Jens Ganman om SCENER UR ETT TVÅNGSÄKTENSKAP

För att njuta av AVSNITTET KLICKA HÄR!

Eminente Jens Ganman, min medförfattare till Älskade Public service, sammanfattar turnén. Vi diskuterar också att besöka fler städer. Samt att starta en podd om Public service. Och Sverige har fått en ny regering. För att njuta av AVSNITTET KLICKA HÄR!

Det har också blivit dags att påbörja arbetet med Processen av Aron F. Jag tänkte göra det i en följetong av essämonologer i den här podden. Processen med att skriva Processen av Aron F. – underrubrik ”Baserad på overkliga händelser” – kommer alltså att utspela sig inför öppen ridå i den här podden under titeln Processen av Processen av Aron F. Den kommer inte att vara särskilt lik Kafkas Processen för mitt liv är inte särskilt likt Josef Ks. Om hans liv var metaforen för människan inför moderniteten är mitt mer en metafor för komikerns konfrontation med postmoderniteten. Jag kommer att gå igenom domstolsdokument och inspelningar från förundersökningen, artiklar, krönikor och poddar, samt såklart vad som hände och vad jag gjorde under de år som konflikten om DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER pågick och som till stor del fortfarande pågår i smutskastningen och utfrysningen av Aron F. Det kommer att bli en uppgörelse med det som hände, med mig själv och vår tid. Jag hoppas att du kommer vilja följa med på resan.

Jens Ganman är satiriker och författare. Bland annat till boken Älskade Public service. Efter att vi spelat in det här avsnittet har ”debatten” om Public service fortsatt i de stora medierna. Helt utan att nämna vare sig mig och Jens eller vår bok. I DN skriver Björn Rosengren – före detta socialdemokratisk näringsminister och före detta ordförande för Sveriges radiokoncernen – tillsammans med finansmannen Sven Hagströmer en artikel med rubriken ”Hög tid att ta hoten mot Public service på allvar”.

I den beskrivs hoten som SD, M, Kd och L, trots att det i Tidöavtalet – det nya avtal mellan tidigare nämnda partier som reglerar samarbetet dem emellan – uttryckligen står att:

”Mediernas frihet ska värnas, och mångfalden av olika medier ska främjas. Public servicemediernas oberoende ska bestå och dess långsiktiga finansiering vidmakthållas. I ett delvis nytt medielandskap behöver public service-verksamheten utvecklas, som en del av den demokratiska infrastrukturen. Detta ska vara inriktningen inför den kommande tillståndsperioden 2026–2033.”

Ingen förändring där med andra ord. Det är verkligen inget hot mot Public service. Till min stora besvikelse. Så vilka är hoten de talar om? I en surrealistisk debatt i Sveriges radios studio ett tävlar Sven Hagströmer mot, även om det snarare är med, Cilla Benkö om att vara den som föreslår störst nya anslag till Public service. Den kritik som Public service sänder om sig själva är alltså finansmannen Sven Hagströmer vars främsta missnöje är att cheferna på Public service inte tydligare tar ställning för Public service i det offentliga samtalet. Att en svensk finansman kräver detta borde få vänsterns varningsklockor att ringa men eftersom det är så här korporativet ser ut – i ett handslag mellan näringslivet och fackföreningsrörelsen – är det inte så konstigt. Det får du dock höra mer om i min och Jens nya podd Älskade Public service som kommer komma upp på Jens Ganmans substack snart nog. Till dess får du lyssna på mig och Jens Ganman, aka Jens Veganman, här istället. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare