En studie i gaslighting

Haveristerna - herr Nilsson - politik - smutskastning

Mobbarpodden Haveristerna vill så gärna att jag förlänar dem min närvaro för att höja deras status och intäkter. Men jag vill inte bidra till deras verksamhet. Istället utmanar jag en av dem att komma till mig. Först vågar de inte. Sedan vågar de inte riktigt. Intäkterna från avsnittet går till Ukrainas armé. #slavaukraini

Henrik “Henko”/”Mr. Henko” Johansson har vuxit upp i arbetarrörelsen. Han har den i blodet. Han jobbar till vardags fackligt och anser själv att det han gör är “opinionsbildning på nätet”. Han driver podden Haveristerna tillsammans med Axel Luo Öhman och ett kvinnligt alibi menat att ersätta den ursprungliga kvinnliga medlemmen Myra Åhbeck Öhrman. I stort är Haveristerna alltså podcasten Inte Rasist Men – ett fackligt projekt för att mota SD i grind. Något som skulle göra meddelst mobbing, trakasserier och hån. Min personliga åsikt är att de bör ses som sossarnas digitala stormtrupper. Henrik är inte den mest framträdande i gruppen. Men han är den sammanhållande kraften och jag misstänker att han är den pådrivande. Som alla mobbare föredrar haveristerna att arbeta i grupp. En och en är de inte lika sturska.

Det sista Henko gör innan han kommer är att be om att få ta med Axel Luo Öhman – mannen som bara vågade träffas bakom sin skärm hemma i Vega. Henrik Johansson ser Haveristerna som någon sorts blandning mellan “satir och journalistik”. Att de två är väsenskilda verkar inte bekymra honom nämnvärt.

Av någon anledning är Haveristernas medlemmar fixerade vid mig och ett antal andra personer. Gemensamt för oss som hamnar i skottgluggen verkar vara att vi på något sätt är kritiska mot regeringen. Notera att Henko som svar på min fråga om de någonsin kritiserar ledande socialdemokrater är ett vagt mummel om att de någon gång kritiserat Stefan Löfven. Något som givetvis kan mumlas nu när partiet leds av någon annan.

Att Haveristerna drivs av avund är tydligt om man går igenom deras podcast via tjänsten allears.ai och söker på mitt namn. Allt de talar om är hur många följare, hur mycket intäkter eller hur mycket press någon får. Avund kan sägas vara den känsla som socialismen utnyttjar för att rekrytera medlemmar. Något som även gäller antisemitism. Att den ena sortens avund – den mot borgarklassen – ibland spiller över till ett hat mot “juden” är inte särskilt konstigt.

Sedan går jag och “Henko” igenom herr Nilsson som jag har poddat om tidigare. Henrik “Henko” Johansson erkänner utan omsvep att han betalat herr Nilsson för att “granska” mig. Summan för snart över ett års smutskastning blev blott 5000 kronor. Ett väldigt lågt pris för någon som påstås vara “expert”.

Herr Nilsson kontaktade mig först på Twitter. Då för att kalla mig “lögnare” och “charlatan”. Jag frågade om han hade läst boken varpå Mikael Nilsson svarade att han inte hade gjort det. Ad hominem, konfirmationsbias och tydlig illvillighet uppvisas alltså redan i första interaktionen. Ändå förväntas jag möta honom som att han vore seriös. Det är gaslighting:en.

Varpå han snart lade till:

Hans eget förflutet är inte fläckfritt. Notera avslutningen på professor Olof Peterssons sex sidor långa fotnot om herr Nilsson i Peterssons bok om Herbert Tingsten. Där konstateras att herr Nilssons slutsatser som av en ren slump bara råkar vara densamma som den socialdemokratiska regerings ståndpunkt i frågan om NATO och Sveriges medlemskap eller utanförskap. Du kan lyssna på när Olof Petersson konfronterar Mikael Nilsson i Studio 1 från 2013.

Sista paragraferna i Olof Peterssons not (sid 300-306 Herbert Tingsten. Vetenskapsmannen) om herr Nilsson lyder:

“Mikael Nilsson uttrycker sympati för den tredje ståndpunkten (alltså att Sverige skulle förhålla sig neutrala i kampen mellan supermakterna Sovjetunionen och USA reds. anm.) och avslöjar sig som politisk motståndare till Herbert Tingsten. Mikael Nilsson har försökt att ta författarheder och forskarära av Herbert Tingsten. Men en kontroll av källmaterialet ger istället resultatet att det är Mikael Nilsson själv som framstår som förfalskaren och propagandisten.”

Olof Petersson

När herr Nilsson granskar The Grievance Studies Affair med Peter Boghossian, Helen Pluckrose och James Lindsay landar han lustigt nog också i den svenska regeringens ståndpunkt att genusvetenskap är vetenskap. Nej, mer än vetenskap. Det är gospel.

Då lade han till i slutet av sin artikel i Haaretz:

”No, the campaigns against gender studies, the study of racism and ”intersectional feminism,” and the gleeful efforts to humiliate other academics has nothing to do with a wish to preserve the integrity of science; it is an ideological and political crusade against an entire field of science simply because of its connection to feminism, social justice, and the fight for equality. Don’t be fooled by it.”

James Lindsay kommenterar herr Nilssons, för det akademiskt otränade örat, hyfsat avancerade smutskastning i sin egen podcast New Discourses.

Själv ignorerar jag herr Nilsson ända tills riktig media bestämmer sig för att intervjua honom. Den gamle tröttmössan och vänsterprofilen Johannes Klenell intervjuar honom i LO:s hustidning Arbetet. Det är då jag gör mitt avsnitt om honom. Intervjun i Arbetet är vältajmad med mitt frikännande i hovrätten. Där påstår Nilsson att inget guld från mördade judar kan ha använts som betalning för svenska varor.

Sedan kommer det ut att herr Nilsson ska skriva en bok för att “avslöja högerns lögner”. Den kommer att tryckas och ges ut av tankesmedjan Tiden. Det är LO:s, ABF:s och socialdemokraternas gemensamma tankesmedja. De hjälper också till att samla in pengar åt honom.

Han får draghjälp av dåvarande skolminister Anna Ekström (hon som fuskade med PISA-proven du vet) och Annika Strandhäll (som fuskar med att betala räkningar).

Väldigt lik Donald Trump på vissa sätt.

Herr Nilssons besatthet pågår fortfarande. Här är några av hans senaste tweets.

Autocorrect eller felskrivning av mig. Något herr Nilsson använder för att misstänkliggöra inte bara mig utan även min familj.

Herr Nilsson har för vana att relativisera och försvara antisemitism.

Herr Nilsson jobbade tre månader för 5000 kronor. Kvaliteten är därefter.

Herr Nilssons kritik mot DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER gör att han återigen, för tredje gången som vi kan belägga, hamnar i exakt samma ståndpunkt som Sveriges socialdemokratiska regering. För att vara en person som påstår sig värna akademisk formalia är det en smula lustigt att han påstått sig skriva min erratalista i separata trådar på twitter. Det är nämligen inte akademisk formalia.

Och det är inte som att han uttrycker sig med typisk akademisk gravitas på twitter.

Så nu väntar jag bara på att Expo ska uppmärksamma deras beteende;)

Skämt åsido, det jag lärde mig av det här samtalet är att det aldrig kommer bli något samtal. Det enda du kan göra är att avslöja dem och hoppas på att dina landsmän har tillräckligt mycket ryggrad för att inte låta det passera.

Det finns givetvis mer att säga i denna fråga men det får vänta till Processen av Aron F.

About the author

Komiker, författare och podcastare