Edgar Modin om tjänstemannaansvar och Transportstyrelseskandalen

anders ygeman - juridik - maria ågren - transportstyrelsen - transportstyrelseskandalen

För att njuta av AVNSNITTET KLICKA HÄR!

Juristen Edgar Modin har skrivit en bok om statstjänstemannarätt. I senaste #DEKONSTRUKTIVKRITIK tar vi tillsammans reda på vem som är ytterst ansvarig för Transportstyrelseskandalen.

Men först vill jag tacka Dig. Ja, Du som lyssnar just nu! Tack för att du stöder DEKONSTRUKTIV KRITIK. Utan Ditt stöd hade denna podd inte gått att göra. DEKONSTRUKTIV KRITIK fyller dels en visselblåsarfunktion och dels ett andningshål för dig som gillar riktiga samtal om viktiga ting. Podden bidrar med analyser och har förekommit i åtal som förändrat svensk lagstiftning. Så tack för ditt bidrag på patreon.com/ARONFLAM, via Paypal, med Bitcoin eller på SWISH 0768943737, 0768943737.

Jag och min medförfattare på Älskade Public service – Jens Veganman – kommer att ge oss ut på vägarna för att bryta det medberoende våra landsmän har i sin relation med Public service. Kom och gör oss sällskap när vi berättar om alla fasansfulla och fasansfullt roliga saker som utspelar sig inom väggarna på det statliga mediehuset. Vi är i:

Linköping den 13 september

Stockholm den 14 september

Uppsala på Reginateatern den 15 september

Växjö 19 september

Göteborg den 20 september

Malmö 21 september

Luleå den 26 september

Umeå 27 september

Östersund 28 september

Vi tänkte kicka igång turnén med en demonstration med tillhörande bokbord och högläsning ur Älskade Public service den 10 september – dagen före valet – på Oxenstiernsgatan 26 precis mellan ingången till SVT och radiohuset – mot Public service.

Där kommer jag och Jens Ganman att sitta och sälja och signera böcker i protest mot att det inte kan bli en intellektuellt hederlig debatt så länge vi har Public service, press- och partistöd. Så håll tummarna för att polisen är snälla nog att ge oss tillstånd att demonstrera den 10 september.

Jag, Henrik Jönsson och Hanif Bali kommer även att ha en engångskväll på Tibble teater i Täby under parollen POLITIKEN – Tillbaka till Framtiden där vi kommer dryfta vad som fört oss hit och vad vi ska göra för att ta oss härifrån.

EDGAR MODIN

 Så, Edgar Modin är jurist. Rätt nybakad sådan. När jag träffar honom första gången överräcker han allvarligt sitt examensarbete till mig. Det är omarbetat och utgivet som en bok på runt 120 sidor. Han har dedikerat den till mig med orden ”Lyssna noga nu!”.

 

Innan vi slutligen får till en inspelning har jag hunnit läsa uppsatsen tre gånger. Den skräder inte orden och bekräftar mycket av det jag redan vet. Men det känns skönt att få det bekräftat. Efter att vi har spelat in får jag ett mail med punkter som kan vara bra att ta upp innan jag presenterar samtalet.

 

  1. Moderaterna har som vallöfte att ”återinföra tjänstemannaansvaret”. Det är fel redan i rubriken då vi aldrig har haft ett tjänstemannaansvar, utan ett ämbetsansvar. Det alla missar när de diskuterar tjänstemannaansvar är att det straffrättsliga ansvaret har till syfte att påtvinga tjänstemännen en hög kompetensstandard. Problemet (som du vet) med tjänstemannaansvaret är att tjänstemännen dels saknar det anställningsskydd som väger upp för ett sådant straffrättsligt ansvar, dels redan är drabbade av den disciplinära sanktionsmakt som tillfaller överordnade tjänstemän. Att bara skärpa det straffrättsliga ansvaret kommer enligt min mening inte att leda till en kompetenshöjning, utan till en förstärkt kompetensexodus från statsförvaltningen. Jag vet inte hur du vill formulera det, men kontentan är att spörsmålet inte kan förenklas till att man kan lösa problemen genom att ändra på en rättsregel, nämligen tjänstefelsbrottet i BrB 20:1. Denna poäng tror jag är viktig att ha med i inledningen och den sätter även upp diskussionen på ett bra sätt, enligt min mening.

          1. En kul aspekt i ”återinförandet av tjänstemannaansvaret” är också att vi enligt deras definition av tjänstemannaansvar redan har tjänstemannaansvar, eftersom tjänstemän är straffrättsligt ansvariga för sina handlingar… i teorin, och eftersom ingen utredare eller politiker gjort den analys som krävs för att kunna fatta ett beslut som faktiskt kan avhjälpa problemen kommer det hela resultera i en liten förändring i det redan befintliga straffrättsliga ansvaret…

  2. Min uppsats finns att tillgå på nätet via Divaportalen, den kan du länka till om du vill. Den bok som vi utgår från är dock en omarbetad version som tryckts och getts ut i ett begränsat antal av mig personligen. Vill du hjälpa till att distribuera ett par exemplar går det finfint för min del, men jag har inte jättemånga exemplar kvar. Vet inte hur det kan eller bör formuleras, eller om missförståndet som uppstod när du citerade min korruptionsdefinition kan få vara kvar som det är, men det är en poäng jag vill få fram iaf.

Jag har som du vet ofta anklagats för att vara alltför känslosam i mina samtal med gäster. Men i det här fallet behöver du inte oroa dig för det. Som avsnitt kan det sägas höra ihop med de två avsnitt jag spelade in med Adam Danielii i våras och som du hittar på aronflam.com eller valfri podcastapplikation.

Med de orden presenterar jag Edgar Modin. Njut!

 

About the author

Komiker, författare och podcastare