Anna-Karin Wyndhamn om Kritiskt tänkande Vs Värdegrunden

#DEKONSTRUKTIVKRITIK gästas i detta avsnitt av den förtjusande Anna-Karin Wyndhamn för att tala om skolan. Om svenska elever kommer till universitetet utan att kunna läsa och skriva är det ett problem. Att misslyckas med att lära eleverna det under tolv års skolgång är en bedrift i sig.

Första gången skolan dök upp som ämne i #DEKONSTRUKTIVKRITIK var i första avsnittet med Magnus Henrekson. Avsnittet rekommenderas varmt. Det är ett av de bästa jag har gjort. Anna-Karin Wyndhamn var med i #DEKONSTRUKTIVKRITIK så sent som i höstas. Då talade vi om boken Genusdoktrinen som hon har skrivit tillsammans med Bulletins skjutjärnsreporter Ivar Arpi.

Anna-Karin Wyndhamn är disputerad i pedagogiskt arbete 2013 på avhandlingen ”Tänka fritt, tänka rätt. En studie om värdeöverföring och kritiskt tänkande i gymnasieskolans undervisning.” Avhandlingen undersökte, med utgångspunkt i etnografisk metod, spänningar mellan skolans värdegrundsarbete och elevernas träning i kritiskt tänkande. Något man tycker borde lett till en kort avhandling med tanke på svenska skolans track record men icke. Avhandlingen är inte kort. Den är väldigt lång och en smula komplicerad. Som tur är lyckas Anna-Karin förklara den för mig på lättfattlig svenska. Njut! 

About the author

Komiker, författare och podcastare