Jens Liljestrand + Biden Vs The Constitution

Avsnittet gästas av Expressens biträdande kulturchef, en av mina värsta meningsmotståndare, Jens Liljestrand . Samtalet handlar om USA, Biden och woke-ism.

Det är ett fantastiskt bra samtal och Jens ska ha all cred för att han kom till podden. Jag överdriver inte. Det är utan tvekan ett av de bästa samtal jag har spelat in. Jag vill också tacka Jens för att han genom detta samtal krossat mina fördomar om honom. I text har han länge varit en av dem jag hatar mest i svensk mainstream-media. Efter att ha sett honom i Navid Modiris podd ”Hur kan vi?” övergick min ilska från hat till förakt och medömkan. Efter detta samtal har jag respekt för Jens Liljestrand. Ord jag aldrig trodde att jag själv skulle skriva. Inte utan att någon riktade en pistol mot mitt huvud i alla fall. Vi kopplades ihop av en okänd twittrare och precis som med Lorentz Tovatt skrev jag den sedvanliga inbjudan om att Jens var ”hjärtligt välkommen att gästa DEKONSTRUKTIV KRITIK”. Precis som med inbjudan till miljöpartiets Lorentz Tovatt tackade Jens, till min stora förvåning, ja och vi bestämde att vi skulle utgå från hans (när detta spelades in) senaste krönika som handlade om stormningen av Kapitolium och vars rubrik löd ”Vi måste utgå från våra värsta farhågor om SD”. Redan när samtalet var klart tänkte jag att ”Wow! Vilket fantastiskt samtal!”. Det är just den här typen av samtal jag önskade att vi hade mer av i vår trånga kultursfär. Så Jens, om du lyssnar på detta, TACK! Jag vet inte om jag fått dig att ändra ståndpunkt – och du har inte fått mig att ändra min – men mötet är ett av de bästa jag har haft med en meningsmotståndare och det har lyst upp inledningen på det här i övrigt pissiga året.

——————————————————————————————

Väst har fallit. Det är kanske en smärre överdrift? Roms fall tog trots allt 400 till 1000 år beroende lite på vilken historiker du frågar men med Joe Bidens installation som USAs president kan man utan problem säga att processen är i full gång.

Där media samtidigt som Trump svors in 2017 gick in i vad de själva kallade för ”resistance-mode” liknade Bidens invigningsceremoni mer en massmedial kollektiv fontänorgasm. Till och med du som är vänster, och älskar Joe Biden, måste erkänna att skillnaden är uppenbar. Där Trump möttes av omedelbar mot- och illvilja tas Biden emot som om Messias hade anlänt till jorden och att himmelriket nu står inför dörren. Joe Biden, mannen som för lite mer än sex månader sedan var en kompromisskandidat ingen gillade. Han var för gammal, för vit, för manlig och framför allt en yrkespolitiker med få meriter på sitt CV trots en karriär på nästan ett halvt sekel bakom sig.

Trots allt tal om att han inte kommer att vara president för bara de som röstat på honom utan för alla amerikaner inleder han sitt mandat med exakt den politik som fick Donald Trump vald till att börja med. Men dubbelt så mycket och tydligare än det någonsin var under Obama. Identitetspolitiken, woke-ismen, har nu tagit plats i Vita huset. Vill Biden verkligen satsa på enhet – unity – är identitetspolitiken helt fel väg att gå.

Flera saker oroar mig med Biden som president i vad som, en gång i tiden, var världens mäktigaste land. Dels att han kanske rullar tillbaka den fredsprocess i Mellanöstern som lanserades av Donald Trump – Abraham accords:en. Bara genom att signalera att USA vill återgå till kärnenergiavtalet med Iran riskerar han att kullkasta det som förra administrationen åstadkom mellan Israel och arabvärlden. Något ingen annan amerikansk administration lyckats åstadkomma trots idoga försök. Dels tror jag inte att Biden kommer att vara lika hård mot Kina som Trump var. Något du som är uppmärksam kunde notera då Kinas premiärminister Xi Jin Ping öppningstalade på årets möte i Davos helt nyligen. Då sade han att ”We should respect and accommodate differences, avoid meddling in other countries’ internal affairs”. Vilket säkerligen passer Kina utmärkt men funkar desto sämre för befolkningarna i Hong Kong, Taiwan, Tibet eller om du råkar vara Uigur.

Men framför allt för att identitetspolitiken är motsatsen till vad väst har varit och bör vara även i framtiden. Om väst är något ska det vara de ideal som nedtecknats i den amerikanska självständighetsförklaringen och konstitutionen – individualism och frihet. Identitetspolitik är dess raka motsats. Identitetspolitik handlar om förtryck och kollektivism. Även om du och jag inte är amerikaner är deras självständighetsförklaring och konstitution viktig även för oss. Den visar vad vår egen, och andra Europeiska nationers och resten av världen vad en grundlag bör vara. Om dess ideal förkastas finns det inget som stoppar vår egen regering, och andra länders regeringar, från att inskränka allas våra rättigheter. Den amerikanska konstitutionen är förkroppsligandet av upplysningsidealen och tjänar på så sätt som en fyr i det annars kompakt kollektivistiska mörker som tycks vara mänsklighetens naturliga tillstånd.

Redan den tionde januari 2021, enligt den gregorianska kalendern, säger Joe Biden angående ekonomiskt stöd till företag som drabbats av pandemin att ”Our priority will be black, latino, Asian, and Latin American owned small businesses, women owned businesses”.

Vilket innebär att han tänker dela ut stöd baserat på kön, ras och sexuell läggning snarare än behov.  

Jag vet att jag har tjatat om skillnaden mellan att försäkra sig om att alla har lika möjligheter och att se till att alla får samma utfall förut, bland annat i poddföljetongen av DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER avsnitt 5.1 och nu senast i DEKONSTRUKTIV KRITIK-avsnittet 10.1 med David Eberhard om hans bok ”Det stora könsexperimentet” såväl som i min egen bok DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER, men det ser ut som att jag blir tvungen att göra det igen. Det är stor skillnad på att du och dina landsmän och -kvinnor har samma möjligheter att bli brandmän och att alla faktiskt blir det oavsett om de är lämpliga för arbetet eller ej. I det första fallet har du och alla andra samma möjligheter att söka arbetet och i det andra fallet garanteras att det räcker med att vilja bli det för att bli det.

Vänstern internationellt, och särskilt i Sverige, är lika blinda för den här skillnaden som de är för extremism i de egna leden. Identitetspolitiken kombinerar socialismens besatthet av lika utfall med essentialistiska, dvs oföränderliga karaktärsegenskaper, som ras, kön eller sexuell läggning. Inte helt olikt hur nazismen kombinerade sin idé om nationen som ras med socialismens idé om kollektivets rätt framför individens.  

Lustigt nog berättar Jens Liljestrand för mig att en av hans amerikanska favoritintellektuella är Andrew Sullivan. Lustigt eftersom Sullivan samma dag förklarar skillnaden på ett förtjänstfullt sätt på sin blogg – dock efter att mitt och Jens samtal spelats in. Där skriver Sullivan att Biden ”signalerat (och redan genom exekutiv order lanserat) en skarp sväng från liberalismen i sitt förhållningssätt till individuella rättigheter”. Både Bidens tal och exekutiva order ersätter det amerikanska ordet för jämlikhet – ”equality” – med det engelska ordet ”equity” som motsvarar lika utfall. ”De slänger lika möjligheter på sophögen till förmån för likhet i utfall” och tillägger att de flesta antagligen inte förstår skillnaden eftersom orden låter så lika men att de snart kommer att bli varse vari skillnaden består.

Det är nämligen så att där lika möjligheter innebär att undanröja orättvisor för att jämna till spelplanen mellan medborgare kräver ”equity” att man tar ifrån vissa medborgare deras fördelar för att istället ge dom till en annan medborgare som inte har samma fördelar. Det är diskriminering med finare ord.

Biden definierar likhet I utfall som: “the consistent and systematic fair, just, and impartial treatment of all individuals, including individuals who belong to underserved communities that have been denied such treatment, such as Black, Latino, and Indigenous and Native American persons, Asian Americans and Pacific Islanders and other persons of color; members of religious minorities; lesbian, gay, bisexual, transgender, and queer (LGBTQ+) persons; persons with disabilities; persons who live in rural areas; and persons otherwise adversely affected by persistent poverty or inequality.” 

Vilket kanske låter jättebra men i praktiken innebär att regeringen – i USAs fall den federala staten – prioriterar vissa grupper framför andra grupper. För att åstadkomma likhet mellan grupper blir du tvungen att diskriminera individer. I Sverige görs redan detta inom till exempel Public service där representation anses viktigare än prestation. Vilket innebär att jag som jude kan få ett jobb där bara för att representationen av judar behöver förbättras hellre än att ge programledarjobbet till Henrik Schyffert som är mer kompetent eller lämpligare som programledare. Nu lär de knappast ringa just mig längre men du förstår vad jag menar. Diskriminerande mot Schyffert som Kanske jobbat hela sitt liv för att få jobbet och förnedrande för mig som får leva med vetskapen att jag är där för att min mammas kön var judiskt snarare än att jag är bra på det jag gör. Utöver den uppenbara orättvisan i detta gör identitetspolitiken individer ansvariga för vad deras grupp, oavsett om det är nationalitet, ras eller kön, skyldiga till dessa gruppers historiska förtryck av andra grupper. Du som man blir sålunda skyldig till det historiska förtrycket av kvinnor, du som svensk till historisk diskriminering av samer och judar och så vidare. Det är idén om arvsynd i ny förpackning. Det spelar ingen roll att du aldrig förnekat en kvinna i din närhet rösträtt eller rätten till abort eller att du inte tjänstgjorde i Hitlertysklands SS. Den enda boten mot historisk diskriminering är nutida diskriminering som en av denna rörelses förgrundsgestalter Ibram X Kendi lär ha sagt.

I Sverige är det inga problem att göra så eftersom våra grundlagar bryr sig mer om kollektiva rättigheter än individuella men i USA är det konstitutionsvidrigt så det räcker och blir över. Att Biden i sitt tal hela tiden påpekar vikten av ”unity” – vilket på svenska kan översättas till både ”enighet” och ”harmoni” – är säkert tänkt att ena ett land som aldrig varit mer polariserat än vad det är just nu men det får mig att tänka på kollektivisters besatthet av ”social harmoni”. Det är nämligen att ett utmärkande kollektivistiskt drag att fokusera på konformism snarare än livskraftig debatt och pluralism.

Visst är det roligt att skratta om evangeliska amerikaner från mellanvästerns förkastande av evolutionsteorin till förmån för bibelns något mindre vetenskapliga idé om att jorden skapades på bara sex dagar av en allsmäktig Gud som sina stora krafter till trots behövde sjunde dagen för att pusta ut. Men tänk då på att den andra sidan som påstår sig tro på evolutionsteorin och repeterar frasen ”lyssna på vetenskapen” som vore det ett buddhistiskt mantra samtidigt förkastar idén om två biologiska kön. Även det är nämligen en ofrånkomlig del av evolutionsläran. För utan två biologiska kön blir det väldigt svårt att skaffa avkomma och utvecklas som art. De som tror att mänskligheten kan föröka sig genom delning om vi bara förkunnar att vi identifierar oss som encelliga organismer och tror på det tillräckligt mycket sitter nu i Vita huset.

Utöver ekonomisk hjälp baserat på ras, kön och sexuell läggning snarare än behov vill Biden-administrationen nu låta män som identifierar sig som kvinnor delta i kvinnosporter, och våldtäktsmän som identifierar sig som kvinnor sitta i kvinnofängelser. Det är helt enkelt vansinne omgjort till politik för det tjugonde århundradet. För att se till att dessa idéer genomförs i hela USAs federala regering har Joe Biden utsett Susan Rice.

Om Biden lyckas faller den amerikanska konstitutionen som förbjuder staten att diskriminera individer för vare sig kön, ras eller sexuell läggning – och då faller väst. Visst var det rätt att oroa sig för Trumps slappa inställning till högerextremister, men Trump själv var aldrig ett hot mot de lagar som garanterar amerikaner likhet inför lagen. Biden är en annan femma och det som gör mig mest nervös med hans administration är att de, hela västvärldens elit och vår egen regering är helt blind för de faror som finns i den ideologi som numera är ett krav för att du ska få ett jobb – och kunna behålla det – inom offentlig sektor i såväl USA som här. Det är en ideologi som spys ut över unga vid våra universitet och förespråkas av organisationer som står makten nära. Ännu mer oroande är att det är en ideologi som nu också förs av privata företag inom social media och kultur sedan länge och som med en President som gjort den till en del av sin politik kommer att påskynda censuren, deplattformeringen och historierevisionismen. I veckan gjorde Disney barnfilmerna Peter Pan, Aristocats och Dumbo barnförbjudna för att nämna det senaste exemplet i raden och den här typen av historierevisionism kommer under Biden att bli betydligt vanligare. Disney, Twitter och Amazon är visserligen privata företag men de är privata företag som har samma politik som den nya administrationen i Vita huset och med politiskt stöd därifrån kommer denna ideologi att nu kunna lägga in en överväxel i trygg vetskap om att de har USAs president med sig på tåget. Woke-ismen är alltså betydligt mer spridd och accepterad än högerextrema idéer om den vita rasens överlägsenhet. Jag kan inte tänka mig att gå ner på knä för någon människa, förutom möjlighet min fästmö när jag friar, och tanken på att gå ner på knä för någon annan för att den har en viss hudfärg äcklar mig.

Men vänstern är helt blind för sina egna idéer. De är helt renons på självinsikt. De ser sig, och dessa idéer, som goda. Det skrämmer mig. Det är, om man ska tro Yuval Harari och Umberto Ecco ett säkert tecken på fascism. Och det är denna politik som den nya amerikanska administrationen nu gjort till sin.

Sedan stormningen av Kapitolium har svenska tyckare och politiker på vänsterkanten försökt smeta ner sina meningsmotståndare, såväl Sverigedemokrater som moderater och kristdemokrater med samma ideologi som Q-anonförespråkarna som stormade Kapitolium. Som exempel kan nämnas att tidningen Expo skrev en artikel som inleddes med att stormningen av Kapitolium kunde ske även i Sverige om vi inte tog högerpopulismen på större allvar. En fysisk omöjlighet eftersom Kapitolium inte ligger i Sverige. Jag ser Jens krönika om att ta SD på orden som en del i den smutskastningen. Det är min utgångspunkt när jag går in i samtalet med Jens att ta reda på om han verkligen är ärlig i sitt uppsåt och att försöka reda ut om han ser farorna med den ideologi han själv ibland antyder sig tillhöra nämligen den politiska korrektheten. Min pissiga och illvilliga inställning, grundad på mina egna fördomar om Jens, får sig en rejäl törn när det visar sig att jag möter en person som är inlyssnande, skarp som en rakkniv och en kvick retoriker så tji fick jag. Med de orden presenterar jag Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand. Njut!

OUTRO/RÄTTELSER

Du har lyssnat på dekonstruktiv kritik. Avsnittet gästades av Jens Liljestrand. Stort tack till Jens Liljestrand för att du kom hit och gästade dekonstruktiv kritik. Jag kan inte tacka dig nog för att du tog dig tid och jag hoppas att du fått lite större förståelse för min syn på vänstern och farorna med politisk korrekthet. Själv har jag fått den allra största respekt för dig Jens min tidigare antipati till trots.

Jens skickade efter samtalet länk till den undersökning av Yougov som bekräftade att 45 procent av republikanernas väljare stöttade stormningen av Kapitolium. Nu var det iofs en mycket begränsad undersökning med under 1500 deltagare och gjord i princip samtidigt som stormningen ägde rum. Av 1448 deltagare var det bara 1397 registrerade röstberättigade som hade hört talas om stormningen vid tillfället för undersökningen men Jens bifogade utöver den länken en länk till Washington post som citerade en senare undersökning som visade att mellan 78 och 88 procent av republikanerna var emot den. Långt färre än 45 procent men 12 till 22 procent är fortfarande betydligt fler än vad jag själv trodde.

Jag vill också sticka in en rättelse om antalet vaccinerade per dag under Trump. I samtalet sade jag att Trumpadministrationen vaccinerade över 912 000 amerikaner per vecka  – det är fel. De administrerade 912 000 doser per dag. Biden avser att öka vaccineringstakten till en miljon om dagen. Den ökning jag angav om 88 000 är alltså korrekt men det ska vara per dag och inte per vecka.

About the author

Komiker, författare och podcastare