Fredrik Andersson Vs Politisk korrekthet

För att lyssna på avsnittet med Fredrik Andersson KLICKA HÄR!

För att lyssna på avsnittet med Fredrik Andersson KLICKA HÄR!

Komikern och författaren Fredrik Andersson gästar DEKONSTRUKTIV KRITIK för att tala om sin bok (med medförfattaren komikern och grafikern Carin Sollenberg) ”Politiskt korrekta Alla barnen – 100 tillrättalagda skämt för en medveten generation”. (Lyssna här!)

Stämpeln på omslaget utlovar ett inkluderande innehåll. Även om detta är en humoristisk bok, försöker jag behandla Fredrik som om han har skrivit ett seriöst verk. Vilket är en smula elakt. Det värsta en komiker kan utsättas för är att tvingas förklara vad han eller hon menar med ett skämt. Hela avsnittet är alltså att betrakta som humor. Jag tror inte jag tara i när jag säger att vi alla kan behöva muntras upp lite grann.

Jag har sagt många saker i mitt liv som ansetts kontroversiella så jag sparkar in universums mest vidöppna dörr och konstaterar att slutet av november 2020, i covidens tidevarv, är superdeppigt.

Först fick en samling inte överstiga 300, så länge det var under femtio, och aldrig mer än åtta. Sedan blev det så få som möjligt.  Om du så vill såklart. Det är som ansiktsmasker – en jämställdhetsfråga enligt Folkhälsomyndigheten – om du inte frågar Vetenskapsrådet då som tycker att det är en nödvändighet med ansiktsmasker. Flockimmunitet är inte strategin, och har aldrig varit det, utom i början när den var det såklart. Jag har också ett vagt minne av att vi hade uppnått den där flockimmuniteten – eller i alla fall snart skulle göra det. Så att vi slapp en andra våg. Som vi nu alltså utan tvekan har. Och, inte att förglömma, det viktigaste i en krissituation är klara och tydliga direktiv. Vem som gör vad, hur och varför. Där är vi inte riktigt ännu men det är inspirerande att se hur staten kämpar på. Vi går alltså från 0 till Lockdown utan att passera ansiktsmasker på vägen. Jag är inte helt säker på hur korrelationen mellan världens högsta skatter och världens högsta dödstal i covid ser ut men jag är nyfiken.

Om du inte minns det sa jag när det här slog till att det bästa under de år som kommer är att följa myndigheters råd – gärna två till fyra veckor innan de ger dem. Nu blir jag tvungen att revidera helt till: följ ditt eget huvud!

Som om läget inte var mörkt nog har åklagarmyndigheten överklagat min friande dom i tingsrätten till hovrätten. Åklagare David Ludvigsson har inte angett andra anledningar att överklaga än han gjorde i åtalet såvitt jag kan förstå.

Jag var i Sintra i Portugal den 29 oktober när åklagaren kungjorde beslutet. Sintra är, för Dig som inte vet det, en liten turiststad norr om Lissabon. Ska jag beskriva den ser det ut som att Barbie har fått en pastellfärgad fontänorgasm på en bergsluttning vid Atlanten. Attraktionen består i en borg och ett antal slott. Själva borgen är från 1100-talet men under romantikens storhetstid på 1800-talet lät det uppföras slott och hus i en stil så romantisk att den gör den mest härdade cyniker uppmärksam på sitt hjärtas slag. På våren och sommaren är det fullt av turister men på hösten är det en sömnig, mysig, och väldigt vacker bergsby. Jag var inte där för att vila ut mig efter rättegången om du tror att det är skälet till mitt långa uppehåll. Jag var där för att påbörja arbetet med springa-i-dörrar farsen ”Processen av Aron F. – en roman baserad på overkliga händelser”. Ett arbete som effektivt avbröts av budet från åklagaren:

“Åklagaren överklagar domen i målet om ”En svensk tiger”

Publicerad: 2020-10-29 15:21:07

I överklagandet skriver åklagaren att den tilltalade ska dömas för brott mot upphovsrättslagen i enlighet med åtalet. Åklagaren är tillgänglig för media när dom meddelats i Patent- och marknadsöverdomstolen.

– Efter analys av Patent- och marknadsdomstolens dom har jag gjort en samlad bedömning och kommit fram till att saken behöver prövas i högre instans, säger kammaråklagare David Ludvigsson.

Enligt åklagaren är det så kallade parodiundantaget inte tillämpligt i detta specifika fall.

Målnummer i Patent- och marknadsdomstolen: B 7348-20.

Åklagaren är tillgänglig för media när dom meddelats i Patent- och marknadsöverdomstolen.”

Varför åklagaren anser att ”det så kallade parodiundantaget” inte är ”tillämpligt i detta specifika fall” när Tingsrätten anser det vara det kan jag inte svara på. För att jag inte vet. Just nu vet jag inte mer än det och att Beredskapsmuseet lämnade in sin egen överklagan veckan efter att åklagaren kom in med sin. Det är alltså fortfarande ett straffrättsligt åtal. I och med att åklagaren överklagade först behöver Beredskapsmuseet inte riskera några rättegångskostnader. Det är istället vi alla som betalar detta via skatten. Jag håller Dig uppdaterad i den här podcasten men varnar för att detta kan komma att ta väldigt mycket tid. Jag har ingen större lust att låta det ta över hela min produktion.

Jag fortsätter skriva “Processen av Aron F. – baserad på overkliga händelser” vid sidan av, men nu i vetskapen om att det bara är första delen och att den slutar på en cliffhanger.

 Sammanfattningsvis ser det mörkt ut för världen, Sverige och för lilla mig. Allt är med andra ord som vanligt. Men jag tycker att det är lite deppigt ändå. Vilket är anledningen till att jag, efter ett sändningsuppehåll på en månad, bjöd in Fredrik Andersson eftersom han alltid lyckas muntra upp mig. Så pass mycket lyckades han med det uppdraget att jag själv gick över till att göra humor. Därför bör du inte ta särskilt mycket jag säger i samtalet med Fredrik på allvar. Jag glider över i min humoristiska persona. Fredrik Andersson är komiker och numera även författare till boken ”Politiskt korrekta Alla barnen – 100 tillrättalagda skämt för en medveten generation”. Boken kan köpas via Fredrik Andersson på email fredande025@gmail.com . Han har också en populär youtube-kanal under namnet Fredrik Andersson och du hittar länkar till båda i beskrivningen av det här avsnittet på aronflam.com. Fredrik har också en humorspecial där som heter sunda värderingar – producerad av mig – som visar varför Fredrik Andersson av många komiker anses vara en av de bästa skämtskrivarna i vår generation.

Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare