#DEKONSTRUKTIVKRITIK Vs. KANYE YE WEST Del 1, OY Ye!

“you ever wonder why jewish people own all the property in America” (minut 2.34-2.37) . Det där var artisten Jay Z som rappade på sin låt The story of OJ. You ever wonder why jewish people own all the property in America… Vill du veta varför får du lyssna på låten som du finner länk till på aronflam.com i manustexten. Jag varnar dig, svaret är inte nödvändigtvis antisemitiskt. För att NJUTA AV AVSNITTET KLICKA HÄR!

”Det var den löjligaste av tider och det var den mest pinsamma av tider”. På en mänsklig Planckskala ser det bra ut även om de yttre omständigheterna är desamma som de alltid varit. Mänskligheten klamrar sig fast vid en bit rymddamm runt en kosmisk brasa som färdas genom världsrymden med en hiskelig fart utan att någon vare sig styr eller har en aning om vart vi är på väg. Men vi är fler än någonsin. Mer teknologiskt utvecklade än vi någonsin har varit. Paradigmskiftet från en industrialiserad art till en informationsteknologisk är pågående.

Tragiskt nog har det utlöst konflikter om grundläggande principer som länge legat i träda. Så länge har dessa värden tillåtits falla i glömska att de flesta inte längre vet varför de tror som de gör. Förvirringen är i det närmaste total.

Tre rörelser i världen kan skönjas i töcknet.  Fortfarande på en mänsklig Planckskala. Det är Kinesisk typ socialism. En socialism som lyckas med konststycket att vara på samma gång kapitalistisk, imperialistisk och nationalistisk. I Östern härjar Islamismen som erbjuder alla som vill en utopisk vision från 600-talet och de som inte vill döden. I Väst är den stora rörelsen hedniska Gaiadyrkare som vägrar att acceptera att den planet de bor på egentligen är Medea, och vars idé om framåtskridande är att ta oss som art tillbaka till den föragrara eran. För de människor som behöver visioner, de allra flesta, är det skralt utbud.

Miljardärernas rymdresor kanske erbjuder ett eko av visionen om mänskligheten som en rymdfarande art men än så länge är det bara en hobby för miljardärer och inget du och jag kan delta i annat än som åskådare.

Det är krig mellan Väst och Ryssland i Ukraina. Putin har utmanat den västerländska hegemonin. Kina står bakom Putin.

Färre är fattiga än någonsin, fler är fattiga än någonsin. Men vi är som sagt fler än någonsin.

I Sverige, på den mänskliga kvantskalan, har en ny spelplan vecklat ut sig. Vi har åter valt vårt älskade system, den svenska modellen, framför allt annat i världen. Med väldigt liten marginal. Hur högt vi än ropat om solidaritet är det alltid folkhemmet det kokar ner till. Inte ett nytt system. Bara en nygammal riktning inom det.

Medan allt detta pågår. Vad upptar den Västerländska kulturens uppmärksamhet?

Musikproducenten, designern och artisten Kanye West. Numera känd som Ye.

What drove me to a point of exhaustion, which was misdiagnosed, by a, I’m not gonna say what race, what people, doctor… and what hospital… and what media I went to… We know I can’t say that… It was a jewish doctor…”

Vid det här laget har alla brutit med Kanye. Adidas har förlorat miljarder. Dollars. Svarta rutor med text som stödjer det judiska folket flödar över sociala medier. Influencers som för bara månader sedan stod på Hamas sida och krävde etnisk rensning av judar i det heliga landet proklamerar sitt stöd för judarna.

Jag borde vara glad men är bara äcklad över hyckleriet. Eftersom antisemitism förekommit inom hiphopen mer eller mindre från dess tillblivelse. Det är inte så att den är speciellt charmig mot svarta, vita, kvinnor eller homosexuella heller för den delen. Den använder N-ordet, B-ordet, C-ordet, ja, i princip hela alfabetet.

Det är en musikform vågar jag påstå, där en del av charmen för lyssnaren är just det råa uttrycket. Det förbjudna har alltid varit kittlande i konsten har det inte? Själv finner jag de repetitiva texterna om författarens stora kön, tillgång till hyndor, och enorma inkomster en smula efterblivna. Men jag vill inte förbjuda det. Till tragedien hör att hiphopindustrin verkligen byggts upp av svarta tillsammans med judar.

Skärmdump från Gabriella Karefa-Johnsons instagram

Men “…Here comes the bullshit…” hade lika gärna kunnat vara inledningsmeningen som beskriver hela den västerländska kulturen i detta nu. Istället löper texten över en bild på en rotunda i vit betong. Suddiga människor sitter hukade längs med väggarna. I förgrunden syns vad som kanske är en ung svart kvinna bakifrån. Hennes boots går upp över låren och är stora och skrynkliga. Hennes hår löper i en tofs och sammansmälter med något som påminner om en fjäderboa vilket ger intrycket av att hennes hår släpar i golvet. Ryggen av hennes svarta långärmade T-shirt pryds av texten “WHITE LIVES MATTER” i stora vita blockbokstäver. Bilden är från modebloggerskan Gabriella Karefa-Johnsons instagram. Kommentaren om Bullshit är hennes. Under kvinnans fötter i bilden löper texten “I’m fuming… collecting my thoughts… dm me for my working thesis. Indefensible behavior”.

Skärmdump av en skärmdump från Gabriellas insta.

I nästa post delar Gabriella Karefa-Johnson, som på sin instagram med 302 000 följare beskriver sig som moderedaktör sina tankar med en vän per sms. Skärmdumpen visar bara hennes del av konversationen. Karefa-Johnson spekulerar i att Kanye West inte är “fullt medveten” om “skillnaden mellan att “appropriera BLM och att undergräva ‘Make America Great Again’-hatten” syftandes på den röda keps med texten som kan ses bland Trumps supporters. Hon fortsätter resonera om att när hatten “bärs av Trump är den rasistisk” men att när Kanye bär den handlar det om “frigörelse”. Hennes slutsats blir att Kanyes försök att Duchampsk vända på begreppen faller platt och att det istället blir “djupt kränkande, våldsamt och farligt”.

Allt eftersom bara “tanken på att vit överhöghet löper risk att utrotas är det som rättfärdigar massfängsling, massmord, till och med uppkomsten av slaveriet” enligt Karefa-Johnson. Hon belönas för tankearbetet av sin vän som sannerligen inte verkar vilja lägga sig i detta viktiga tankearbete mer än att ge varje skrivelse ett hjärta.

Hon fortsätter med att påpeka att “idén med att svarthet måste utraderas eftersom det säkerligen kommer att gå om vithet i makt och inflytande om det bara gavs chansen, och det är bara så fruktansvärt oansvarigt att servera de farligaste extremisterna med den här sortens påhittat narrativ”. Vilket, för dig som inte är troende, kan tyckas vara ett stort hopp att göra från en T-shirt med texten White Lives Matter på.

Slutsats…

I slutändan måste vår moderedaktör ändå sluta upp med sina ”nyanserade” funderingar. Hon skriver då att “Det har blivit uppenbart att vissa tittare tycker att min tidigare post” var “någon sorts förvridet rättfärdigande” för “den farliga handlingen” att skicka ut betalda modeller på catwalken med detta budskap. Visserligen är professionella modeller tränade att gå omkring i kläder men nog får vara nog. Grupptrycket från tittarna får vår hjältinna att vika sig som ett korthus och koncist konstatera att “T-shirtarna den här mannen kom på, tillverkade och delade med världen är rent våld”.

“Pure violence”. Sug på den ett tag. För det är det inte. Fråga Ukrainarna om du inte tror mig. Gabriella avslutar posten med att vädja till sina följare att “det finns ingen ursäkt” och hon är “ledsen att hon misslyckades med att göra det klart från början”. Hon kan bara hoppas på nåd medan “vi alla arbetar med det trauma som det här ögonblicket orsakat, särskilt vi som led i det där rummet”. Som om det gällde en rysk tortyrkammare i Donbas och inte en väl upplyst modevisning under självaste modeveckan i Paris. Den avslutande mening om att visa “grace” mot varandra är underbart ironisk i en situation där elegans vare synts till på catwalken eller moderedaktörens instagram.

Efter det faller New York Times in i klagokören på instagram med en artikel som pryds av rubriken ”There is No Excuse For Ye’s ’White Lives Matter’ Shirt. Artikeln är skriven av en kvinna så blek att någon hade kunnat använda henne som kostym till ett Ku Klux Klan-uppbåd. Tidningen vet att berätta att bland annat Jaden Smith, Will Smith’s son, lämnat Kanyes modevisning i protest. Bland flera andra.

Kanye tar till sina egna sociala medier för att hämnas genom att posta bilder på Gabriella KJ med texten ”This is not a fashion person”. Vilket får mainstream-media att ”faktakolla” Kanyes post på instagram. Om du tycker att det är dumt som fan så här långt håll i dig för det blir värre.

På Yahoo under rubriken ”VEM ÄR Gabriella Karefa-Johnson?” kan du läsa att “Though Ye claims Karefa-Johnson is not a “fashion person,” she has made incredible strides in the industry, particularly in diversifying high fashion spaces.”

 Där har du kodordet. “Diversifying”. När jag googlar på de referenser hon anges ha jobbat med är alla woke. Eller förlåt, de är woke as fuck. Oavsett om det är Paloma Elsesser, Ethan James Green eller Nadine Ijewere. och Campbell Addy. Nadine ”dras till icke-traditionella ansikten” och har som mål att införa ”en ny standard för skönhet”. Ethan James Green “swapped modelling for photography, and quickly established himself as a disruptive force, subverting industry norms in his mainly monochrome portraits, while exploring sexual identity and questioning the many facets of contemporary constructs of identity.” Och Paloma Elsesser är en så kallad plus-size modell. Jag är såklart för gammal för att uttala mig om sådant här. Samt har fel kön. Men jag kommer ihåg när modeller skulle vara vackra framför allt.

Och visst har Gabriella arbetat för modeindustrin. Direkt efter examen från universitetet arbetade hon fyra år på Vogue och 2021 blev hon den första svarta kvinna att styla ett omslag. Något hon gjorde med Paloma Elsesser. Den överviktiga modellen jag nämnde tidigare. Sedan dess har hon också stylat Kamala Harris, Amanda Gorman – poetissan som läste en dikt på President Bidens invärningsceremoni och Gigi Hadid – en palestinsk modell som även använt sin plattform för att bedriva kampanj för BLM, BDS alltså palestinsk aktivism och nu även mot Ye.

Så långt har Kanye alltså en tydlig poäng. Han har identifierat en person som tillhör en klick aktivister högt upp i modeindustrin.

Det som irriterar mest med upprördheten så här långt, innan Kanye tar till antisemitismen, är att alla dessa aktörer låtsas som att de inte förstår vad det handlar om. För så här långt har han inte varit lika svårtydd som han annars är. Även de bästa dagar är det sin egen sorts kremlologi att analysera vad Kanye menar men när han skriver att BLM är en ”SCAM” råder ingen tveksamhet.

Vi har alla kunnat läsa om de fantasibelopp rörelsen samlat in i George Floyds namn för att sedan använda pengarna för att köpa lyxfastigheter – ironiskt nog i vita områden – samma områden där det enligt BLMs filosofi borde vara så rasistiskt att det inte är tryggt för svarta att ens vistas där; eller delat ut stora belopp till släktingar, vänner och partners för att bedriva verksamheter som inte gör något.

Dessutom presenterar han sin nya kollektion tillsammans med den konservativa kommentatorn Candace Owens. Båda iförda WHITE LIVES MATTERS T-shirts.

Under själva modevisningen uppträder Kanyes egen barnkör som framför kristna psalmer på latin. Går man efter allt hallabaloo direkt till Candace Owens egen kanal är det i alla fall supertydligt vad hon menar.

Hon använder Kanye för att marknadsföra sin nya dokumentär om BLM – ”The Greatest Lie Ever Sold”. Jag och David Eberhard har gjort en reaktionsvideo på den som du kan se i fullängd på patreon.com/ARONFLAM, förutsatt att du fyller i 3-dollarsnivån.

Dokumentären kan visserligen avslöja att stora delar av de pengar som delats ut av BLM hittills snarare verkar ha gått till transfrågor än till en bredare afro-amerikansk allmänhet men i övrigt tillför den inte mycket nytt till diskussionen om vad som hände under BLM-kravallerna. Hon liknar antalet aborter bland svarta vid ett pågående folkmord.

Och visst är siffrorna anmärkningsvärda. Enligt amerikanska CDC står svarta för hela 36 procent av USAs aborter trots att de bara utgör 13.4 procent av befolkningen enligt 2018 års rapport. Aborttakten – som mäts som antalet aborter i en viss grupp per 1000 kvinnor – är bara 6.8 för vita medan det är imponerande 25.1 bland afro-amerikanska kvinnor.

Från Candace Owens perspektiv är antalet aborter bland svarta ett resultat av politik. Ras-politik i demokratiskt styrda områden som syftar till att kontrollera befolkningstillväxten bland svarta.

En pikant detalj i sammanhanget är att det amerikanska demokratiska partiets raspolitik utvecklades av Gunnar Myrdal i boken ”An American Dilemma”. Under brinnande världskrig skickades han av den svenska regeringen till USA. Förutom att vara en av de främsta hjärnorna bakom folkhemmet skrev han också boken Kris i befolkningsfrågan från 1931 som blev underlaget till våra egna steriliseringsprogram. Om det finns ett tydligt samband är jag högst osäker på men som sagt, en pikant detalj.

Kanye är inte lika retoriskt begåvad som Candice. Han bär istället en laminerad bild på ett foster runt halsen. När han gästar Tucker Carlsson för att ge sin syn på vad som än så länge bara är ett angrepp på BLM säger han att det är för att han är ”pro-life”.

Det är först efter det som den nu infamösa tweeten skrivs. Vilket sätter Candice Owens på pottan. Hon tvingas försvara honom.

Piers Morgan läser bara upp första delen av tweeten.

“I’m a bit sleepy tonight but when I wake up I’m going death con 3 on JEWISH PEOPLE. The funny thing is I actually can’t be Anti Semitic because black people are actually Jew also You guys have toyed with me and tried to black ball anyone whoever opposes your agenda” circa 26:e minute

Kanye frågar Piers:

“Well did you accept that black people are Jew or?”

Och Piers undviker att svara.

Jag ser Ye hos Lex Friedman, 2:26 minuter. Lex är jude och hans familj har flytt Ryssland. Även han fokuserar på första meningen av Kanyes tweet.

Hela världen fokuserar på första meningen. Bara första meningen. Vilket går i linje med vad jag försöker säga. Det är en mycket ytlig värld vi lever i. Första meningen är bara avsedd som ett meddelande om att Ye kommer gå till attack mot JEWISH PEOPLE. Det är andra delen av tweeten som är antisemitisk. Den delen som ingen vill diskutera.

Dagens ETC skriver en artikel om saken som är så ofullständig att den kan sägas vara lögn. Återigen för att översläta antisemitism.

För att förklara bakgrunden till den antisemitism som Kanye ger uttryck för krävs det lite mer information. Ersättningsteologi är antisemitism. Och om du inte vet vad ersättningsteologi är över huvud taget är du ursäktad. Det är knappast någon som känner till i dessa dagar.

Med det sagt tycker jag inte att Kanye förtjänar att bli avstängd från instagram och twitter. Ayatholla Khameini är långt mer antisemitisk på sin twitter och han är inte avstängd på något sätt. Hans senaste tweet var ”An athlete who refuses to compete with a Zionist competitor is truly the victor

Ayathollan borde blivit avstängd för åratal sedan om det nu är så att Ye blir avstängd direkt. Om det ska vara konsekvent det vill säga.

Eventuellt är det alltså något annat som pågår här.

För att förstå vad måste du förstå ersättningsteologi.

Tack för att du har lyssnat på #DEKONSTRUKTIVKRITIK VS KANYE WEST DEL 1 AV 4. I nästa avsnitt talar vi om ersättningsteologi. En av de diskussioner om grundläggande värderingar som legat i träda.

För att stötta DEKONSTRUKTIV KRITIK bli Patreon på patreon.com/aronflam, eller skänk via bitcoin, paypal eller SWISH 0768943737.

Jag heter Aron Flam.

Till nästa gång, ha en god tidsenhet.

About the author

Komiker, författare och podcastare