#DEKONSTRUKTIVKRITIK Vs WWIII med Kai Rämö

För att lyssna på avsnittet KLICKA HÄR!

”Russia has not only challenged the West, it has shown that the era of Western global domination can be considered completely and finally over”. Citatet kommer från en artikel som publicerades exakt klockan åtta på morgonen den 26 februari 2022 på ryska RIA. Artikeln är en triumferande analys som förklarar vad segern i kriget mot Ukraina innebär för världsordningen. För att lyssna på avsnittet KLICKA HÄR!

Enligt osäkra uppgifter tyder publiceringens tidpunkt på att den var schemalagd och att Putin hade trott sig kunna vinna kriget på blott två dagar. Sista stycket i sin helhet lyder:

“China and India , Latin America and Africa , the Islamic world and Southeast Asia – no one believes that the West leads the world order, much less sets the rules of the game. Russia has not only challenged the West, it has shown that the era of Western global domination can be considered completely and finally over. The new world will be built by all civilizations and centers of power, naturally, together with the West (united or not) – but not on its terms and not according to its rules.”  

Som jag sa i förra avsnittet vore det bra om Europa blev energioberoende, inte bara från Ryssland, men i dagsläget – från Ryssland. Så fort som möjligt. Tyskland har fattat och leder just nu ligan av de mest oförberedda länderna.

Frankrike har redan en armé och Macron aviserade ny kärnkraft innan Ryssland invaderade Ukraina. Sverige måste följa efter. Det verkar som att Magdalena Andersson menade att så är fallet i sitt tal till nationen på SVT tisdagen den 1 mars 2022.

Men vi kan göra mycket mer. Bygg ny kärnkraft och påbörja uranbrytning. Sverige har 27 procent av Europas uranfyndigheter. Vi borde också undersöka våra kapaciteter inom brytning och förädling av sällsynta jordartsmetaller. Var vi än kan hjälpa till att skapa en europeisk värdekedja bör vi göra det.

Vi borde ansöka om NATO-medlemskap. Putin har visat att vår säkerhetsdoktrin är fel. Den stipulerar idag att det säkraste du kan vara om du är ett litet land på gränsen till Ryssland är att vara neutral. Putin har just gjort det väldigt tydligt att det inte stämmer. Det är fullt möjligt att NATO inte räcker och att vi måste skaffa egna kärnvapen.

USA och Europa befinner i ett utnötningskrig mot Ryssland. Det är ett nollsummespel. Bara en av sidorna kan segra. Jag menar inte att Väst måste mörda alla ryssar. Men Putins regim måste bort.

I ett nollsummespel mellan stormakter har diktaturer en fördel. Tävlingen består nämligen i vilken befolkning som står ut med mest lidande innan det gör sig av med sina ledare. I en demokrati kan höga elpriser eller brist på mat och säkerhet leda till att man röstar bort eller avsätter sina ledare. I en diktatur är den risken lägre. Diktatorn förtrycker redan sitt folk.

I nollsummespelet spelar det inte någon roll hur mycket vi skadar oss själva så länge som det vi gör skadar Putin mer. Vi kan, i förhållande till Ryssland, inte längre tänka i termer av kompromisser som lönar sig för båda parter. Vi måste börja tänka på uppgörelser där Ryssland blir försvagat av sitt samröre med oss. Det kommer att bli svårt. Vi är inte programmerade att tänka så.

Det är därför avstängningen från SWIFT än så länge är partiell.

“Russia’s high level of interconnectedness with the West has worked as a shield. The United States and Germany would stand to lose the most if Russia were disconnected, because U.S. and German banks are the most frequent SWIFT users to communicate with Russian banks.”

Så skrev Maria Shagina, en doktorand vid Center for Eastern European Studies (CEES) på University of Zurich.

SWIFT-sanktionerna omfattar bara vissa banker. En fullständig avstängning måste inkludera Rysslands energisektor för att vara effektiv. Rysslands största inkomster är från olja och gas. Dessvärre är Europa så pass energiberoende av Ryssland att det skulle skada oss mer. Och häri ligger problemet. I kraftmätningen mot Ryssland kan du med fördel tänka – vem är mest beroende av vem? Och vilken av parterna kan snabbast frigöra sig från den andre? Putin har uppenbarligen besvarat de frågorna och kommit fram till att svaren är till hans fördel. Hårdare isolering än de som nu riktas mot Ryssland har trots allt drabbat Iran och Nordkorea tidigare. De regimerna sitter ännu kvar. Vilket kanske säger något om sanktionernas effektivitet?

Om det inte räcker för att övertala Dig kan jag meddela att Putin varnades med avstängning från SWIFT redan efter Krim 2014. Då uppskattades den ryska ekonomin krympa med 5 procent om hotet realiserades. Det verkar som att Putin tyckte att det var ett pris han var villig att betala. Det är mycket möjligt att han och andra underskattade SWIFT-sanktionernas betydelse då och, i så fall, bra för oss. Men när sanktioner drabbade Ryssland efter Krim 2014 tog det bara några år för den ryska ekonomin att stabilisera sig och Putin har haft sedan dess på sig att förbereda rysk ekonomi på just den här typen av ekonomisk krigföring.

Folk är väldigt segervissa sex dagar in i kriget. I alla fall här i Väst. Det är svårt att se nyheterna som något annat än propaganda. Men jag känner människor som tror på det. Jag vet att de drivs av fromma förhoppningar. Jag undrar bara var optimismen kommer ifrån? Om det inte är så att vi lurar oss själva?

För Putin har satt Georgien på plats. Han har fått Assad att överleva i Syrien. Han såg till att Lukaschenko sitter kvar i Vitryssland. Varför skulle han inte kunna göra samma sak i Ukraina? Putin blev Rysslands president 1999. Han har överlevt som Rysslands despot i 23 år. Själv skulle jag inte överleva som despot här hemma i Sverige i fem minuter. Än mindre i Ryssland.

Vill du vara välvillig så kan du tolka Kina som neutralt eller till och med försiktigt negativa till Rysslands angrepp på grannlandet. Men i praktiken är en nedlagd röst i säkerhetsrådet och ett nej till sanktioner ett ställningstagande för aggressorn. Sanktioner skulle bara orsaka ett ”lose-lose” eller ett ”multiple-lose” scenario ekonomiskt men också stå i vägen för en politisk lösning enligt Kinas utrikesminister Wang. Vilket är roligt eftersom Wang också är slang för penis på engelska.

Kina är en storkonsument av rysk olja och gas, och marknaden väntas växa. Kina har avstått från att kritisera Moskva för invasionen. Kineserna vill inte veta av sanktioner eftersom de tror att det inte finns någon juridisk grund för sådana (inte sannolikt) och för att de inte tror på en bra effekt (högst sannolikt). På så sätt öppnar de också dörren för att Ryssland ska ansluta till kinesiska CIPS.

“We will not join such sanctions, and we will keep normal economic, trade and financial exchanges with all the relevant parties. We disapprove of the financial sanctions.”

Asia Times rapporterar att:

”On Monday, Chinese state media described the SWIFT ban on Russian banks as a “financial nuclear weapon,” but they added that the ban would create new opportunities for CIPS.”

Sedan dess har kinesisk statsunderstödd media hetsat Ryssland att ansluta sig till CIPS. Ryssland kan använda sig av Kinas Cross-border Interbank Payment System istället men det är än så länge väldigt litet i jämförelse med SWIFT. Ryssarna har också utvecklat ett eget internt system i Ryssland som kallas för SPFS.

”Several Chinese researchers were quoted by Xinhua and the Communist Youth League Central Committee’s website as saying Russia would not be seriously hurt by the Western world’s SWIFT ban as it had developed its own payment system – the System for Transfer of Financial Messages (SPFS) – since the Crimea crisis in 2014.”

Men SPFS fokuserar än så länge mest på ryska inrikes betalningar och det är oklart om de skulle kunna hantera den mängd som krävs.

Slutligen vill Kina inte ens beskriva invasionen i termer som angrepp eller krig. Deras argument är att Väst inte adresserat Rysslands “legitimate security concerns.” Det innebär att de ser Rysslands krav på en egen Monroe-doktrin som fullt legitima. Monroe-doktrinen är en amerikansk säkerhetsprincip som säger att ingen utom amerikanarna själva får placera ut kärnvapen på deras bakgård. Det är den princip som ledde till Kuba-krisen när Sovjetunionen byggde missilramper på Kuba med kapacitet att nå var som helst på det amerikanska fastlandet.

Förenade Arabemiraten lade också ned sin röst i FN:s så kallade säkerhetsråd vill inte ta emot några flyktingar från Ukraina. De gör stora affärer med Ukraina men även med Ryssland. Liksom andra gulfstater erkänner inte UAE begreppet krigsflykting och har tidigare stängt gränserna för flyktingar från Irak och Syrien.  

En månad innan invasionen, redan den 27 januari, sa Nikolai Zhuravlev, vice talman I Rysslands övre parlamentshus:

”If Russia is disconnected from SWIFT, then we will not receive [foreign] currency, but buyers, European countries in the first place, will not receive our goods — oil, gas, metals and other important components,”

I en artikel på Foreign Affairs med rubriken What if Russia Wins?. Skriver Liana Fix och Michael Kimmage att ”Responding to a revanchist Russia with sanctions and with the rhetorical proclamation of a rules-based international order will not be sufficient…”. Fagra ord om en lagbaserad världsordning och sanktioner kommer alltså inte att räcka. Vidare skriver de att en rysk seger i Ukraina skulle vara en allvarlig utmaning mot Tysklands position i Europa. Själv skulle jag påstå att det är en demonstration av hur naken kejsaren verkligen är. Putin försöker med tanks och bomber visa att idén om en pax Americana är lögn och Västerländsk världsdominans är över. Med tanke på att Ukraina garanterats territoriell integritet av NATO och NATO inte ingriper med fötter på marken eller kärnvapen mot Ryssland så får man nog ändå säga att Putin hade rätt. Just nu gör många små länder den kalkylen. Ska vi ska skaffa egna kärnvapen eller inte? För precis som artikelförfattarna Fix och Kimmage konstaterar redan i meningen som följer så är Tyskland en marginell militärmakt som byggt hela sin post-kriget identitet på att ”förkasta krig”. Storbritannien och Frankrike är för tillfället de enda länderna med tillräckligt stora försvar för att stå emot Ryssland. Men framför allt har Putin med sitt angrepp lyckats driva hela Europa in i USA:s välkomnande armar. Ukraina är eventuellt inte av vad man inom vissa kretsar av den realistiska skolan inom statsvetenskap och internationella relationer skulle kalla vitalt intresse för USA. Men Europa är och ett krigshärjat Europa kan destabilisera ett redan ostadigt EU. USA har utkämpat, och vunnit, två världskrig för Europas räkning. Som av en ren slump är Europa också USAs största handelspartner med 1.1 biljoner dollar bara 2019.

Den reella kraften i Europa kommer även framöver vara NATO. Organisationen är dock helt beroende av USA och amerikanernas kärnvapenparaply. Så är det även för de europeiska stater som kommer utgöra frontlinjen mot Ryssland. Överallt där EU eller NATO gränsar mot Ryssland, Vitryssland och Ukraina är numera potentiella kontaktytor för krig. Och med tanke på att Putin hotat med kärnvapen och invaderat ett land som Amerika lovat skydda är det säkert så att Helsinki, Ankara, Stockholm, Prag, Warsawa och andra sitter och räknar på kostnaden och tiden att utveckla egna kärnvapenprogram.

För Ryssland kommer slå tillbaka mot Väst. I första hand med egna sanktioner. Som världens näst största exportör av titanium har Putin goda möjligheter att trycka åt oss. Han kommer vara försiktig med gas och olja. Det är hans största intäkt.

Sanktioner från Väst är nu mer inriktade på ekonomisk och teknologisk nednötning av Ryssland än att Putin kommer förändra sitt beteende. Deras huvudsakliga syfte bör inte längre vara att avskräcka Putin utan att förändra hur vi bedriver handel med Ryssland. För att det här ska fungera måste vi minimera våra kontaktytor med Putins Ryssland. För USA borde det här vara mumma. Men Bidens tal ingav inte förtroende.

Vi får inte lura oss själva. Underskatta inte Putin. Kriget är än så länge inne på sin sjätte dag. En rysk seger är inte otänkbart utan ett reellt hot.

Jag säger inte det här för att vara elak. Jag hejar på Ukraina. Jag vill att Väst ska segra och vara starkt och tryggt. När Ryssland nu invaderar Ukraina är det viktigt att vi här i Väst stöder Ukraina utan att låta oss förledas av falska förhoppningar.

Jag säger det jag säger för att jag tror att det är sant. Som filosofen Spinoza sa som en sammanfattning av upplysningens ideal: ”Tänk vad du vill och säg vad du tänker!”. Sedan blev han i och för sig ihjältrampad av ett gäng upprörda rabbiner för att han gjorde det men ändå. Värt att tänka på och leva efter. Om än inte att dö för.

Tyskland har gjort helt om gällande sitt försvar. Två procent av BNP avsätts till armén från och med 28 februari 2022. Vi får hoppas att alla Europeiska länder följer deras exempel. Ju mindre land desto större avsättning av BNP till militären måste göras. Om Tyskland lägger två bör vi lägga mer. “Germany will strive for energy independence from Russia by creating new domestic energy sources while it weans itself off its Russian supply.” “It is clear that we must invest much more in the security of our country, in order to protect our freedom and our democracy,” sa Olaf Scholz, den nye kanslern, vid en specialsession i parlamentet söndagen 27 februari 2022. Så talar en ledare.

Men de har en bit att gå tyskarna. Förre tyske kanslern och socialdemokraten Gerhard Schröder som regerade tillsammans med de Gröna 1998-2005 har varit ordförande för ryska energibolaget Rosneft sedan 2017. Hans viktigaste politiska initiativ som rikskansler var Nordstream 1. Det var alltså tyska SPD och deras motsvarighet till Miljöpartiet som gjorde Europas ekonomiska motor beroende av Ryssland.

Den fjärde februari 2022 nominerades Gerhard Schröder till styrelsen i Gazprom, samma dag som Ryssarna publicerade sitt gemensamma uttalande med kineserna.  

SPD – alltså tyska socialdemokraterna – har låtit meddela att alla försök att övertala Gerhard Schröder att avgå från Nordstream 1 och 2 samt avsäga sig styrelseposten i Rosneft och inte acceptera platsen i Gazprom har avvisats av den förre rikskanslern. Han är inte beredd att överväga det.

Något som lett till stora slitningar enligt Frankfurte Allgemeiner. Trots att ett mer passande ord är ”härdsmälta”. För det finns ännu inget uteslutningsärende. Partistyrelsen skyller på att det skulle vara juridiskt för komplicerat och att debatten skadar partiet. Men utfrysningsförsök pågår både inom SPD och från andra delar av tyska samhället. Schröder ser sitt politiska arv gå upp i rök.

Över hela väst börjar liknande frågor om andras engagemang att ställas.

BBC frågar sig vad Hunter Biden gjorde i Ukraina och Kina. Enligt ett email i den infamösa datorn – storyn som censurerades på Internet under valet – fick Hunter Biden 10 miljoner dollar av en kinesisk miljardär enkom för att introduceras till Ukrainska kontakter. Han har också tio procent av ett investmentbolag i Kina.

Majoriteten av länder i Latinamerika har fördömt den ryska offensiven mot Ukraina men Venezuela, Nicaragua och Kuba har uttryckt sitt stöd för Ryssland. Länder som Vänsterpartiet här hemma i Sverige vanligtvis vurmar för.

Om du vill se en ytlig uppdelning av världen titta då på bilden av hur omröstningen i FN:s generalförsamling föll ut. Bilden kommer vara publicerad i texten på hemsidan.

Brasilien röstade ja till resolutionen i FN:s Generalförsamling. Och Brasiliens president Jaír Bolsonaro har meddelat att ukrainska flyktingar kommer att kunna ansöka om humanitärt visum i Brasilien. Vilket antyder att det pågår en humanitär kris där. Samtidigt har Bolsonaro tidigare sagt att Brasilien förhåller sig neutralt och inte kommer att välja sida i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Han har också kritiserat sin vicepresident efter att denne fördömt Rysslands agerande. Han verkar inte heller vilja ställa upp på åtgärder som sanktioner, eftersom de riskerar att slå tillbaka mot Brasilien.

Alla makthavare, tjänstemän och affärsmän i Sverige som haft relationer med Ryssland, oavsett om det gäller handel, upplåtelse av hamnar eller gasledningar under Östersjön har anledning att tänka om. Detsamma gäller partier som arbetat mot kärnkraft både hemma och på kontinenten. För att inte tala om försvaret. Som jag sa i förra avsnittet med Magnus Norell är militär makt inte bara en försäkring i händelse av krig. Det är ett konstant kapital som ger dig ett överläge i alla interaktioner.

Den förre demokratiske presidentkandidaten i USA John Kerry ser Ukraina som ett bondeoffer i kampen för klimatet och att världen måste fokusera på klimatmötet i Egypten. Det är så dumt att man storknar.

Sanktioner är rätt väg att gå. Så länge de är effektiva. Man lever på hoppet. Än så länge är vi för beroende av rysk gas och olja för att överleva utan dem. Väst satte trots allt in sanktioner mot Putin redan 2014 och han var medveten redan då att om han gjorde något mer skulle han bli avstängd från SWIFT. Inte partiellt avstängd som nu utan fullständigt utfryst. Hur mycket han fruktade det alternativet ser du i Kiev idag.

Annars kan du titta på tidslinjen. När Putin erkände Luhansk och Donetsk som självständiga tillämpade Bidenadministrationen en full block av VEB.RF. En rysk bank som enligt Foreign Affairs används som en ”slush fund” av Kreml. Full block innebär att banken fick sina tillgångar frysta och ett förbud för transaktioner. VEB.RF har ungefär 50 miljarder dollar i tillgångar.

Det var efter de sanktionerna annonserats som Putin beordrade invasionen av Ukraina.

Varpå Biden använde full block mot VTB som är Rysslands största bank. Den införde också ett transaktionsförbud Sberbank. Ett inte fullt lika kraftfullt verktyg. Sberbank är Rysslands största finansiella institution.

Samtidigt har EU skött sig bättre än förväntat med egna sanktioner och ett förbud för Nordstream 2. Och nu SWIFT-sanktionerna på det.

En stor del av Rysslands valutareserv på över 600 miljoner dollar är nu frysta. Kinesisk statsunderstödd media hävdar att Ryssland klarar sig på de 22 procent av valutareserven de har i guld och andra valutor än dollar och euro eftersom Ryssland också har olja.

Till skillnad från Ryssland är alla stora banker inklusive centralbanken i Iran fullständigt isolerade och Iran är fortfarande ett väldigt aktivt hot i världen. Sanktioner kan alltså bara göra så mycket.

SWIFT ligger i Belgien. EU har förvisat sju ryska banker från SWIFT. Men det höll sig väl från att förvisa Gazprombank och Sberbank. Det är de två banker som hanterar betalningar åt den ryska energiexporten.

De sju ryska banker som stängts av från SWIFT är Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VEB and VTB.

Gazprombank och Sberbank lyder dock redan av vissa sanktioner sedan invasionen av Krim 2014.  

Förhandlingar mellan parterna har gått i stå. Ukraina vägrar att acceptera Rysslands ultimatum (som är att Ukraina inte finns och är en del av Ryssland) och Vladimir Putins krav är oförändrade. Chefsförhandlare för den ryska sidan är Putins kulturattaché. Vilket verkligen säger något om hur han ser på frågan om Ukrainas existens. Det är en diplomatisk gest som säger ”Det är en intern fråga om rysk kultur”. Men jag kan såklart ha fel.

Sedan har vi sanktioner och exportförbud som kan försvaga Rysslands förmåga att tillverka avancerad försvarsmateriel. Här är Ryssland helt beroende av utländsk teknologi inom allt från mjukvara till halvledare. Precisionsinstrument för krigsmateriel är ytterligare en spricka i rustningen. Efter 2014 drabbades den ryska militärindustrin hårt av sanktionerna men de kan ha kommit långt på vägen mot oberoende sedan dess.

 Vår relation till Ryssland är som jag sade tidigare mestadels ett nollsummespel. Tro inte att Moskva ser det på något annat sätt. Allt som kostar oss men kostar dem mer är värt att företa sig. Om våra ledare skulle sanktionera rysk olja och gas blir läget ett helt annat. Vi som bor i Väst är inte sugna på att betala mer för el än vi redan gör. Och om elen blir dyrare blir maten dyrare.

 Det absolut säkraste sättet att slå mot rysk ekonomi är oljan. Det är den de tjänar pengar på.

 Jag tror som sagt inte att Vladimir Putin är galen. Han kan ha missbedömt situationen men även det verkar osannolikt. Oavsett vad bör västs mål vara att avsätta honom och jag tror att det underlättas av att du förstår fienden så väl det går. Russia today är utkört ur Europa. Enighet i krigstid är viktigt men det kan också vara av nytta att se fiendens propaganda så att man kan argumentera emot den.

Putin förstår oss. Trodde han i alla fall. Han såg svaghet och väljer att utnyttja det. Han har en nittonhundra- eller snarare artonhundratalsinställning till världen där stormakter konkurrerar om intressesfärer. Det var det jag menade i förra avsnittet när jag sa att han ser världen som multipolär. Under kalla kriget var världen bipolär – uppdelad mellan Sovjetunionen och USA. Efter det har vi i Väst inbillat oss att världen är unipolär – den liberala demokratin segrade och skall dominera hela världen i fred och all evinnerlighet amen. Men Putin ämnar med Ukraina visa att världen återigen är multipolär. Kina och Indien tittar i tysthet och väntar. Får Putin rätt kommer Kina med största sannolikhet att agera mot Taiwan.

Indierna verkar inte heller överdrivet oroade för sina affärer. De är oroade för sina medborgare. Enligt uppgift har Indien 20 000 medborgare som arbetar eller studerar i Ukraina. De kommer göra allt för att få ut dem på ett säkert sätt. Vad gäller sanktioner gjorde Indien Kina och Förenade Arabemiraten sällskap i FN:s säkerhetsråd och lade ner sina röster när fördömanden mot rysk aggression skulle röstas om. Indien kommer att bevaka sina intressen. Indien handlar mycket med Ryssland men den största delen av den handeln är i ruphees – Indiens valuta – vilket innebär att den inte kommer att beröras av sanktionerna.

Det är viktigt eftersom Ryssland, Indien och Kina ingår i BRIC. En förkortning som står för Brazil, Russia, India och China. Tillsammans har dessa länder en befolkning på 3.23 miljarder människor. Om Väst inte får med sig Indien och Kina mot Ryssland blir det svårt att hålla Putin isolerad.

Jag hoppas att den nakna ryska aggressionen får även oss svenskar att vakna upp ur vår koma. I vårt land finns partier som kämpat emot både försvar och kärnkraft länge. Rösta inte på dem. I övrigt får vi sätta vår lit till vår inbyggda rysskräck. Den farhågan har just besannats. Ryssland är arvfienden. Vi kan det här. Men det kommer kräva mer än sanktioner. Det kommer kräva blodsoffer.  

Kai Rämö är yrkesmilitär med erfarenhet från krigszoner. Han är också försvarspolitisk talesperson i MED-borgerlig Samling. Njut!

 Jag heter Aron Flam. Ha en god tidsenhet

About the author

Komiker, författare och podcastare