Rasmus Dahlstedt – Visselblåsaren + Magdalena Anderssons briljans

Skådespelaren Rasmus Dahlstedt om den svenska kulturens tillstånd. Och vad har nazister på twitter gemensamt med regeringskansliet och instagramfeminister? Ingen av dem vill att du ska läsa DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Samt Magdalena Andersson briljanta nyspråk. (Lyssna på AVSNITTET HÄR!)

Magdalena Andersson Vs Verkligheten: 1-0

Vår saga börjar då finansminister Magdalena Andersson medverkar i SVT Agenda söndagen den 22:a september, 2019 enligt den gregorianska kalendern, klockan 21.15.

Agendas brun-utan-sol-missbrukande programledare Anders Holmberg konstaterar att arbetslösheten nu gått upp till 7.1 procent innan han övergår till att intervjua finansministern. Magdalena Andersson inleder med att konstatera att arbetslösheten kanske är hög men att sysselsättningsgraden ”är rekordhög”. Något Brun-utan-sol Holmberg konstaterar inte längre stämmer. Varpå Magdalena Anderssons kretskort tycks gå sönder och hon förklarar att ”arbetsmarknadsutbudet” har ”ökat”. Det kan verka som att Magdalena Andersson fått en kortslutning men det hon gör är faktiskt en smula briljant.

Det heter alltså inte längre arbetslöshet. Det låter för negativt så nu ska det istället kallas för ett ”ökat arbetskraftsutbud”. Hon fortsätter sedan att upprepa det i lite olika versioner cirka 8 gånger till utan att Brun-utan-sol ifrågasätter terminologin. Det är ett av de vackraste exempel på praktisk tillämpning av den Orwellska termen nyspråk jag någonsin har sett. Då har jag ändå både tittat på, och jobbat på, en del SVT-programmering.  Hur Brun-utan-sol än försöker fråga varför arbetslösheten är så hög, eller vad finansministern ämnar göra åt den så förklarar Magdalena bara att det är ”Många fler som söker sig ut på arbetsmarknaden än det har gjort tidigare”; ”att arbetsmarknadskraftsutbudet har ökat”; att ”det är fler som söker sig ut på arbetsmarknaden”; men ”det som är problemet är att det är många som har kommit ut på arbetsmarknaden”; för ”det som också är bra är att arbetskraftsdeltagandet har ökat”; och inte att förglömma ”det som har hänt är att det ju är väldigt mycket fler som har sökt sig ut på arbetsmarknaden”; samt givetvis att ”arbetskraftsdeltagandet har ökat”; och hon ”vill ju inte sätta in åtgärder så att det är färre som söker sig ut på arbetsmarknaden”; vilket är en del av förklaringen till att ”det är många fler som söker sig ut på arbetsmarknaden”; och hon skulle aldrig ”göra det på ett sådant sätt att det är färre som söker sig ut på arbetsmarknaden”. Väl spelat av finansministern, eller som ungdomarna säger: ”BOOOM! Micdrop!”

Lägg till lite Benny Hill och det är nästan komiskt att vår finansminister i samarbete med den statsfinansierade statstelevisionen nu löst problemet med den höga arbetslösheten. Lösningen var helt enkelt att döpa om arbetslösa till arbetskraftsutbud, vilket låter mycket mer positivt än arbetslös, det måste jag tillstå. Arbetslös har ju fått en så tråkig prägel. Tack vare vår socialdemokratiska finansminister behöver du inte längre må särskilt dåligt över att vara arbetslös. För du är inte arbetslös. Du är ett arbetskraftsutbud. Gratulerar! Känns det inte mycket bättre nu?

Från den ena galenskapen till den andra! Vad har regeringskansliet gemensamt med nazister på twitter och instagramfeminister? De vill alla stoppa Dig från att läsa boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER av mig. En annan sak de har gemensamt är att ingen av dem har läst boken. Men gör inte det Dig lite nyfiken på att läsa den i alla fall? Om inte annat bara för att se vad allt ståhej handlar om?

Genusfeminister, nazister och regeringskanslister  

Jag vill inte polemisera runt DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER eftersom jag tycker att boken talar för sig själv. Jag är givetvis villig att ta en diskussion, debatt eller ett trevligt samtal om innehållet men det kräver att Du faktiskt har läst den. Avfärdar du den utan att ha läst den avfärdar jag din kritik eftersom du uppenbarligen inte baserar den på annat än dina egna fördomar.

Som du som lyssnar vet säljs boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER enbart på min hemsida. Så kommer det vara i fortsättningen också. Men för ett kort ögonblick gick den att köpa i en bokhandel. En modig boklåda vågade ta in tio ex.

Samma bokaffär som tidigare varit först med att ta in både Jens Ganman och Mustafa Panshiris bok ”Det lilla Landet som kunde” och Tino Sanandajis ”Massutmaning”. På lördagen fick de tio signerade ex som gick åt på enbart två timmar. Så i måndags skickade jag ut tjugo exemplar till som även de var på väg att sälja ut, något jag uppmärksammade i en tweet där jag hyllade butikens mod och den privata marknaden. Den tweeten delades av politiskt sakkunnige för Socialdemokraterna i regeringskansliet Joel Stade med kommentaren: ”Alla bokhandlar är privata. Det är ingen som gillar din bok bara”. Vilket är sant. Alltså att de flesta bokhandlare är privata. Resten är däremot inte sant.

Akademibokhandeln är den största bokhandelskedjan i Sverige och den startades av facket – i just det här fallet studentkåren vid Stockholms universitet som alltså är ett fackförbund för universitetsstudenter – och Akademibokhandeln har central styrning av vilka böcker de tar in. Det kanske är ett aktiebolag men det är ett aktiebolag grundat och ägt av arbetarrörelsen. Ett bolag som står den politiska makten nära och har stora avtal om att sälja kurslitteratur till statliga universitet och högskolor. Hade det gällt Ryssland hade vi genast känt igen det som svågerpolitik. Men det man inte vill se ser man inte.

Centralstyrningen av titlar gäller dock inte för just den boklåda som tog in min bok, för de är franchisetagare, och tillåts därför lite större frihet i urval av titlar. En frihet de inte längre vågar använda när gäller just DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. För den friheten är slut efter ett drev mot Akademibokhandeln. Varför man kan fråga sig hur fritt det egentligen var? Drevet lyckades ena etnonationalister, socialister och genusfeminister mot lilla mig. Dessvärre råkade butikspersonal på bokhandeln i skottlinjen. Jag har som satiriker blivit en smula luttrad när det gäller den här typen av bemötande online. Jag räknar med det och ser det som kostnaden för att göra affärer helt enkelt.

Det gäller inte de vanliga bokaffärer eller butikspersonal som bara arbetar med att sälja böcker. De kan ta väldigt illa vid sig, och blir rädda, om de hängs ut på nätet där deras gamla kommentarer redigeras ur sitt sammanhang så att det ser ut som något helt annat och fruktansvärt, bombarderas av frågor eller kallas upp till huvudkontoret på förhör. Vilket är vad som hände här.

Så här ser Joel Stades personbeskrivning ut på Twitter. Han twittrar väldigt mycket i tjänsten.

Så här ser Joel Stades personbeskrivning ut på Twitter. Han twittrar väldigt mycket i tjänsten.

En del i det drevet var alltså Joel Stade som jobbar för socialdemokraterna i regeringskansliet. Det kan tyckas en smula anmärkningsvärt att en person med arbete i regeringskansliet mobbar privata näringsidkare på internet, men än mer anmärkningsvärt är att han gör det utan att ens ha läst innehållet i tweeten han delar från mig. Jag hade till och med bifogat en video med samma innehåll som i tweeten så läskunnighet var inte ett krav. Där sa jag att jag var jätteglad för att lördagens tio exemplar hade sålt ut på bara två timmar. Och att jag därför hade skickat 20 exemplar till –  när Joel plötsligt började bete sig mot en satiriker exakt som det brukar låta att Trump beter sig mot kritiker. Jag blir givetvis väldigt glad och smickrad över uppmärksamheten.

Politiskt sakkunnige i regeringskansliet är dessutom i gott sällskap med ett gäng anonyma etnonationalister som sätter mitt namn inom tre parenteser som kod för att jag är jude och anser att jag i och med boken sysslar med ”Historierevisionism”, försöker styra ”goyim” i ”riktning som är kosher” vilket alltså är fakta, individualism och liberalism. Något jag inte direkt gjort någon hemlighet av men om det fungerar för dem så tycker man ju att alla borde vara glada och nöjda? Icke då! De svarar istället med att ”utmana” mig på vad de kallar för ”debatt” om ”Judisk makt” i Sverige. Jag tackade nej artigt men bestämt med förklaringen att det är att inleda med ad hominem – alltså personangrepp – vilket är illvilligt och därför inte är debatt utan Opinion Live. Något jag redan deltar i ofrivilligt genom skattesedeln så jag ser ingen anledning att bidra till mer av den typen av programmering än den som finns och den jag själv redan gjort mig skyldig till.  

Är ett av flera exempel.

Är ett av flera exempel.

Jag försökte förklara det tydligare genom att påpeka att det skulle vara som att bjuda in någon av dem för att diskutera ”Patriarkatets makt”. Det vore absurt eftersom de här killarna antagligen inte har så mycket av den makten. De tackade givetvis ja till det eftersom de – liksom genusfeministerna – är identitetspolitiska, men min poäng är att om de vill diskutera det ämnet kan de väl antingen bjuda in vilken jude som helst? Eftersom de inte kan se skillnad på individer och kollektiv. Eller för den delen varför inte bjuda in Judendomen som idé? För just den här juden har ju tydligen inte ens tillräckligt mycket makt för att få fortsätta sälja boken i affär.

Inget av detta hindrar givetvis politiskt sakkunnig i regeringskansliet för socialdemokraterna Joel Stade från att kritisera mig han också. Istället för att inte kommentera boken alls, vilket kanske vore värdigast? Eller bemöta den värdigt genom att i alla fall ha läst tweeten om den. En tweet som konstaterar att boken säljer som smörrebröd på en affärslunch i Köpenhamn och att den skulle antagligen göra det i andra boklådor också. Marknaden har talat.

Så oroa dig inte för mig. Jag vet att min bok inte har någon större chans att bli intagen. Det visste jag innan jag började skriva den. Hela min affärsmodell bygger på försäljning via internet av den anledningen. Jag har inga problem med det. Att den ändå har funnits i en fysisk handel och där sålt så bra var ju ändå glädjande men trots det så sällar sig alltså Joel Stade som representant för regeringskansliet till etnonationalisterna och försöker håna en satiriker som hyllar en privatägd bokhandel för att den tagit in hans bok. Vad som händer sen är att Martin Ryson, som beskriver sig själv som ”För akademisk frihet, Wagner och socialism” vilket är en intressant kombination för någon som också skrivit att han är ”Yrkesreformist/ pressekreterare för Socialdemokraterna”. Han skriver också att han ”Twittrar som privatperson”.

IMG_0020.jpeg

Så det kanske inte är så konstigt att jag felaktigt antar att han jobbar för dem? Men Joel Stade rättar mig och påpekar att Martin Ryson fått nytt jobb, på en socialdemokratisk tankesmedja, och därför inte arbetar som pressekreterare längre. Jag betvivlar att han är för akademisk frihet eftersom han, liksom Joel, kritiserar DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Som är ett fritt akademiskt verk. Utöver att han arbetat för ett parti som implementerar akademisk ofrihet nu senast i jämställdhetsintegrering av kurslitteratur på universiteten. Men politisk styrning av högskolor i Sverige har pågått länge med socialistisk prägel. Att Martin Ryson gillar Wagner och socialism ser jag därför ingen som helst anledning att betvivla. Bara det förstnämnda.

Jag skyller absolut inte Martin Ryson och Joel Stade för vad några anonyma vänstertroll gör sedan, men det som händer härnäst är i alla fall att ett gäng så kallade ”Goda” och ”toleranta” troll på vänsterkanten gräver igenom butikspersonalens flöden för att hitta något de kan citera ur sitt sammanhang och sedan börja sprida för att trakassera butikspersonal.

Till och med Cissi Wallin lyckas få det här till att handla om henne och postar en skärmdump, baserad på felaktig information, om att hennes hundratusen följare ska ge sig på en privatperson. Någon måste dock ha informerat henne om misstaget. För hon tar sedan bort posten och blockar personen hon hängt ut. Ingen ursäkt utgår.

Cissi%2BWallin.jpg

Tack för reklamen Cissi! Jag kunde inte bett om en bättre talesperson. Läs gärna boken också när du får tid så du inte gör reklam för något utan att ha tänkt igenom det först. Mig behöver Cissi givetvis inte be om ursäkt till. Jag är som sagt bara tacksam för reklamen. Särskilt nu när det är klarlagt vad som händer med boklådor som försöker.

Det är dock en märklig ordning att kritisera en bok man inte har läst. Jag hoppas därför att de alla läser boken. För dialog kräver att man inte avfärdar den andre per automatik. Om någon gör det mot ig – då kan du utan problem avfärda dem. Jag är som sagt villig att ha ett samtal om innehållet i boken men det kräver att du läser den.

Har du inte beställt ditt exemplar ännu gå då in på min hemsida och gör det nu! Andra upplagan är på väg! Det kommer dröja innan du får din bok så ju snabbare du gör det snabbare säkrare kan du vara på att du hinner till andra upplagan som kommer i god tid före jul. Första upplagan är nämligen slutsåld.

De få exemplar jag har kvar hemma sparar jag till de föreläsningar jag är bokad på och Bokreleasen på Teaterstudio Lederman i Stockholm den tredje oktober. Där tänker jag hålla ett kort anförande om boken och sedan öppna upp för frågestund. Efter det säljer jag de sista böckerna i första upplagan och signerar dem till dig som är intresserad av att köpa ett exemplar. Länkar till biljetter finns på billetto och länken finns under det här avsnittet på hemsidan aronflam.com. Jag kommer också att sprida den i alla mina sociala medier. Jag finns på Instagram, twitter, facebook, youtube, snapchat, gab, mewe och LinkedIn. 

Rasmus Dahlstedt

“Det är progressiva påstått goda föreställningar som det slängs pengar över, som spelas och kommer ut på turné och sedan recenseras välvilligt, så man kan sluta kretsloppet.” Det säger avsnittets gäst Rasmus Dahlstedt om teaterns tillstånd efter åratal av socialistisk kulturpolitik. Rasmus Dahlstedt är skådespelare, youtube-satiriker och podcastare.

Som programledare för Antipodden, som sitt namn till trots faktiskt är en podcast, har han intervjuat berömdheter som Lena Andersson, Ann Heberlein och mig om just boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Det är ett avsnitt jag verkligen kan rekommendera för dig som är intresserad av boken men inte vet om du vill lägga pengar på den. Det är en av de bästa intervjuer jag varit med om och då framför allt för att Rasmus verkligen hade gjort sin research. Till skillnad från Joel Stade i regeringskansliet, nazister och Cissi Wallin har Rasmus läst boken. 

Rasmus är utbildad skådespelare men finner att teatern i Sverige inte är vad den en gång var. Hans resa mot satiriker var alltså inte helt självvalt men ledde till att han producerade och sände en sketchserie som heter Söders hjältar på youtube och därifrån vidare till teaterrecensent – eller snarare recensent av teaterrecensioner och krönikor för DET GODA SAMHÄLLET.

Senast han stod på en teaterscen såg jag honom själv spelandes alla roller i Jens Ganmans pjäs Visselblåsaren – Vagina dentata Teaterstudio Lederman i Stockholm. Rasmus Dahlstedt gjorde den pjäsen fantastisk. Det blir ett långt samtal om bitterhet, sökande och kulturpolitik. Njut!

Tack för att du har lyssnat på DK med vår gäst Rasmus Dahlstedt.

Biljetter till bokreleasen

Glöm inte att köpa biljetter till releasen av boken som nu fördöms av väldigt många som inte läst den. Det är på Teaterstudio lederman. Den tredje oktober. Biljetter finns på billetto  

Till nästa gång – ha en god tidsenhet.

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Komiker, författare och podcastare