Elev Vs. Värdegrunden del 2 med Yonael Simon

För att njuta av avsnittet KLICKA HÄR!

Sysslar svenska skolan med politisk indoktrinering? Studenten Yonael Simon dristade sig att ifrågasätta Patriarkatet och CRT. För det fick han lägre betyg. För att njuta av avsnittet KLICKA HÄR!

Förra avsnittet med Edgar Modin förtjänar en genomlyssning. Den tar upp statstjänstemannaansvaret. Eller snarare bristen därpå. En viktig pusselbit för den som är nyfiken på vad som har gått fel i svensk förvaltning. Tillsammans med avsnitten jag spelade med Adam Danieli om hur socialdemokratin riggat spelplanen till att aldrig förlora makten inte ens när de förlorar val; Henrik Sundström om svensk rättsfilosofi; Magnus Henrekson om Sverige och svenskarnas syn på sanning; och hela DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER anser jag att du som lyssnat kunnat bilda Dig en rätt bra bild om vad som har gått fel. Till det ska läggas de avsnitt som gjorts om genus i allmänhet och genus och skolan i synnerhet.

Ett av de avsnitten var DEKONSTRUKTIV KRITIK VS. SVT AGENDA från 10 juni i år 2022, enligt den gregorianska kalendern. Då jag rasade mot SVT Agendas illa dolda propaganda för CRT – Kritisk rasteori – och ondgjorde mig, åter igen, över SVT:s tidigare ställningstaganden för genusvetenskapen.

Jag citerade bland annat ur boken GÖR DET JÄMSTÄLLT – praktiskt jämställdhetsarbete i förskola, skola och fritidshem som redan i början av boken kallar den pedagogik som vi svenskar tillämpar från dagis till universitetet för ”VÅRT MOTGIFT”. För att åstadkomma målet ”JÄMSTÄLLDHET” har pedagogerna David Flato och Maria Hulth ”konstruerat” ett ”jämställdhetshjul” där de fyra tårtbitarna är ”kunskap”, ”motverka könsuppdelning”, ”utmana heteronormen” och ”uppmuntra det feminina”. Där det sistnämnda – alltså ”uppmuntra det feminina” sägs innebära att ”känna empati, studera, färgen rosa, dansa, lyssna, ta socialt ansvar” och så vidare ända till att ingen lyssnar på dig om du inte är man och ”vit, rik och medelålders”. Den finns alltså på riktigt och används som en del i jämställdhetsarbetet och jämställdhetsintegrering av alltifrån dagis till högskola. Ord som ”kunskap” låter såklart bra men det är knappast kunskap om multiplikationsmodellen eller färdigheter i skrivstil som avses. Det är kunskap om könsnormer och patriarkatets förtryckande struktur som inte låter din mamma ha flera pappor åt dig eller liknande?

En annan vars äkthet ifrågasattes i det avsnittet var eleven som spelade in ett samtal med sin lärare där läraren indikerade att eleven inte kunde få högsta betyg eftersom han ifrågasatte saker som just genus och kritisk rasteori. Om du redan hört avsnittet kan du därför hoppa fram cirka tolv minuter men om du inte hörde det och inte orkar lyssna igenom hela avsnittet DK VS SVT AGENDA spelar jag nu upp Yonaels inspelning igen för sammanhang.  

Även med den välvilligaste inställning är det svårt att tolka detta som något annat än att du måste ställa upp på ett antal vetenskapligt ytterst tveksamma ideologiska ståndpunkter om du vill få högt betyg i ämnet historia.

Klippet spelades upp anonymt så ingen specifik pekades ut. Men inspelningens äkthet ifrågasattes och jag har därför fått tillåtelse att intervjua Yonael Simon – som är elevens riktiga namn – på video. Jag vill också tillägga att jag har försökt att nå Yonaels lärare via både telefon och sms men utan att få svar. Jag får därför anta att hen inte vill medverka i DEKONSTRUKTIV KRITIK. Yonael är troligtvis DKs yngsta gäst någonsin. När detta spelas in har han just tagit studenten. Jag finner honom vara långt ifrån ett stökigt problembarn. Njut!

För att njuta av avsnittet KLICKA HÄR!

Eller se den i video nedan.

About the author

Komiker, författare och podcastare