Chang Frick räddar världen!

Carl Bildt - Chang Frick - Cirkulär ekonomi - Energipolitik - Expressen - Kärnkraft

“Chang Frick Räddar Världen!” heter detta avsnitt av #DEKONSTRUKTIVKRITIK då Chang gästar podden för att marknadsföra sitt nya elbolag som bara säljer kärnkraft. Jag får dock inte betalt för detta, utan gör det för att av alla dåliga alternativ på energislag som står mänskligheten till buds i detta nu, anser jag kärnkraft vara det minst dåliga alternativet. Det är också ett passande avsnitt när vi äntligen ska införa ett helt nytt ekonomiskt system. I och med regeringens implementering av “cirkulär ekonomi”. Va? Kommer vi att få ett helt nytt ekonomiskt system? Som jag har längtat? Och det är inte ens jul!

Men också Processen av Aron Flam, av Aron Flam och Calle Bildts äventyr i stora vida världen.

———————————————————————————————————————-

Senaste nytt i Processen av Aron Flam är att motparten, Beredskapsmuséet i Djuramossa, redan skrivit ett yttrande om det beslut som Patent- och Marknadsöverdomstolen fattade torsdagen den 13e augusti. I det yttrandet fortsätter Beredskapsmuséets jurist att hävda att jag är en brottsling och kräver att målet som nyss avgjordes i PMÖD ska återförvisas, alltså skickas tillbaka, till tingsrätten. Även om det var en liten, men viktig, delseger är målet alltså inte avgjort. Det avgörs först i tingsrätten den 24e september.

—————————————————————————————————————————————

Den tredje upplagan av DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER har dock släppts av polisen, och signerade numrerade exemplar kommer att börja skickas ut från och med tisdagen den 18e augusti. I skrivande stund har vi redan sålt 1600 exemplar av den upplaga som numera går under namnet DET HÄR ÄR ETT SVENSKT KONSTVERK. Stort tack till Dig som köpt ett exemplar. Jag hoppas att det kommer få en hedersplats i ditt hem och att det kommer tjäna Dig som en liten men viktig del av svensk rätts- och konsthistoria. Några få exemplar av boken finns alltså kvar och du kan köpa dem på hemsidan aronflam.com för det facila priset 795 kronor. Och jag vet att det låter som väldigt mycket pengar men det är för att de böcker som varit i beslag hos Polisen nu är konceptuell konst. Numrerad signerad och snart ivägskickad till dig som stöder yttrandefriheten i Sverige.

Det finns ytterst få böcker kvar med censuromslaget. Även de kan du köpa på aronflam.com för blott 350 kronor. När de böckerna är slut kommer jag att trycka en sjätte upplaga av DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER med det numera klassiska omslaget och ett nytt förord som beskriver vad som hänt i fallet så här långt.

————————————

Carl Bildts vidare äventyr i stora vida världen. Men framför allt på twitter.

Den fjärde augusti, strax efter explosionen i Beirut vars svallvågor ännu böljar i Libanon skrev Carl Bildt på sin engelska Twitter:

“The only encouraging thing in this catastrophe in Lebanon 🇱🇧 is that even Israel 🇮🇱 has been quick in offering humanitarian aid.”

— Carl Bildt (@carlbildtAugust 4, 2020

Vilket ledde till en del syrliga kommentarer. Bland annat från mig. Motreaktionen berodde på ordet ”even”, alltså ”även” eller ”till och med”, vilket är faktamässigt inkorrekt. Israel är nämligen ett land som alltid ställer upp med hjälp på studs. Det är också märkligt att han väljer att skilja ut Israel av alla länder som erbjudit hjälp. ”Det enda som är positivt”? Själv kunde jag inte komma på något som var positivt med det som hände.

Uttalandet får läsaren att tro att han aldrig kunde tänka sig att Israel skulle erbjuda hjälp till någon och då särskilt inte en fiende som landet inte ens har diplomatiska förbindelser med. Men det är kontrafaktiskt. Israel har en lång tradition av att ställa upp med hjälp till andra länder. Du kan cyniskt påstå att det bara är av propagandaskäl eller för att få spioner i det hjälpbehövande landet som vissa vill få det till, och kanske finns det en gnutta sanning i det, men för de människor som behöver hjälp spelar det ingen roll.

Som belöning blev Carl Bildt internationellt uppmärksammad. Daily Wire har satt samman en lista både med de personer som Bildt senare kallar för ”en härskara av mer eller mindre extrema israeliska propagandister”. Samt en lista med hjälpinsatser Israel utfört, inte bara under Netanyahu, utan som vad verkar vara en uttalad och konsekvent policy. De han kallar extrema israeliska propagandister är israeliska, amerikanska och brittiska konservativa. Och en del troll såklart. Men vem med så många följare som Carl Bildt får inte troll på sig? 

I sitt försvar i Expressen med rubriken ”Lögnaktigt av Israels ambassadör” översätter Bildt själv tweeten så här ”det enda uppmuntrande i denna katastrofala situation är att också Israel har varit snabb med att erbjuda humanitär hjälp.” Han översätter alltså ordet even till också, vars närmsta översättning borde vara ”also” tror jag?

Lars Adaktusson RT:ade Carl Bildt med kommentaren ”’Även’ Israel, enl CBildt Som om Israel inte ställer upp vid internationella katastrofer. Fullständigt fel i sak, dessutom arrogant och nedvärderande.”

Varpå Carl Bildt omedelbart svarar med sin svenska Twitterprofil. Carl Bildt twittrar mycket ofta och gärna på minst två språk medans han räddar världen. När Lars Adaktusson gör bort sig genom att misstolka Bildt är det givetvis Carl Bildt som måste rätta Lars.

”Jag tror även Du faktiskt inser att Israel inte omedelbart ses som alla goda gåvors givare av sina omedelbara grannar. Fråga i Gaza, på Västbanken, i Jordanien eller i Libanon om du har möjlighet så får du höra åtskilligt.”  

Frågar man antisemiter är det ju rimligt att man få antisemitiska svar. Jag noterar också att ingen av dessa länder/territorier är demokratier. Israel med alla sina fel och brister är i alla fall en Västerländsk demokrati. Om din före detta stats- och utrikesminister hellre polar med PA på Västbanken och islamisterna i Hamas som styr Gaza med hjärnhand och regelbundet attackerar Israel bör du fråga dig om du själv lever i en demokrati. 

Men inte enligt Bildt. Han försvarar sin tweet i Expressen med orden: 

”Israel har två gånger invaderat Libanon. De israeliska bomberna har fallit över landet. Delar av Libanon var länge ockuperat av Israel. Fruktansvärda och väl dokumenterade krigsbrott har begåtts. Frekvent kränks landets luftrum av Israels stridsflyg. Bördan av palestinska flyktingar är sedan decennier tung. Länderna saknar till och med diplomatiska förbindelser.”

Vilket är sant. Men innan dess deltog Libanon i ett flertal anfallskrig mot Israel. Redan när Israels utropade sig självständigt 1948 attackerade ett flertal Arabländer och däribland Libanon. Bildt glömmer också, eller verkar inte veta, att Israel gick in i Libanon för att PLO använde Libanon som bas för sina operationer mot Israel och Israeliska mål. Han verkar också glömma, eller inte veta, att PLO befann sig i Libanon efter att ha försökt störta det Jordanska kungahuset i väpnad revolt för att ta över Libanon. Väl på plats i Libanon bidrog PLO inte direkt till stabiliteten men lät dem hållas för att Libanon på den tiden mest var en lydstat åt Syrien. Idag är det Hezbollah som ockuperar södra Libanon varifrån de försöker attackera Israel. Även om de sedan 2013 varit upptagna för att slåss för Bashar al-Assad i Syrien. Vad du väljer att se i historien säger mycket om din syn på världen. Är du en vanlig människa kan du ursäktas för att du inte känner till allt i Mellanösterns historia men om du varit både stats- och utrikesminister och sedan dess jobbat med Geopolitik på högsta nivå är det obegripligt okunnigt skrivet. 

Carl Bildt väljer att beskriva det som att den israeliska ”ambassadören och en härskara av mer eller mindre extrema israeliska propagandister ryckte omedelbart ut för att attackera mig.”

Vilket visar på kärnan i problemet. Carl Bildt uppfattar motsägelser på twitter som attacker, medan Israeler uppfattar självmordsbombare och raketer som attacker. Om ambassadören skriver Bildt att: 

”Han hävdade på grunder som förblir mysteriösa att jag skulle vara ”besatt” av Israel. Det var omdömeslöst av honom.”

Nja, det var inte riktigt vad ambassadören skrev.

 ”Disaster in Lebanon. Yet @carlbildt chooses – before anything – cynically to dismiss Israel’s offer to help. Nothing reflects more the obsession against Israel. India, Haiti, Turkey, Nepal are only a few countries to which 🇮🇱 extended its help in times of need.

— Ilan Ben-Dov (@ilanbendov) August 6, 2020

Vilket inte direkt pekar ut Carl Bildt som antisemit ut som en del i en attityd man ska mot Israel i internationella sammanhang oavsett arena. Israel särbehandlas i FN där fruktansvärda diktaturer med långt värre övergrepp på sin egen befolkning, och inte sällan andras, får sitta och rösta om motion på motion mot den enda judiska staten i världen. Särbehandlingen är fullt mätbar. Den är fakta.

Antalet fördömande resolutioner mot Israel som antogs av FNs Generalförsamling från 2015 tills idag är 94 stycken. Under samma period har Nordkorea fördömts i endast fem resolutioner, Iran i fyra, Cuba, Qatar, Venezuela, Pakistan, Zimbabwe och Turkiet har inte en enda resolution emot sig. Inte ens Kina som just nu sätter Uigurerna i koncentrationsläger har fått en. FN:s råd för Mänskliga Rättigheter har sedan 2006 till idag antagit 90 fördömande resolutioner mot Israel medan länder som Syrien, Nordkorea och Iran bara har några få. Israel har till och med 4 fördömanden för jämställdheten mellan män och kvinnor från FN:s kommission om kvinnor. Iran, Saudiarabien och Jemen har noll.

Så här ser rasism ut, eller mobbing, eller antisemitism. Det spelar ingen roll vad du kallar det för. Det är uppenbart oproportionerligt. Ska du tro FN-resolutioner är Israel den största förbrytaren på planeten jorden. Eller så inser du att det är förbrytarna som är i majoritet, och de gillar inte när andra får dem att se dåliga ut. Detta deltar Sverige gladeligen i och har gjort mer eller mindre sedan Olof Palme oavsett regering. Mer än andra Västländer. Sverige är märkbart pådrivande. I skrivande stund är Sverige fortfarande det enda Västland som erkänt Palestina.

Men Carl Bildt vill få det till att Israels ambassadör ”möjligen” skulle kunna ”ursäkta sig med att det skedde det på instruktion hemifrån.” Vilket är ett jättekonstigt uttalande eftersom ambassadörers uppgift är just att göra saker på instruktion hemifrån eller representera och försvara det land de är ambassadörer för. Det är vad ambassadörer ska göra. Han skyller ifrån sig som ett sårat barn. Men på sin svenska twitter sprider han länken till krönikan med orden att han ”lägger allt till rätta”. Han skriver den inte på engelska. Och tweeten som orsakat allt rabalder på hans engelska profil är inte borttagen. Krönikan på svenska är bara för hemmapubliken. 

”Jag noterade hur man i ett mönster jag känner alltför väl från andra situationer och andra länder mobiliserade propaganda. Konstiga tweetkonton dök upp och spred galla.”

Mycket mönster och hemliga konspirationer här Calle. Ett litet tips bara, om du vill undvika att kallas antisemit kan det vara bra att inte anklaga ett gäng judar för en hemlig konspiration. Dessutom var de flesta av dem inte hemliga alls utan sa bara vad de tyckte. Men du skriver här att: 

”Jag kallades anti-semit och till och med nazist.”

Kallades du nazist på internet Calle? Aj då! Hur ska jag förklara det här för dig…?

Välkommen till twitter?

Du har varit på twitter sedan februari 2013 och det här är första gången ett troll kallar dig nazist? Verkligen? På riktigt? Är du säker? Det är mycket märkligt. För till och med jag har kallats nazist och jag är anti-nazist. Jag trodde alla hade kallats för nazist av någon på twitter vid det här laget? Hur i hela fridens namn har du kommit undan? Nåja, om det är din första gång måste jag säga – Grattis! Och, det var på tiden att den specifika förolämpningen träffade rätt person.

”Däremot har ambassadören och hela hans hetsande härskara av propagandister självfallet helt rätt i att jag ofta varit starkt kritisk mot den politik hans regering företräder. Och det är väl snarast det som föranlett hans märkliga utbrott.”

Igen Calle, du vill undvika uttryck som ”hetsande härskara” i sådana här sammanhang. Netanyahu och hans regering är dessutom inte Israel Calle. Och sammanblandningen du gör är en smula pinsam. Liksom att du ser en judisk världskonspiration när namnkunniga personer på internet ifrågasätter dina åsikter.

 ”Dess ockupationspolitik strider mot folkrätten, förvägrar andra folk deras rättigheter och underminerar tydligt förutsättningarna för fred i regionen. Och regeringen Netanyahus avsikt att nu börja annektera ännu större delar av de områden man sedan 1967 ockuperat har fördömts av en med undantag av Donald Trumps Vita Hus så gott som enig värld.”

För det första är det fel. För det är faktiskt Trump hållit Netanyahu från att genomföra annekteringar. I alla fall enligt Netanyahu:

Även om vissa analytiker tror annorlunda så är annektering väldigt långt ner på de flesta israelers önskelista.

Jag vill också tillägga att appellera till konsensus är i vanlig ordning inte ett argument. Det är som att säga att Melodifestivalen är bra bara för att många gillar den. Hela planeten hade kunnat vara fanatiska Melodifestival-fans utan att det hade gjort mello till högkultur. För några hundra år sedan var de flesta överens om att jorden var platt. De levde och dog på vad de trodde var en platt planet men jorden var inte platt för det. Konsensus betyder alltså inte per automatik att något är rätt. Särskilt inte när denna påstått ”eniga värld” till största delen består av diktaturer.

”Min åsikt när det gäller villkoren för fred i regionen är faktiskt den som är EU:s – den lades faktiskt fast när jag höll i ordförandeklubban.”

Not-so-humblebrag! Och det är antagligen här skon klämmer. Carl Bildt är en av de mest propalestinska utrikesministrar Sverige haft. Och konkurrensen i den ligan är stenhård. Margot Wallström kanske erkände Palestina men innan dess var det Carl Bildt som upphöjde en PLO-medlem till ambassadör.

Om du söker på Carl Bildt Israel Palestina ser du tydligt att det knappast var första gången. Han avslutar storstilat med ”Jag förnekar inte alls att Israel gett katastrofbistånd till Haiti och andra länder.” men sen följer han upp det med att nedvärdera det ändå: ”Det är näppeligen sensationellt att ett land gör så.” Dessutom tycker han inte att det påverkar vad han skrev på twitter. Han skriver ”Men det förändrar faktiskt ingenting av detta. Ingenting alls.” 

Några som i alla fall ger Carl Bildt rätt i frågan är Nordiska Motståndsrörelsen i när de tar upp frågan i sin egen podd och inleder med att säga att ”Det som jag reagerade på det var när Aron Flam skrev att alla svenskar politiker borde låsas in i ett dagis så att de inte gör bort sig offentligt typ… …Det visar ju hur centralt Israel är för de här människorna, särskilt de här svenska judarna” varpå de spekulerar om alla judar har en app som gör att de får en notis om att gå till attack varje gång det händer.

Jag har alltså ingen app. Jag tittar inte ”bakom” din skärm vad det nu betyder? Jag följer bara Carl Bildt, när jag såg det han skrev hade jag inte ens sett andras reaktioner. Jag reagerade helt på eget initiativ.

Men till skillnad från Bildt förstår NMR i alla fall att Palestinierna är väldigt fientliga mot Israel.

 

”Sverige ställer om till en cirkulär ekonomi” Yay!

Den 09 juli 2020 berättar vår stora ledare Regeringen att vi nu har en “nationell strategi för cirkulär ekonomi som pekar ut riktningen och ambitionen för en långsiktig och hållbar omställning av samhället. Detta är en viktig del för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.”

Kommer du ihåg den där motsättningen som inte finns mellan invandring och välfärd? Det här är samma sak men med energi. För ju mer billig ren energi du har – desto mer välfärd har du råd med. Jag säger inte detta bara för att cirkulär ekonomi i mina öron låter som socialistisk klimatdiktatur. Jag säger det för att det är så det fungerar. Isabella Lövin påstår att ”En cirkulär ekonomi är klokare, betydligt bättre för miljön” och att det skulle skapa ”möjligheter till många nya jobb”. Vilket givetvis inte är samma sak som nya jobb. Men det är ju alltid trevligt med ”möjligheter”.

Cirkulär ekonomi är en del i att uppfylla Agenda 2030. På regeringens hemsida står det att ”Kärnan i strategin är en vision”. Jag skämtar inte. Det står så. Precis som vice statsminister miljöpartisten Isabella Lövin får jag också visioner när jag äter hallucinogena svampar, men jag gör dem inte till regeringspolitik. Jag skriver inte ens om dem på nätet. Om Isabella vill skriva av sig efter svamptrippen tycker jag hon bör göra det i tråden om tripprapporter på flashback. Istället har regeringen skrivit av sig sin ”vision” på regeringens hemsida. Den cirkulära ekonomin är en magisk plats: ”Ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material”.

Och innan du säger ”jungfruliga? Jag trodde det hette slidkransliga?” eller något annat lika dumt – låt mig göra det. Slidkransliga ”material ska så långt det är möjligt ersättas av resurser som används effektivt i cirkulära flöden. Hänsyn ska tas till behov av att tillföra jungfruliga material för att möjliggöra klimatomställning och materialåtervinning. Strategin beskriver de material och strömmar som kommer prioriteras i det nationella arbetet med en cirkulär ekonomi. Alla dessa måste nyttjas och tas om hand på ett bättre sätt än idag: plast, textil, förnybara och biobaserade råvaror, livsmedel, byggmaterial samt innovationskritiska metaller och mineral.”

Vad de menar är helt enkelt att vi ska bryta så lite råmaterial som möjligt och istället skapa en industri som återanvänder det vi redan brutit upp. Miljöpartister förstår tyvärr inte det här med förädling utan anser att allt som just människan av alla arter i hela det ekologiska systemet är den enda som förstör saker när den bearbetar och konsumerar råvaror för att sedan bajsa ut avfallet. Naturen är redan ett kretslopp, bara inte den typ av kretslopp som Miljöpartiet och regeringen föreställer sig att det är. De verkar tro att det är ett perfekt och oföränderligt hjul som bara upprepar sig utan att någonsin förändras när sanningen är att naturen förändras lite (ibland mycket) för varje cykel i kretsloppet.  

Regeringen skriver också att ”Sverige har, som ett av världens mest innovativa länder, goda förutsättningar att ta sig an denna omställning.”

Om de med goda förutsättningar menar en ideologiskt fartblind regering kan jag inte göra annat än att instämma. Om något land ska pröva en så här urbota dum idé är det definitivt vi svenskar! Enligt regeringen kommer vår cirkulära ekonomi, inte bara göra alla andra länder avundsjuka på oss utan också, ge ”fördelar på den globala marknaden och många svenska företag ser redan möjligheterna med att ställa om sin verksamhet.” Utan att nämna någon specifik. Ingen nämnd, ingen glömd som det brukar påstås!

”Så skapas fler företag, nya jobb och ökad välfärd samtidigt som vår miljöpåverkan minskar” påstår näringsminister Ibrahim Baylan från socialdemokraterna som inte ser ut som den trippande typen men som tydligen får visioner ändå.

De kunde väl ha väntat tills jämställdhetsintegreringen va över innan de införde ett nytt ekonomiskt system? Det är så snurrigt – förlåt. Jag menar cirkulärt. Regeringen vill att ”Omställningen till en cirkulär ekonomi måste genomföras gemensamt av politiken, näringslivet, offentlig sektor, akademi, privatpersoner och civilsamhället. Regeringens roll är att skapa förutsättningar för det goda arbete som redan sker inom regioner och kommuner, i näringsliv, universitet och högskolor och civilsamhälle. Regeringen kommer att genomföra flera åtgärder inom detta område under mandatperioden. Till strategin kommer handlingsplaner att beslutas med konkreta åtgärder.” Ytterligare ett enormt socialt ingenjörsprogram där alla ska tvingas dra åt samma håll. Vad kan gå fel?

Pressmeddelandet avslutas med orden:

”Strategin bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.”

Vad kan inte gå fel?

Allt det här gjorde mig cirkulär, jag menar snurrig, så jag tog mig för att maila till både Ibrahim Baylans och Isabella Lövins pressekreterare i förhoppningen att de kunde lugna mina egna visioner av ett samhälle i kollaps till följd av den cirkulära ekonomins effekter.

”Hej Anna,

Jag heter Aron Flam och har några frågor till vice statsminister Isabella Lövin angående omställningen av samhället till cirkulär ekonomi för podcasten DEKONSTRUKTIV KRITIKs räkning. Vice statsministern säger att den cirkulära ekonomin ska bli klimatneutral och undvika att använda ”jungfruliga material”. Hur är det menat att fungera? Ska vi sluta bryta malm och odla skog? Är tanken att vi bara ska leva av det vi redan förädlat? Ska vi sluta förädla råmaterial helt? Hur tänker staten tvinga företag och individer att göra det? Vad kommer det att få för konsekvenser? Finns det någon seriös ekonom som rekommenderar detta? I så fall vilken? Har detta prövats någon annanstans? I så fall var och hur har det gått?

Regeringen skriver i sin pressrelease att ”omställningen till en cirkulär ekonomi måste genomföras gemensamt av politiken, näringslivet, offentlig sektor, akademi, privatpersoner och civilsamhället”. När ni skriver ”måste” – vilka tvångsmedel är det tänkt att ni ska använda för att få denna omställning till stånd? Vilka ”åtgärder” är det som regeringen kommer att lägga fram? Kommer dessa att vara tvingande?

Ni skriver att det här kommer att leda till nya jobb och fler företag. Kommer dessa jobb att finansieras av sig själva eller är de tänkta att betalas med allmänna medel? Hur mycket kommer det i så fall att kosta? 

Hur har ni kommit på den här ”visionen”?

 

Undrar,

 

Aron Flam”

I mailet till Ibrahim Baylan upprepade jag samma frågor som vice statsministern fick och lade till:

”Näringsminister Ibrahim Baylan säger i pressreleasen att ”många svenska företag ser redan möjligheterna med att ställa om sin verksamhet”. Vilka är dessa företag? Är det privata företag eller offentligt finansierade? Är det fråga om straffbeskattning mot företag och verksamheter som inte ställer upp på omställningen? Är det skatterabatter för företag som ställer upp?

 

Undrar,

 

Aron Flam”

Det tar ett tag men till slut får jag svar. Dock inte av de jag skrivit till utan från någon med det rätt coola namnet Hugo Qvinth. Svaret består av samma snömos som pressreleasen från regeringen men omkastat. Jag misstänkte nästan att det var klippt och klistrat från den ursprungliga pressreleasen innan jag kom på mig själv med att inte tänka rätt. Med vilket jag menar cirkulärt. Kanske hade han bara återanvänt orden från pressreleasen för att inte bryta slidkransliga ord? Men innan jag cirkulerar iväg, så skrev han alltså såhär:

”Hej Aron,

Tack för dina frågor om strategin för cirkulär ekonomi.

Strategins vision är Ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material. I strategin står också att jungfruliga material ska så långt det är möjligt ersättas av resurser som används effektivt i cirkulära flöden. Hänsyn ska tas till behov av att tillföra jungfruliga material för att möjliggöra klimatomställning och materialåtervinning. Du lyfter bland annat skog. När det gäller biobaserade produkter och bioenergi skriver vi att de kan ersätta fossila alternativ i många tillämpningar, inte minst plast, textil och byggprodukter.

Cirkulär ekonomi är inget nytt koncept. Det svenska näringslivet har länge arbetat med resurseffektivitet och är drivande i utvecklingen. För många företag ligger potentialen i den cirkulära ekonomin i ökad konkurrenskraft genom en säkrad råvarutillgång, ökad resurseffektivitet, riskminimering, minskad klimatbelastning, innovationsförmåga, digitalisering samt ökad omsättning. Arbete med handel och cirkulär ekonomi pågår och får större utrymme i internationella organisationer som WTO och OECD, samt i EU:s frihandelsavtal. Svenskt Näringsliv menar bland annat att Sverige har särskilt goda förutsättningar att ta en ledande roll i utvecklingen av en cirkulär ekonomi samt Den cirkulära ekonomin erbjuder stora möjligheter till tillväxt och nya affärsmöjligheter för svenska företag.

Vad är då regeringens roll i detta? Regeringens roll är bland annat att skapa förutsättningar för det goda arbete som redan sker inom regioner och kommuner, i näringsliv, universitet och högskolor och civilsamhälle. Centralt är att skapa långsiktiga och teknikneutrala styrmedel, inklusive lagstiftning, som främjar arbetet mot en cirkulär ekonomi. Regeringen ska också inspirera till fördjupad samverkan mellan aktörer i olika sektorer och branscher.

Den här strategin ger riktning åt arbetet med cirkulär ekonomi i Sverige. Till strategin kommer handlingsplaner att tas fram där styrmedel och åtgärder presenteras. Det kan handla om olika styrmedel och åtgärder, såsom utredningar, uppdrag till myndigheter, ny eller reviderad lagstiftning, regelförenkling, insatser för forskning, innovation och teknikutveckling, internationellt påverkansarbete inom EU eller globalt, samt ekonomiska styrmedel. Handlingsplaner kan även komma att beslutas för prioriterade områden eller strömmar som är särskilt relevanta för omställningen till en cirkulär ekonomi.

När det gäller de ekonomiska konsekvenserna av cirkulär ekonomi kan bl.a. att EU-kommissionen skriver: Att tillämpa ambitiösa åtgärder för en cirkulär ekonomi i Europa kan öka EU:s BNP med ytterligare 0,5 % fram till 2030 och skapa 700 000 nya arbetstillfällen.

Strategin, inklusive dess vision, bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Strategin finns att läsa i sin helhet här.

Med vänliga hälsningar,

Hugo Qvinth

Tf. pressekreterare hos Isabella Lövin”

Eftersom jag blev så snurrig av svaret råkade jag i min cirkulära förvirring svara att:

”Detta är inte svar på mina frågor. Detta är klippt och klistrat ur er pamflett. Kan du nämna en seriös ekonom som anför detta som en bra idé? Hur mycket kommer det att kosta?

Svara på frågorna jag faktiskt har skickat tack! 

Ännu mer förvirrad än senast!

 

Aron Flam”

 Vilket Hugo snurrar till när han cirkulerar härnäst.

”Jag har försökt att besvara dina frågor, om än i löptext snarare än var och en för sig. När det gäller forskningsläget kan bland annat nämnas International Resource Panels rapport Redefining Value. Mer info om International Resource Panel:

The IRP was established to provide independent, coherent and authoritative scientific assessments on the use of natural resources and its environmental impacts over the full life cycle and contribute to a better understanding of how to decouple economic growth from environmental degradation. Benefiting from the broad support of governments and scientific communities, the Panel is constituted of eminent scientists and experts from all parts of the world, bringing their multidisciplinary expertise to address resource management issues.

Din fråga om kostnader är i detta skede svårare att svara på eftersom strategin pekar ut en riktning snarare än att slå fast konkreta styrmedel och åtgärder. När det gäller cirkulär ekonomi på ett allmänt plan tog jag upp i mitt förra svar att EU-kommissionen pekar på att ”ambitiösa åtgärder för en cirkulär ekonomi i Europa kan öka EU:s BNP med ytterligare 0,5 % fram till 2030 och skapa 700 000 nya arbetstillfällen.

Med vänliga hälsningar,

Hugo Qvinth

Tf. pressekreterare hos Isabella Lövin”

Vilket givetvis inte är en kostnad. Det är en eventuell vinst tagen ur luften utan att ange vad som måste investeras för att nå dit. Det är inte ens uppenbart vad han menar med EU:s BNP? Menar han anslagen till Bryssel och mer skattefria jobb åt europeiska länders politiska klass tror jag honom givetvis. För om han syftar på alla EU:s medlemsländer i den värsta ekonomiska krisen i modern mänsklig historia låter 700 000 arbetstillfällen som en droppe i havet.

 

International Resource Panel lanserades av FNs klimat-program 2007. Rapporten Hugo Qvinth refererar till, ”Redefining value”, är ett lite längre reklamblad för cirkulär ekonomi från den FN-panelen. Allt är politiskt. Väldigt lite vetenskap presenteras. Så vitt jag förstår bygger politiken på ett system som bäddar för korruption, nepotism, crony capitalism och rent seeking. Alltså privata företag som inte skulle existera utan politiskt stöd och därför är ett fantastiskt sätt för politiker att fördela skattemedel till sig själva och sina kompisar. Samtidigt som det sätter käppar i hjulen för etablerade företag, eller nya företag med andra idéer, eftersom det snedvrider konkurrensen på marknaden.

Det är ren idioti. Inte för att effektiv resursanvändning är något dåligt men konkurrens brukar tvinga fram effektivitet bättre än politiker klarar av att göra. Effekten när politiker ska göra något brukar oftast bli den motsatta. Dessutom verkar det här som sagt ha mer med ett visst perspektiv på världen att göra än att verkligen rädda jorden, klimatet, regnskogen eller vad du nu vill kalla det för.

Ska man följa pengarna så är den enskilda världsspelare en cirkulär ekonomi lönar sig bäst för Kina. De kontrollerar hela värdekedjan av sällsynta jordartsmetaller från start till färdig produkt. Där produkterna inte sällan är de komponenter som ska driva det här fossilfria drömsamhället. Sverige är alltså ett påstått västland som ställer sig först i kön för att pröva på socialistisk klimatdiktatur.

Och allt det här behöver el samtidigt som regeringen lägger ner kärnkraftverk på löpande band.

Om du vill veta mer om hur FN inte fungerar i praktiken och vad problemet med FN är rekommenderar jag att du lyssnar på DEKONSTRUKTIV KRITIK-avsnittet med Michael Soussan.  Det heter “Michael Soussan Vs. United Nations of corruption” och spelades in i Los Angeles januari 2020. Jag anser det vara ett av de bästa avsnitt jag har gjort. Länken finner du på hemsidan aronflam.com i löpande text.

Att införa ett nytt ekonomiskt system utan att veta att det fungerar eller vad det kommer kosta är hur som helst inte särskilt demokratiskt.  Kanske påverkar redan de här idéerna svensk energipolitik?

Svensk energipolitik har varit ett hett ämne i några år nu ser jag när jag söker på det. Det verkar som att det har blivit sämre och sämre med el. Svenskt Näringsliv, moderaterna och KD gör i alla fall en genomskinlig push för kärnkraft i alla stora tidningar första veckan i augusti. Cirka femtio år för sent. Men bättre sent än aldrig.

Ulf Kristersson, partiledare (M), Ebba Busch, partiledare (KD) söndagen 5 aug i aftonbladet:

Sjätte augusti i Expressen, Jessica Rosencrantz (M), Lars Hjälmered (M) och Maria Stockhaus (M) 

25 juni skriver Lars Hjälmered (M) i Expressen att ”I sommar spenderas hundratals miljoner på att återstarta kärnkraftsreaktorn Ringhals 1 tidigare än beräknat, inte för att elen behövs utan för att reaktorn behövs för att elsystemet inte ska fallera. Dessutom har kraftverket i Karlshamn, som eldas med smutsig olja, nu körts i gång för att säkerställa att elsystemet fungerar. Det är helt bisarrt.”

Det är klart att moderaterna och Svenskt näringsliv alltid vill verka för mer, billigare och säkrare el till industrin. När jag var i Almedalen förra sommaren var det i princip vad som talades om. Problemen med elförsörjningen. Men nu gör de alltså gemensam push för kärnkraft. 

Jag är helt för kärnkraft. Men ska man ha kärnkraft bör man kunna det här med säkerhet. Jag är inte säker på att vi kvalificerar för det. Dessutom är det nog bra att ha en armé så att vi kan försvara nämnda kärnkraftverk mot eventuella attacker. Jag är helt för det. Men just nu har vi ingen. Så jag bjöd in Kärnkraftsförsäljaren Chang Frick för att förklara för mig. Njut!

STÖTTA DEKONSTRUKTIV KRITIK på: paypal.me/ARONFLAM DKs Patreon: bit.ly/ARONFLAMDK SWISH 0046768943737 Bitcoin: 3EPQMEMVh6MtG3bTbGc71Yz8NrMAMF4kSH Edited by Marcus Blomgren Intro by: Intractable by Kevin MacLeod is licensed under a Creative Commons Attribution license (creativecommons.org/licenses/…) Source: incompetech.com/music/royalty-… Artist: incompetech.com

About the author

Komiker, författare och podcastare