Jaana Fomin, analyserar Metoo

Jaana Fomin är kostymör och filmregissör och hon har klätt den svenska skådespelareliten sedan strax efter hon fyllde tjugo. Men det var många guldbaggar sedan. Hon är vanligtvis inte den personen som står i förgrunden utan bakom kameran och får magin att hända. Nu blir det dock ett samtal om metoo – och det är Jaana som får berätta. Yuval Harari, den israeliske tänkaren och författare till bland annat den oerhört populära boken Sapiens – som jag själv inte läst mer än några sidor i eftersom han hoppade över den felande länken mellan apa och människa och därefter började tråka ut mig – har i en föreläsning på TED förklarat att fascism är när du ser dig själv i spegeln  och där ser en skönhet – och mer därtill – rättrådighet – moralisk överlägsenhet. När du har övertygat Dig själv, eller blivit övertygad om, att du är bättre än andra och att det inte är ditt fel, ditt ansvar, att göra något åt dig själv. Låter det som någon du känner till? *host, host* Linnea Claesson *host, host* Alice Bah Kunke Annie Lööf influencers host host host host…

Metoo, bygger på en verklig frustration som underblåsts och förvärrats av en ideologi som säger till män att de är födda ondskefulla förtryckare, samtidigt som den säger till kvinnor att de är ofelbara, rättrådiga och givetvis också vackra. Den har framgångsrikt upplöst normerna för relationen mellan män och kvinnor, vilket skapat och skapar nya problem samtidigt som den argumenterat för felaktiga lösningar på existerande problem – lösningar som i många fall förvärrat problematiken. DEKONSTRUKTIV KRITIK har gjort många avsnitt som handlar om just det här med till exempel Cassie Jaye som regisserade filmen ”The Red Pill” om mansrörelsen, den norska komikern och sociologen Harald Eia vars teveserie ”Hjärntvätt” SVT vägrade, har vägrat, och kommer fortsätta vägra att visa, David Eberhard, Alexander Bard, Christina Hoff Sommers, Jan MacVarish, Joanna Williams, Charlotta Stern, jag själv.

När man övertygar sig själv, andra och generationer av unga av bara ett kön att de är fantastiska, starka, vackra och därtill oskyldiga till allt som händer dem och därför (trots att de tydligen är så starka?) behöver lagstiftning, program och extra stöd samtidigt som man ska trycka ner det andra könet är det inte bara sexism och ”synd om killarna”. Det är orättvist mot båda könen. Det berövar ena könet det ansvar det innebär att vara en vuxen individ samtidigt som det orättvist lägger ansvaret för allt på andra könet samtidigt som det säger att det inter kan hantera det. Vi människor måste vara den enda art där pistillen anklagar ståndaren för att den är en pistill. Trots att varken ståndaren eller pistillen bär ansvar för att den fötts till det den är. Det är dessutom så underligt att människor som kallar sig feminister samtidigt säger att allt som händer kvinnor är mäns ansvar. Är inte det att Gudförklara män och idiotförklara kvinnor? Det är en retorisk fråga. Såklart att det är.

I toppen av de slutna facebookgrupper placerade sig oftast inte mer än några få tjejer som fick tillgång till all information. De sattes att avgöra vad som var rätt eller inte, vad som var sant eller inte, vilka som skulle ryka nu och vilka som skulle få vara kvar. Kanske i syfte att utpressas senare?

Jaana Fomins perspektiv är unikt. Hon kommer från en av de branscher som förekom mest i media, hon har arbetat länge i den branschen och har tung, personlig, erfarenhet av det hon talar om.

Njut!

 

About the author

Komiker, författare och podcastare