Erik Hörstadius Vs En svensk tiger

Författaren Erik Hörstadius gästar DEKONSTRUKTIV KRITIK för ett samtal om ”En svensk tiger”. Nej, inte boken som alltså heter ”DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER”. Inte heller Värnamopunkbandet ”En svensk tiger” eller för den delen Bertil Almqvists ”En svensk tiger”. Det ska handla om filmen ”En svensk tiger”. En dokumentär som – hör och häpna – återfinns på SVT play. Det är en film om Eriks mamma och morfar.

DET HÄR ÄR EN svensk TIGER. FJÄRDE UPPLAGAN ÄR NU SLUTSÅLD. Därför kommer det också att släppas en femte upplaga med censurerat omslag. Denna upplaga trycks i endast 1500 exemplar. Så vill du vara en av dem som äger ett exemplar av DET HÄR ÄR EN svensk CENSUR. Som fjärde och femte upplagan heter på grund av den svenska rättvisan är det bara att gå in på aronflam.com och beställa. Där hittar du också ljudboken som är inläst ur andra upplagan och e-boken som är den ocensurerade tredje upplagan vars pappersexemplar nu innehas av polisen. Vad som händer med den återstår att se.

Angående rättsfallet mot mig och mitt förlag har jag och min advokat nu skickat in erinran till åklagaren. Nu får vi vänta och se. Spännande inte sant?

En svensk tiger, alltså filmen vi nu ska diskutera, är ett litet mästerverk i sin genre men framförallt är det ett stort steg framåt för den delen av svensk historia det tigs som allra mest om. Jag blev uppriktigt sagt förvånad när jag såg En svensk tiger på SVT. Inte för att berättelsen i sig visas utan för att dokumentären innehåller en del mot slutet som faktiskt går längre i erkännande av Sveriges och socialdemokraternas krigsbrott än SVT någonsin gjort förut. Det enda som är underligt är just att de visar den personliga uppgörelsen före de de har visat eller för den delen producerat en dokumentär som ärligt försöker förklara vad som faktiskt pågick.

Det är dock inget En svensk tiger ska lastas för. Dokumentären är en stapplande uppgörelse med det trauma kriget lämnade efter sig även i Sverige. Det är inte en film om hela Sveriges historia, under kriget och efter, utan rör bara en familj – Erik Hörstadius egen. Som sådan är den en viktig och finstämd film som försöker – de historiska luckorna till trots – att förstå vad som faktiskt hände och varför. Jag ska dock inte säga för mycket om den utan rekommenderar dig istället att se filmen. Dessutom är Erik bättre på att förklara den än vad jag är. Så utan vidare dröjsmål presenterar jag Erik Hörstadius – Njut! (<—- LÄNK TILL AVSNITTET SOM LJUD!)

 

About the author

Komiker, författare och podcastare