Johan Lundberg; POMO gone Cray Cray del 2

Arnault - Horace Engdahl - Johan Lundberg - Postmodernism - Sara Danius - Svenska Akademien

Avsnittet gästas av författaren och litteraturvetaren Johan Lundberg som har kommit hit för att diskutera boken När Postmodernismen kom till Sverige. Detta är del två av vårt samtal. Del ett sändes fredagen den 21 september 2020, enligt den gregorianska kalendern och handlade om den filosofiska grund som skapat förutsättningarna för samtalet i det här avsnittet. Nämligen vad som hände när företrädarna för denna filosofiska inriktning kapade landets kultur för sin egen makt och härlighets skull.

Processen av Aron Flam fortlöper och på torsdag är det fest, förlåt, jag menar rättegång. En rättegång som – eftersom den är en konsekvens av min konst – nu kommer att räknas till verket. Det är helt enkelt performance-konst.

Jag har också gjort en litografi av DET HÄR ÄR EN SVENSK BROTTSLING, som var min kommentar på bokbeslaget i somras. Är det inte post-modernt så säg?

Den säljer som smör – vilket kan ha att göra med att verket riskerar att vara olagligt om bara några dagar. Vill du ha ett exemplar föreslår jag att du skyndar dig. Inte nog med att de redan håller på att ta slut, det är som sagt långt ifrån säkert att det här är laglig konst.

DET HÄR ÄR EN SVENSK BROTTSLING är tryckt på:

Lumphe Litografiska 2020, enligt den gregorianska kalendern.

PappersFormat: 50 cm x 70 cm.

Papperskvalitet: Arles 400 gram.

Antal färger: 6 st.

Upplaga: 490 exemplar numrerade 1/490 – 490/490.

50 exemplar numrerade E.A. I/L – L/L.

Samt 50 exemplar numrerade H.C. I/L – L/L.

Samtliga litografier signerade av konstnären/författaren, det vill säga jag.

Björn Lumphé är the go-to-guy för litografier. Det är han som tryckt bland annat Carl Johan De Geers VÄGRA VAPEN SKÄNDA FLAGGAN. Jag vill ju inte vara sämre än Carl Johan De Geer, samtidigt som jag försäkrar mig om att mitt verk verkligen följer konstens alla regler, bokstavligt talat.

DET HÄR ÄR EN SVENSK BROTTSLING finns att beställa på aronflam.com/merchandise och överskottet går till eventuella böter eller skadestånd jag ådrar mig i den här rättegången.

Det är dock inte bara min ekonomi och mitt rykte som står spel. Det som står på spel är yttrandefriheten.

——————————————————————-

Men nu till det här avsnittets huvudperson författaren och litteraturvetaren Johan Lundberg. Det är inte första gången Johan Lundberg är med i DEKONSTRUKTIV KRITIK. Förra gången för nästan exakt två år sedan, den 24:e september 2018, var det för att diskutera sin bok Ljusets Fiender. Om du inte har lyssnat på det avsnittet hittar du det i beskrivningen av det här avsnittet på aronflam.com. Och om du inte har läst Johan Lundbergs Ljusets Fiender rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Den bok vi ska diskutera i det här avsnittet kan ses lite som en helt fristående fortsättning på Ljusets Fiender. Delvis för att en del av persongalleriet därifrån återkommer även i NÄR POSTMODERNISMEN KOM TILL SVERIGE, men framför allt för att den också bidrar med förståelse för varför läget är så kokobananas som det är just nu. Det är en mycket bra bok. Och även om jag trodde mig känna till, eller misstänkte hur det låg till, är jag så uppjagad efter att ha plöjt boken att jag inte kan sova en blund på hela natten. Det är viktig läsning och samtalet blev så långt att jag har delat upp intervjun med Johan i två delar. I den första delen går vi igenom den filosofiska grunden som ligger bakom postmodernismens intåg i Sverige. I denna del diskuterar vi vilka förgrundsgestalterna i den svenska rörelsen är – och vad det har lett till. Med de orden presenterar jag Johan Lundberg. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare