Jonathan Lundqvist om Trump och section 230

Jonathan Lundqvist gästar DEKONSTRUKTIV KRITIK för ett samtal om section 230 i den amerikanska Communications Decency Act från 1996. Section 230 är lagen som möjliggjort Internet som vi känner det idag. Donald Trump har just sagt att han vill reformera lagen. ”There is no precedent in American history for so small a number of corporations to control so large a sphere of human interaction.” + DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER beslagtagen av polisen.

En förändring av section 230 skulle förändra Internet. Och därmed det offentliga samtalet. Men som det ser ut nu kanske det inte är en så dum idé?

Jag har också tråkiga nyheter till Dig som beställt en bok av tredje upplagan av DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Det ser ut som att du kommer få vänta lite till. Polisen har nämligen beslagtagit cirka 2200 exemplar – hela lagret. Om du har beställt ett exemplar av tredje upplagan och inte orkar vänta på utkomsten kan du skriva till info@samizdatpublishing.se

Socialistisk revolution eller sekulär religion?

Det är svårt att veta om det just nu är en riktig revolution som pågår – eller om det snarare är någon sorts religiös festival?

Videon av George Floyd var tveklöst polisiärt övervåld. Ett mord som fångades på film och satte USA och stora delar av väst i brand. Demonstrationer är ett rimligt svar på mordet av George Floyd. Poliserna som är ansvariga för hans död sitter inne i väntan på åtal. Det i sig är inte ett bevis på att systemet fungerar. Men det är ett bevis på att det gjorde det i det här fallet. Att demonstrera är en rättighet. Det är dock inte det smartaste att göra under Covid. Vilket antagligen kommer synas i dödligheten inom två till fyra veckor.

Lösningen på rasism är inte att själv bli rasist. Lösningen på rasism är inte tomma slagord och meningslösa gester. Lösningen är att behandla varje person du träffar som en individ och inte som del av ett kollektiv. 

Att gå ner på knä för någon bara på grund av den personens hudfärg är rasistiskt. Inte nog med att du anser att en hudfärg är bättre än andra och värd att gå ner på knä för. Det är också en förolämpning mot andra hudfärger. Men det spelar ingen roll. För det här är en religion. En modern sekulär religion till innehållet men med hedendomens tydliga förtecken och en skvätt evangelisk kristendom. Det är samma mekanismer som låg bakom metoo. Ett uppskruvat tonläge pådrivet av den nya tekniken och en ideologi som har noll kontakt med verkligheten. För statistiken visar tydligt att även om det finns problem i USA är det inte de problem som black lives matter-rörelsen och dess så kallade “allierade” tror på. Det är helt logiskt i deras värld att om du inte håller med dem så är du rasist. Precis som det i metoos fall är logiskt att kalla Dig som inte stöttade den rörelsen för sexist. Eller som i klimatrörelsens fall “klimatförnekare”. Skälet är att deras världsbilder bygger på att allt som går fel har en enda förklaring och problemet är att vanliga människor som Du inte förstår det. Men om de bara kallar dig för rasist, klimatförnekare eller sexist så kanske du fattar till sist verkar det som att de tror. BLMs värld bygger på att allt beror på strukturell rasism och om du förnekar det är du en av rasisterna. I verkligheten ser det inte riktigt så ut. Det finns rasism men den ser inte riktigt ut som den här rörelsen föreställer sig den. Just den här rörelsen är nämligen rasistisk.

Videon av mordet på George Floyd laddades upp av 17-åriga Darnella Frazier. Vi som regelbundet blir avstängda från sociala medier, eller får se våra inlägg censureras, strypas och isoleras undrar dock hur det kommer sig att just denna video kunde spridas så mycket. För vi vet att vill plattformarna inte att material ska spridas så sprids det inte.

Rasism, liksom sexism, är allvarliga ämnen som förtjänar seriös diskussion. Att göra motståndet mot dessa fenomen till en religion och leda upplopp gör absolut ingen nytta mot rasism och sexism. Tvärtom, det förvärrar problemen.

Under tiden som allt detta händer blev alltså min bok, som jag har lagt åratal av mitt liv på, beslagtagen av polis på mitt lager torsdagen den 11 juni 2020. Fyra poliser med skyddsväst och vapen har stegat in på kontorshotellet där jag hyr lager och lokal och frågat en uppskrämd personal var böckerna finns. De visas till lagret – knipsar upp hänglåset och sedan måste dessa stackars poliser på åklagarens order lassa ut närmare ett och ett halvt ton böcker i junihettan. Jag vet att det är ett svettigt jobb för det var jag som lassade in dem i förrådet. Det var jobbigt nog även utan skyddsväst och vapen. Polisen ringde mig på eftermiddagen för att stämma av och jag lovade honom att skriva en tunnare bok nästa gång.

Det här är en svensk tiger blir då den första boken i modern svensk historia som blivit beslagtagen av polisen. Senast det hände var på 70-talet. Och då gällde det tydligen Mein Kampf.

Det berättade Robert Aschberg för mig som i egenskap av publicistklubben Stockholmskrets ordförande ringde och berättade att det den gången var den tyska delstaten Bayern som hade lämnat in polisanmälan till svenska myndigheter. 

Det är inte första gången någon liknar mig vid en nazist, men att likställa det här är en svensk tiger med Mein Kampf fick mig faktiskt att skratta rakt ut. Jag kunde inte låta bli. Har du läst DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER så förstår du varför.

Nu för tiden går det givetvis att beställa Mein Kampf i Sverige. Dock inte DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Av någon underlig anledning går det fortfarande att lyssna på ljudboken. Det är faktiskt en smula obegripligt.

Att mitt och Gustafs förlag heter Samizdat gör att ironin tätnar betydligt. För dig som inte vet det döpte vi alltså vårt förlag till det gamla sovjetiska ordet för förbjuden litteratur. För dig som minns är detta inte första gången vi har problem. Redan när vi skulle registrera namnet hos Bolagsverket som då ansåg att namnet kunde ”väcka anstöt hos allmänheten” och ”strider därför mot goda seder och bruk”.

Det överklagade vi och vann. Men det var en annan tid och en annan myndighet. Så länge sedan som senhösten 2019 och efter månader med Covid känns den hösten som ett helt annat decennium. Vilket det i och för sig var.

Lite mer än sex månader senare står jag nu inför den absurda situationen att om jag fälls och boken bedöms vara ett brott så kommer en judisk författares verk om vad som pågick i Sverige under andra världskriget att förstöras. Kanske brännas?

Om inte det är satir så säg!

Jag har inte fått se förundersökningen så utredningen är fortfarande pågående men jag vill rikta ett stort tack till Dig som stöttat mig och uppmärksammat detta! Tack! Tack till Nyheter Idag och Ledarsidorna som i vanlig ordning var först ut med nyheten.

Polisen har informerat mig att alla som delar bilden kan vara medskyldiga till upphovsrättsbrott. Min ståndpunkt är fortsatt att det är satir. Bilden alltså. Inte upphovsrättsbrott. Även om det ibland kan vara svårt att se skillnaden.

Det gäller även vissa personer i mainstreammedia. Äras den som äras bör. Mattias Svensson var först ut med ett rasande försvar på Aftonbladet kultur av all ställen. Tack Mattias. Och tack Aftonbladet kultur! En mening jag aldrig trodde skulle falla från mina läppar men uppriktigt sagt tack. Också tack till Lisa Magnusson på Dagens Nyheter för en välskriven text. Tack Emanuel Karlsten för din text i GP. Jag har givit dig noll anledningar att ta mig i försvar under åren. Faktum är att jag gett dig negativa anledningar att låta bli. Men du har rätt Emanuel när du skriver att ”Den 11 juni beslagtogs en författares verk av polisen. Det skedde nästan helt utan kommentarer eller nyheter i svensk press. En svensk tiger? Nej, låt oss bevisa motsatsen.”.

Vilket också skedde. TV4 gjorde ett inslag om det och SVT kultur skrev en neutral artikel på webben. Och Aftonbladet på nyhetsplats. Tack så mycket. Jag har inte gett någon av er anledning att försvara mig någonsin – och jag kommer antagligen inte göra det i framtiden heller. Men det visar att det finns personer därute som faktiskt har en demokratisk ryggmärgsreflex. Och vågar lita till den.

Till Dig som avfärdat detta som oviktigt, du kulturchef på tidning med presstöd, du är en nedrans knövel om du skriver att böcker kan brännas och detta mål inte har med yttrandefriheten att göra. Du har rätt i att framtidens yttrandefrihet kommer att avgöras på Internet. Men då undrar jag varför det är i DEKONSTRUKTIV KRITIK du får lära Dig om section 230 och inte din kultursida? Faktum är att jag i den här podden har gjort en hel del om just yttrandefrihet och då framför allt yttrandefrihet på nätet.

Och du som inte skrivit eller sagt något alls. Kom ihåg, ”silence is violence”!

Jag skojar givetvis. Våld är våld. Att våldsmonopolet används mot en författare är våld. Det ligger en pistol bakom beslaget. Fyra faktiskt om vi ska vara petnoga men jag syftar inte på de enskilda poliserna som bara gjorde sitt jobb utan på staten som valt att gå vidare med undersökningen. Du som följer mig vet att jag har lagt ner åratal av mitt liv på det här projektet och att jag både före och efter kommer att använda mig av grafik i collageform eller annat för att gestalta mina skämt, tankar eller idéer. Det är något jag gör för min egen skull i processen och ibland publiceras något av dem som en meme, ett omslag till en podcast eller bild till artikel. Och det räcker med en vanlig googling för att kunna se att så är fallet.

Mycket mer än det som skrivits kanske inte heller kan skrivas då både polis och åklagare vägrar uttala sig med hänvisning till pågående förundersökning. I slutändan är det åklagare som bestämmer om ärendet läggs ned eller om jag åtalas. Om så sker kommer DEKONSTRUKTIV KRITIK att ställa om till rättegångspodd som jag tänker kalla för ”’Processen’, av Aron Flam.”

Konsekvensen av beslaget är att jag inte kan sälja boken. Jag kan ta emot beställningar men inte skicka ut några böcker för jag har inga. Om du har beställt ett exemplar av tredje upplagan och inte orkar vänta på utkomsten kan du skriva till info@samizdatpublishing.se annars får du ett exemplar av fjärde upplagan när den kommer.

Vad som händer med tredje upplagan återstår att se.

Länkar till tidigare avsnitt i den här ”’Processen’, av Aron Flam” hittar du i beskrivningen av det här avsnittet på aronflam.com. Där kommer du också att hitta länkar till det som jag och Jonathan Lundqvist kommer tala om i det här avsnittet. Jag föreslår att du verkligen tar Dig tid att gå igenom dem. Det här handlar om att ha en förståelse för varifrån Internet som det ser ut idag kommer – och vart det bör ta hän härnäst. Superduperviktigt med andra ord. Det här är en diskussion vi måste ha som art. Särskilt med tanke på hur det ser ut i världen just nu. Det är ett samtal jag har fört med Jonathan Lundqvist flera gånger förut.

Länkar:

http://bit.ly/2wmDv03

http://bit.ly/JonathanLundqvist2

Kontrollen över samtalet måste återerövras

https://www.tabletmag.com/sections/news/articles/russiagate-obama-iran

https://www.rollingstone.com/politics/politics-news/useful-idiots-taibbi-aaron-mate-russiagate-bombshells-1000646/

Jonathan Lundqvist är före detta ordförande för reportrar utan gränser, numera frilansare, och en evig försvarare din rätt att få yttra dig. Han är också en person med stor integritet. Vilket skulle kunna förklara att han just nu inte har annat för sig än att skriva artiklar för kvartal och gästa mig och dig i DEKONSTRUKTIV KRITIK. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare