Polisen Erik Petschler och Knarket

Knark - Mikael Damberg - Narkotika - narkotikapolitik

Erik Petschler är polisen som har modet att säga att det är hög tid att omvärdera svensk narkotikapolitik. (LYSSNA KLICKA HÄR!)

”För det första har jag aldrig träffat en svensk polis som tror att gängkriminaliteten skulle minska om vi släpper cannabishandeln fri i Sverige” sade inrikesminister Mikael Damberg nyligen i SVT-programmet Sverige möts onsdagen den 10 februari. Det fick polisen Erik Petschler att twittra ”Ska vi ta en fika?” till Mikael Damberg. En inbjudan som senare följdes upp med en debattartikel i Göteborgsposten den 16 februari med rubrikenSka vi ta en fika och prata om legalisering, Mikael Damberg?

Erik Petschler är nämligen något så ovanligt som en polis som öppet deklarerat ståndpunkten att Sveriges misslyckade narkotikapolitik nått vägs ände. Sverige hade förra året Europas högsta dödlighet i narkotika. 81 personer per miljon invånare ger i en befolkning på tio miljoner 810 döda per år. Dödsfall som lätt hade kunnat undvikas med en annan politik som exempel från utlandet, bland annat Portugal och Schweiz, visar med all önskvärd tydlighet. Att låta människor dö – medvetet och illvilligt – för att upprätthålla en barnslig utopi om en värld där ingen behöver bruka rusmedel är inte bara inhumant. Det är också ovetenskapligt.

Erik Petschler fick dock inget svar av Mikael Damberg. Istället svarade kollegorna Lennart Karlsson och Niklas Lindroth, från Svenska Narkotikapolisföreningen, att gängkriminaliteten inte kan stoppas med ”saft och bullar”. Ett märkligt motargument eftersom Erik Petschler inte förespråkat vare sig saft eller bullar som lösning på gängkriminalitet och hög narkotikadödlighet.

I sitt svar på kollegorna från Svenska Narkotikapolisföreningen skriver Erik att han: ”noterar att inrikesministern valt att låta lobbyorganisationen Svenska Narkotikapolisföreningen (SNPF) svara i hans ställe.” Och att det inte är ”en helt ovanlig metod, då justitieminister Morgan Johansson förra året bollade över repliken till SNPF i hopp om att slippa bemöta en debattartikel från svenska narkotikaforskare”.

Erik Petschler avslutar med att påpeka att ”Det är anmärkningsvärt hur ministrar som påstår sig vara engagerade i svensk narkotikapolitik samtidigt inte kan svara på frågor från vare sig expertis eller polis.”

Det blev alltså ingen fika med Mikael Damberg. Istället får Erik Petschler lägga ut sina tankar om Sveriges narkotikapolitik här i DEKONSTRUKTIV KRITIK. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare