DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER Vs EN SVENSK TIGER

IMG_2468.jpg

Ljudboksversionen av DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER är fortfarande en inläsning av andra upplagan men den är fortsatt en av de tio topp mest lyssnade ljudböckerna i Sverige enligt ljudböcker.com Plats nummer sju i skrivande stund. Den finns alltså inte bara här utan även på Storytel m.fl. strömningstjänster.

Vid det här laget har DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER anklagats för att vara både “propagandabok” , ”lättuggad raseriprosa” och nu även för att vara ett brott.

Jag har blivit delgiven misstanke om upphovsrättsbrott och varit på förhör hos polisen. Det är alltså Beredskapsmuséet i Djuramossa som polisanmält mig. Samma genier som nyligen gav sig på region Skåne för deras kampanj ”En svensk tvättbjörn” som syftade till att få människor att tvätta händerna under pandemin. Region Skåne gav med sig och ändrade sin kampanj. Jag tänker inte ge med mig och utreds nu av Polisen, Enheten för Internationell och Organiserad brottslighet vid Nationella Operativa Avdelningen. När jag väl fick det telefonsamtal som sa att jag skulle infinna mig på förhör kändes det så overkligt att strofen ”Damn it feels good to be a gangster” spelades på repeat för mitt inre.

Vad jag vet kräver Marie Andrée och beredskapsmuséet mig på 250 000 i skadestånd och 250 000 i vite om jag fortsätter sälja boken.

För Dig som inte känner till förhistorien till stämningen så talade jag om det i tredje avsnittet DEKONSTRUKTIV KRITIKs DET HÄR ÄR EN svensk TIGER poddföljetongen. Boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER är produkten av podcastföljetongen med samma namn.

När jag gjorde den behövde jag bara få ut berättelsen. Så jag gjorde vissa förändringar i titeln på poddcastföljetongen som de första två avsnitten hette ”En svensk Tiger” och därefter DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER samt förändrade designen på tigern till en jag målade själv på en leksakstiger. Allt för att inte bli stämd och tungas ner av en rättegång just när arbetet hade startat. Även om jag redan då tyckte att mina verk hade verkshöjd.

Berättelsen är nu ute i form av boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER och framsidan pryds av en gestaltning av innehållet efter idé av mig och grafik av Tomas Arfert. Tomas Arfert är en briljant grafiker helt i egen rätt men han handlade på uppdrag av mig och förtjänar verkligen inte att tyngas ned av dylika nesligheter.

I förhöret förklarade polisen för mig att de bara utreder mig för brott angående omslaget och inte angående innehållet. Min egen ståndpunkt är att omslaget är en gestaltning av innehållet. De är därför ett och samma verk. Även de bara en del av en process som startade redan innan jag sände första avsnittet av poddcastföljetongen som skulle bli boken som kanske snart blir rättegångspodden DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Vem vet?

Berättelsen är ute. Men den är inte på långa vägar när färdig. För lagom till tredje upplagans utkomst kom alltså också en delgivning för misstanke om brott.

Själv förnekar jag brottet. Jag erkänner mig endast skyldig till grov satir. Samt hävdar rätt till satirundantag enligt EU:s copyright-direktiv.

För DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER av Aron Flam är inte samma verk som En svensk tiger av Bertil Almquist. DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER har inte samma namn. ”En svensk tiger” kan syfta på vilken svensk tiger som helst medan DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER  syftar på en bestämd svensk tiger. ”En svensk tiger” och DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER har inte samma bakgrund, de har inte samma gul, inte samma blå, DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER ler mer på ena mungipan än ”En svensk tiger” och blinkar med ena ögat. Det är alltså utöver att DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER gör Hitlerhälsning med höger tass och har en armbindel med Swastika på vänster framtass. Till skillnad från ”En svensk tiger” av Bertil Almquist som mig veterligen inte gör Hitlerhälsning eller stoltserar med medlemskap i NSDAP.

Om det mot all förmodan är Beredskapsmuséets tiger och inte min egen tänker jag anmäla deras tiger för hets mot folkgrupp. Eftersom den i så fall begår ett hatbrott mot mig.

Men det är alltså ”mot all förmodan”. För än så länge är det bara förundersökning och jag har inte åtalats för något brott. Bara delgivits misstanke.

Denna fejd har pågått länge bakom kulisserna. Ända sedan strax före tredje avsnittet av poddcastföljetongen DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER som du som lyssnat länge vet. Det har kommit antydningar om att det här var på gång då och då ända sedan dess. Skälet till att berättar nu, före ett eventuellt åtal, är att om åklagare väljer att åtala finns risk för att jag inte får fortsätta sälja boken, eller att böckerna beslagtas, för att de då är ett brott.

Om det går till åtal kommer jag sätta upp en kickstarter för att samla in pengar till försvaret för DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER.

I slutändan är skälet till att jag inte viker mig i den här frågan att jag anser att satiriker ska få skämta om allt utan risk för åtal och att du ska få säga vad du vill om din egen kulturhistoria. För Bertil Almquists tiger är symbolen för den svenska tystnadskulturen. Kan du inte kommentera den kommer du aldrig att ha yttrandefrihet. Då är du aldrig fri.

 

About the author

Komiker, författare och podcastare