Magnus Norell om utnötningskrig i Ukraina

Magnus Norell gästar åter #DEKONSTRUKTIVKRITIK för att tala om kriget i Ukraina. När vi spelar in har det gått åtta veckor. För att NJUTA AV AVSNITTET KLICKA HÄR!

 Jag vill inleda med att framföra två ursäkter även i detta avsnitt. Den första är att jag i förra avsnittet sa att Erik Petschler skadat axeln. Det var inte sant. Han hade skadat armbågen.

Den andra ursäkten går ut till Dig som förbeställt ett exemplar av Älskade Public service. Boken kommer trots mina löften inte att kunna levereras första veckan i maj. Den blir en vecka försenad och landar i din hand först andra veckan i maj. För detta ber jag förbehållslöst om ursäkt.

Den är inte försenad för att polis har tagit den. Den är inte försenad för att det är pappersbrist i Europa, för att förlaget har schabblat eller för att jag lämnade in manus försent. Den är försenad för att jag och Jens måste hinna signera 2700 böcker innan de skickas ut till Dig som har beställt.

Jens bor i Östersund. Jag bor i Stockholm. Böckerna ska signeras i Borås. Att få till ett datum att göra det på har visat sig vara svårt. Jag och förlaget kan åka när som helst. Men Jens Ganman skyller på något jag inte hört talas om förut som han kallar för ”livet”. Så jag ber Dig ha en smula tålamod med förseningen och ber om ursäkt för att jag har lovat något jag inte kunde hålla.

De goda nyheter är att det fortfarande går att förbeställa ÄLSKADE Public service. Boken jag skrivit tillsammans med Jens Ganman finns att förbeställa på aronflam.com. Över 3400 förbeställningar har trillat in än så länge. Beställ den nu på aronflam.com och varför inte beställa en YOURFEELINGSAREHURTINGMYTHOUGHTS-hoodie, T-shirt, Affisch, boken Jag älskar att bli citerad!, boken DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER eller en krossa socialismen-mugg när du ändå är i farten?

Jag har nämligen spelat in ett specialavsnitt med Henrik Johansson från vänsterns mobbarpodd Haveristerna. Avsnittet kommer släppas på våra respektive poddars Patreon samtidigt. Intäkterna från avsnitten går till Ukraina.

Magnus Norell är forskare och författare. Hans forskningsfokus är Internationell terrorism (särskilt den religiösa sorten), politiskt våld och spänningsfältet mellan religion och politik. Sedan jag och Magnus satte oss ner för att spela in det här avsnittet har det hänt en del. Som det tenderar att göra i krig. Mariupol har fallit. I alla fall enligt ryssarna.

Ukraina ser det inte så. De sista Ukrainska soldaterna är förskansade i ett stålverk i staden och det ser ut som att Putin tänker svälta ut dem. Om det händer har Putin sin landbrygga till Krim och kan fokusera på att ta Donbass och Luhansk med de oexploaterade gasdepåer som tros ligga där.

Ännu mörkare för Ukraina ser läget ut när man tittar på Tyskland. Tysklands kansler Olaf Scholz har gång på gång avslöjats med att ljuga och förhala hjälpen till Ukraina. Tunga vapen som begärts och lovats bort anländer inte eller stryks från listor. Gas- och oljeleveranser från Ryssland fortsätter i oförminskad takt.

Den 28:e februari skickar den tyska försvarsindustrin en lista på 48 sidor med alla vapen de kan leverera. Pansarhaubitzar, Stridsvagnen Leopard 2. Det är vapen som Ukraina begärt men Scholz delar inte listan med Ukraina. 20:e mars säger Scholz till Ukraina att Tyskland har slut på vapen att ge bort. Sen ändrar han sig till att vissa vapen kan skickas men listan är nu kortad till hälften och de bästa vapnen är inte längre med. Då föreslår den tyska försvarsindustrin att de kan skicka lättare pansarfordon men Scholz invänder att de används av NATO och att det är NATO som måste godkänna det. Då erbjuder industrin istället stridsvagnen Leopard 1. Scholz har hävdat att Ukrainarna inte kan lära sig tunga västerländska vapensystem i tid vilket både industrin och Ukraina förnekar. De anser att det är möjligt. Den 14 April påstår Tysklands regering att alla NATO-medlemmar har uteslutit tunga vapen i hjälpen till Ukraina. En ren lögn då USA, England, Estland, Polen, Slovakien, Turkiet och Tjeckerna har skickat eller är på väg att skicka tunga vapen till Ukraina. Dagen efter tillkännager Scholz 2 miljarder euro till Ukrainas militär. Snart visar det sig att bara 1.2 miljarder euros kan gå till vapen. 400 miljoner går till en organisation som heter the European Peace Facility – som jag kan säga redan utan att ha kollat upp den har misslyckats med uppdraget att ordna med fred i Europa. 400 miljoner går till helt andra länder. Det finns ingen tidsram för detta. Alla vapen måste köpas från Tyskland och tyskarna måste godkänna varje affär. Ett klassiskt ”sossemove” för Dig som har läst DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Så där har det fortsatt. En sällsam dans av förhalande och lögner. Min personliga åsikt är att det tyska ledarskapet är anstruket. De sitter alla i Putins ficka. Inte bara sossarna. CDU, tyska kristdemokraterna också.

Läser du DN kan du lätt få för Dig att tidningen gör reklam för de tyska socialdemokraterna istället för att rapportera vad som har hänt. Rubriken är ”Kanslerns ledarstil fungerar dåligt i krig”. Inte ett ord om vad Ukraina har för behov, vad de bett om eller vad en Ukrainsk förlust innebär för Väst.

Men som jag och Magnus konstaterar i vårat samtal ska man inte stirra sig blind på överlägsna antal i krig. Mycket kan hända. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare