare