#DEKONSTRUKTIVKRITIK VS. KANYE YE WEST Del 2 – Helg Seger-Rebecka & Anne Frank

Rappare älskar sina judiska advokater. Om de har råd att ha sådana. Annars hatar de dem. För att NJUTA AV AVSNITTET KLICKA HÄR!

Ska sanningen fram så är jag dödstrött på identitetspolitik. I alla dess former. Särskilt antisemitism. Men det verkar vara vår tids sjuka och jag jobbar med tidens sjuka. Min dröm om en värld där ens faktiska personlighet är viktigare än ens kollektiva identitet ter sig dock mer avlägsen än någonsin. Eller om det nu var Martin Luther Kings dröm?

Jag återkommer till det flyktigt längre fram, i Del 3 av den här essämonologen, när raspredikanten Jesse Jackson gör sin entré. För inom den afro-amerikanska befolkningen är det där som striden står – mellan svart nationalism och liberalt rättighetsarbete. Spoileralert! Det liberala rättighetsarbetet har redan förlorat. Detta är delvis en berättelse om hur det skedde.

För tillfället får du lita på att jag har en poäng med den här essän. För jag tror att den säger något om vår tid. Den har allt det ytligt absurda. Parat med den numera återkommande mediedramaturgin som syftar mer till att förvirra och försvåra diskussion

Varför jag är trött på just antisemitism? Vad är mer stereotypt än en jude som gnäller om antisemitism? Det är i sig en antisemitisk trop. För har du någonsin tänkt tanken att juden i detta fall kan ha rätt? Själv har jag väl sett det mest som att jag som individ pekar ut kollektivistiskt grupptänk där jag har sett det. Och visst hjälper min judiska bakgrund att se just antisemitism. Men det är mer än så, för i botten av alla de här avarterna till de här kollektivistiska rörelserna jag kritiserar finns det ofta en antisemitisk grund. En komiker måste verka i och med sin egen tid.

Här är jag inträngd i ett hörn. För inte nog med att pågår en debatt om antisemitism inom vänstern i svensk kulturpress där DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER nogsamt undviks att nämnas. Vilket inte är underligt alls. Jag har skrapat ihop en enorm mängd med exempel i boken. Allt baserat på tidigare forskning. Lägger man ihop allting inklusive det jag har hittat själv blir intrycket överväldigande. Det jag gjorde var att datatröska och sedan lägga ut allt på en tidslinje.

I en artikel i gp försvarar Hynek Pallasherr Nilsson mot Ivar Arpi. Hynek Pallas har tidigare ”kritiserat” DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER på ett helt uppslag i gp där han i någon paragraf angrep mig som person och sedan skrev om sin farmor och sig själv. Inte mycket om vad själva boken handlar om.  Noll och intet om antisemitism.

Hynek försvarar herr Nilsson utan att ta hänsyn till att Nilsson på twitter just försvarat den gamle antisemiten Ilmar Reepalu mot att denne skulle vara antisemit. Något av ett konststycke i att försvara antisemitism faktiskt. Inte ett ord om att Nilsson avslöjats som forskningsfuskare tidigare, eller att han flera gånger motsatt sig att Sverige ska gå med i NATO och föreslagit att vi ska samöva militärt med Ryssland istället. Tillhör du rätt sida av politiken får du ha vilka åsikter du vill. Oavsett vem som sitter i regering. Vänstern har kulturen och akademin i ett järngrepp.

Det hade inte ens med mig att göra. Denna gång gick han på Teodeor Koistonen. Koistinen var vid tillfället en av de som jobbade med att få tennismatchen mot israelerna, som Reepalu helt ville stoppa, flyttad från Malmö till Stockholm. Jag minns själv att jag vid tillfället skämtade om det på scen med vinkeln att det är skönt att någon äntligen tar tydlig ställning mot tennis.

Om du gillar tennis hoppas jag att du inte tar illa upp? Det är nämligen egentligen ett skämt om antisemitism. Ilmar Reepalu har trampat i klaveret flera gånger i relation till det judiska. 2012 hävdade han att judiska församlingen lierat sig med SD.

”Jag blev väldigt förvånad när jag blev medveten om den starka kopplingen mellan judiska församlingen och Sverigedemokraterna”,

Reeapalu: ”SD:are har infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat”.

Det här är alltså samma judiska församling vars ordförande jag skällde ut efter noter så sent som i våras för att ha givit Aaron Isaac-.stipendiet – den finaste utmärkelsen församlingen delar ut – till Stefan Löfvén. En man vars regerings första politiska åtgärd var att erkänna en palestinsk stat utan etablerade gränser? Den judiska församlingen har lierat sig med SD? Okej…

Är det den Ilmar Reepalu som gick längst fram i tåget på första maj 2019 när hela SSU sjöng ”krossa zionismen!”?  

Det finns fler exempel. Många fler. Ändå är Nilssons ryggmärgsreflex att rycka in och skjuta budbäraren. Varför? Frågan är retorisk. Jag vet varför.  Jag är säker på att även du som läser den här texten vet varför?

Eftersom tråden är mellan Arnstad, Koistinen och Nilsson som alla har relativt stora konton är det väldigt många som ser. Förutom Koistinen är det inte många som utmanar Nilsson. Få kommenterar det i efterhand. Alla låtsas som att inget har hänt.

Efter åtalet mot mig och den efterföljande smutskastningskampanjen från socialdemokraterna, ABF och LO är jag nu vid en punkt där inte ens före detta #DEKONSTRUKTIVKRITIK-gäster svarar i telefon när jag ringer.

Staten har åtalat mig för något som inte ska vara ett brott – en klar och tydlig parodi – där jag faktiskt blir frikänd. Under rättegången sätter vänstern igång en smutskastningskampanj mot mig på nätet där samtliga ”usual suspects” deltar och som sedan, efter min seger i hovrätten, leder ut i statligt finansierad dags- och kvällspress. Socialdemokraternas egen tankesmedja finansierar, producerar och distribuerar en motbok mot min egen bok DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER av en tidigare för forskningsfusk utskämd ”historiker” vars politiska aktivism är väl känd och tydligt pågående i offentligheten.

I den pamfletten avfärdar herr Nilsson alla studier om antisemitism genom att hänvisa till att forskare ännu inte har enhetlig definition. Ett rätt anti-intellektuellt förhållningssätt för en påstådd forskare då diskussion och studier kan leda fram till en definition.

Herr Nilsson påstår också att jag inte anger en definition. Det gör jag redan på sidan 68 i DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER i sjätte upplagan. Mellersta paragrafen.

Sedan illustrerar jag den definitionen med väl belagda exempel ur verkligheten. Herr Nilsson avfärdar antisemitismen helt. Liksom han gör i fallet Reepalu.

Herr Nilsson påstår sig vara expert på Adolf Hitler. Det torde vara tämligen svårt, för att inte säga omöjligt, att vara expert på Adolf Hitler om man inte tror att det är meningsfullt att diskutera eller studera antisemitism. Det går nämligen inte att begripa vare sig Hitler eller nazismen om man inte har någon sorts idé om vad antisemitism är. Det får man ändå säga att just judehat var centralt för Hitlers världsbild och Nazismen som rörelse.

Processen av Aron F. är tydligt politiskt men hela den svenska offentligheten låtsas som att den inte är det. Försiktigt tassar man runt den svenska tigern som katten runt het gröt.

Att alla som påstått sig recensera DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER fokuserat bara på sista tredjedelen av boken och helt undvikit att nämna antisemitismen är antisemitism i sig. Per definition.

Vad de har gjort är att illvilligt och uppsåtligt mobba ett barnbarn till Förintelseöverlevare för att han försökt reda ut sitt hemlands förhållande till Nazityskland. Det barnbarnet är en jude som vill tala om antisemitismen och har skrivit en bok om det. Bemötandet avslöjar dem.

Jag säger inte att jag är kränkt för det är jag inte. Jag visste att det här skulle hända. Det mycket mörka skämtet var så att säga inbakat i projektet DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER.

Så förutsägbart är det offentliga samtalet i Sverige. Hynek Pallas, Johan Romin som gästat den här podden och herr Nilsson undviker att nämna, ursäktar, relativiserar, överslätar eller avfärdar antisemitismen i DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER.

Jag tror aldrig att antisemitismen kommer att försvinna men jag tror att det är bra att Du som lyssnar på detta känner till den och lär Dig att känna igen den. Inte för att det ska hindra dig från att lyssna på hiphop eller läsa annat, utan för att det ska fördjupa din förståelse för världen du lever i.

Jag vill verkligen inte behöva reda ut historia. Vare sig min egen eller andras. Jag vill ägna mig åt framtiden. Men i alla mina sociala medier får jag meddelanden från folk som ber mig, och i vissa fall kräver av mig, att jag ska ta ställning till att Rebecka Fallenkvist skrivit att Anne Frank var en sedeslös flicka.

Och det ska jag. Oroa Dig inte.

Men först vill jag säga Dig som krävt att jag ska göra det – varför kräver du det ens av mig? Till exempel Profilen Anntikapitalist på twitter som undrar varför jag inte är ute vevar mot Fallenkvist på twitter? Jadu, Anntikapitalist, jag kanske har annat för mig? Som att försöka skriva en bok om processen av mig som också innehåller inslag av antisemitism. Inslag du själv aldrig kommenterat eller försvarat mig mot. Din hycklande hetär.

Så här kommer det – är du beredd?

Har kvinnan som gjort sig känd som Helg seger-Rebecka sagt något antisemitiskt? Hon som skrek Helg Seger – vilket alla vet är en omskrivning för slagordet Sieg Heil – i teve under valnatten. Har hon sagt något antisemitiskt??? Kors i taket! Verkligen? Vilken överraskning…

Låt oss tillsammans gå igenom vad som är antisemitiskt med Helg Seger-Rebeckas tweet.

Förnekar hon Förintelsen? Nej. Påstår hon att Anne Frank tillhör en illvillig kabal som styr världen? Nej. Det hon gör är att förminska Förintelsens offer. Förutsatt att du tycker att ”sedeslöshet” är något dåligt.

Vilket alla inte gör. Min amerikanska kusin sa att när han läste Ann Frank i skolan gav det honom hopp. För om till och med Ann Frank, som gömde sig för nazisterna, var sugen på att hångla, borde det betyda att även hans kvinnliga klasskamrater i soliga Kalifornien ville det också.

Det som är mest antisemitiskt här är avsändaren. Dvs att tweeten kom från just Hell Seger Rebecka. För att hon säger det blir det en hundvissla för antisemiter.

Är den där Rebecca Ädels tidigare engagemang i NMR bra? Nej. Inte bra. Är den där SD:aren som var med i någon NMR-kravall i Oslo antisemit? Skulle tro det. Men du behöver inte säga det till mig för jag är fortfarande inte SD:are.

Det är också därför jag inte postar någon ruta om att jag står med det judiska folket mot antisemitism. För både i fallet Ye och med Helg Seger-Rebecka är det en ytlig kampanj som syftar mer till att undvika en riktig diskussion än att motverka antisemitism. Det är en positionering. När Bella Hadid postar en sådan bild bara några månader efter att ha deklarerat att Palestina är Israel ”från floden till havet” är det bara godhetssignalering.

Tycker jag att Rebeckas tweet var rolig? Nej. Den var en rätt billig provokation. På en skala av roliga Anne Frank-skämt, och jag har hört en del, registrerar jag det knappt som skämt.

Visst är det en hundvissla för antisemitism. Men det beror som sagt på avsändaren. Tycker jag att det är fel att Rebecka får jobba kvar inom Sveriges näst största politiska parti? Ja, det gör jag. Är jag förvånad? Nej det är jag inte.

När vänstern slutat göra sig av med sina antisemiter var det givet att högern skulle sluta göra detsamma. Och det har de aldrig ens börjat med mig veterligen? Kommer du ihåg för bara något år sedan när dåvarande minister Ida Karkiainen avslöjades med att ha heilat i sin ungdom? Då hade plötsligt väldigt många politiska och kulturskribenter på vänsterkanten heilat i sin ungdom. Är du höger och antisemit åker du ut direkt. Är du Gina Dirawi är det hur lugnt som helst.  

Ersättningsteologi är tanken om att Jesus förbund med mänskligheten ersätter Guds förbund med judarna och gör Gamla testamentets löften null och void värda. Istället för att judarna är Guds folk och Israel det heliga landet som Gud den allsmäktige i all sin härlighet lovat judarna är de som tror på Jesus Guds folk och det heliga landet är i himlen. Kristna har hållit på med detta i varierande grad de senaste tusen plus åren. Något förenklat för den finns och har funnits i många former. Det kanske inte låter så allvarligt, eller konstigt, för en sekulär svensk att en religion tror att en annan religion har fel men med den grundläggande tanke om att Jesus förbund ersätter det ursprungliga uppstår vissa komplikationer. 

Det är ytterligare en sådan fråga som legat i träda. Är det senaste förbundet – Islam – det bästa? Nya produkter brukar ju ha finesser de gamla varianterna saknar.

Kristna som inte vill bråka om de är bättre än Gamla Testamentet – OG för Dig som gillar hiphop – kan alltid ty sig till Johannes 1:17:

”Mose gav oss lagen, men det är genom Jesus Kristus, den utlovade kungen, som vi har lärt känna Gud och hans kärlek och förlåtelse.”

Eller varför inte läsa om Romarbrevet 9?

” 1Jag talar sanning i Kristus, jag ljuger inte. Mitt samvete betygar det också i den helige Ande, 2 ty jag har stor sorg och ständig vånda i mitt hjärta. 3 Jag skulle önska att jag själv vore fördömd och skild från Kristus i mina bröders ställe – mina landsmän efter härstamning. 4 De är israeliter, de har barnaskapet och härligheten, förbunden och lagen, tempelgudstjänsten och löftena. 5 De har fäderna, och från dem har Kristus kommit som människa, han som är över allting, Gud, prisad i evighet, amen.” Och så vidare….

Det är en sak att hävda att det gamla förbundet är upphävt för ett nytt. Det kan vara illa nog men då säger du egentligen bara att judarna är lurade som missat uppföljaren.  

För om kristna är de nya judarna, vad ska man då göra med de faktiska judarna? Om ersättningsteologi är rätt då är judarna inte längre judar utan lögnare som förnekar den sanna tron, Israel är inte deras land, Gud är inte deras Gud, vilket för en kristen pekar i en viss riktning om vem det är judarna egentligen tjänar. Vill du ha en ledtråd så har han bockfötter, horn och tycker att brasor är ett viktigt inslag i inredningen.

Ersättningsteologi är intressant för att det rör vid själva kärnan i alla tre världsreligioner. Vilken av dem har rätt? Vilket förbund med Gud gäller? Frågar du vilken som helst av dem har de andra två fel. Att de alla skulle kunna ha fel är det dock inte tal om. Kristna ersättningsteologer hävdar att Jesus förbund med mänskligheten ersätter Guds förbund med judarna. Muslimska ersättningsteologer att Muhammeds Kuran ersätter både nya och gamla testamentet.

När det gäller relationen kristendom och judendom är det inte fullt så enkelt. Du kan hitta belägg både för att Jesus förbund med mänskligheten ersätter judendomen och belägg för att Jesus är ett nytt avtal med de som inte är judar och som i bibeln oftast kallas greker men att Gud inte är klar med judarna som enligt Gud själv –och att hans utvalda folk fortfarande ingår i hans plan för mänskligheten och att de löften han utställt till judarna om att äga strandtomt vid medelhavet och bli talrika som stjärnorna på himlen ännu gäller. Även om han ibland gör nya avtal med andra.

Jag är själv inte religiös men tycker den andra förklaringen låter bättre, alltså att man låter judarna ha sitt avtal så får man se sitt eget som ett annat avtal, om inte annat för husfridens skull. Är du troende är dessa frågor givetvis av avgörande vikt. Som sagt, vad ska man göra med judarna? Ska de få vara i fred tills den yttersta dagen då messias återkommer? För då får vi ju alla veta – kristna, judar och ateister – om det var Jesus eller någon annan filur. Ska judarna konverteras? Måste de frälsas? Är de djävlar och demoner? Tjänar de satan?

Om du tycker det är tokigt att judarna tror att de är Guds utvalda folk kan du ju tänka dig hur tokigt det blir om du skulle tro att det var sant men förfalskat och egentligen handlade om Dig.  

Urkundsförfalskning, alltså att utge sig för att vara någon man inte är, är ett brott av en anledning. Du stjäl någons identitet. Det är en integritetskränkning. Att stjäla någons kulturella identitet är samma sak men i större skala. Det är vad svart ersättningsteologi är.

Den första afro-amerikanska kyrkan, First Baptist Church i Petersburg Virginia, grundades 1774 av frigivna slavar. De första svarta kyrkorna grundades när slaveri fortfarande var lagligt och var i stort evangeliska. Under 1890-talet var ersättningsteologi a la mode i den anglikanska världen. Rörelsen kallades faktiskt för Anglo-israelism och proklamerade brittiska urinvånare var ättlingar till de bibliska israeliterna. Det var en kristen rörelse men med mystiska inslag lånade från dåtida föreställningar om druidiska och keltiska element. Som New age idag fast förr i tiden.

Vissa svarta ledare i USA tog denna lära till sig men ändrade den till att det var de svarta amerikanerna, inte anglo-saxerna, som var de ursprungliga israeliterna.

När svart ersättningsteologi började ta form hade olika afro-amerikanska samhällen påverkats av frimureliga inslag sedan 1790-talet. De svarta frimurarna lärde ut att arvet från det faraonska Egypten och det bibliska Etiopiens öde var Afro-amerikanernas arvedel. Ritualerna hade inslag fritt inspirerade av Mellanöstern men påstods komma från Salomos tempel. När den afro-amerikanska israelismen – ersättningsteologin, börjar ta form har den redan en rik flora av mystiska och mytiska inslag att dra inspiration ifrån som öppnar dörren för både judendom och Islam.

Den afro-amerikanska upplevelsen är unik. Det är ett folk av slavättlingar som i många fall inte har en aning om var i Afrika de kom ifrån. Frestelsen att forma sig en identitet genom att stjäla ett annat folks kultur, historia, traditioner måste varit stark när de nyligen frigivna slavarna hörde berättelsen om judarnas slaveri i Egypten.

Jag vill vara tydlig. Jag tror inte på kulturell appropriation men även om så vore är det inte heller textboksdefinitionen av det begreppet. Eftersom begreppet förutsätter att det måste vara majoritetssamhället som stjäl något från en minoritet för att det ska vara skadligt. Den afro-amerikanska gruppen antas enligt nuvarande teoretiska paradigm själv vara marginaliserad varför den per automatik inte kan begå kulturell appropriering – eller för den delen vara antisemitisk – enligt logiken att förtryckta och marginaliserade grupper aldrig kan vara rasister.

Vilket jag misstänker är anledningen till att hiphoparna kommer undan med så mycket i sina låttexter. Hiphop är de nedtrampades musikgenre. Den kommer från gatan och handlar om livet på gatan. För de som gillar den, och jag räknar inte mig själv bland de, är det en del av lockelsen som jag skrivit tidigare. I konst måste det få vara tillåtet. Jag skulle inte kunna jobba som komiker om jag inte begagnade mig av stereotyper, klichéer och fördomar. Just det som är förbjudet är det roliga i mycket av den humor jag själv producerat. Sen ska det också tilläggas att även om det är hiphopens image att vara ung, uppkäftig, fattig och förtryckt är det numera en musikstil alla sorter och alla åldrar lyssnar på. Dina föräldrar lyssnar på hiphop. De som sysslar med det är oftast dollarmiljonärer eller ännu rikare. Det är svårt att ärligt hävda att det som genre fortfarande skulle ha en edge. Det är en stor del av populärkulturen och influerar lika mycket som den en gång influerades av annat. Visst hyllar den fortfarande, primärt, afro-amerikansk gängkultur men vid det här laget måste exploateringen komma från fler än de judar som varit inblandade i att producera den. Inte minst från hiphoparna själva.

Det är inte heller så att det saknas rasism inom judendomen. Det är klart att det finns rasism. Uttrycket goy för att beskriva icke-jude är till exempel rasistiskt. Visst kan du påstå att det inte ligger någon värdering i det och att det bara är en beskrivning av någon som inte är jude men när jag växte upp hörde jag mer än en gång att det tycktes ligga en viss värdering i det. Och eftersom judar är människor som vilka som helst är det klart att även judar har fördomar. Alla har fördomar i varierande grad. Även svarta. Det är löjligt att det ens ska behöva sägas.

Grupper av alla slag befrämjar sammanhållning genom att påstå sig vara bättre än andra. Om man är medveten om sina fördomar kan man åtminstone skämta om det. Jag hade kunnat skämta om hur dumma afro-amerikaner är som tror att det vore bättre för dem att vara judar, hade det inte varit smartare att önska sig vara norrmän? Och om det nu är så att judarna styr världen så är det svårt att se Busta Rhymes göra ett bättre jobb. Kan du inte ens ta ansvar för dig själv hur ska du kunna styra världen? Det är ju uppenbarligen dumheter. Fortsätt du att rimma om bilar och lättklädda damer vars vandel är förhandlingsbar så får den där lille judiske pojken med dålig hållning och illa sittande kostym fortsätta att göra excelblad över hur mycket du tjänar. Men det hade varit rasistiskt så jag tror jag avstår.

När svarta amerikaner påstår att de är de riktiga judarna är det inte kulturell appropriering. Svart ersättningsteologi kan som jag skrev ovan inte beskrivas så. Att inspireras av någon annans kulturella uttryck är inte rasism. Det finns afro-amerikaner som bara använder berättelsen om uttåget ur Egypten som en liknelse för sin egen situation och det är inte rasistiskt. Det antisemitiska med ersättningsteologi i den form du nu ser Ye ge uttryck för – nämligen afro-amerikansk ersättningsteologi – är att den säger att svarta är de riktiga judarna. Det är de som var slavar under Farao i Egypten, och judarna är inte riktiga judar utan lögnare och bedragare. Djävulens avkomma, demoner, osv.

Tack för att du har lyssnat på #DEKONSTRUKTIVKRITIK VS KANYE WEST DEL 2 AV 4. I nästa avsnitt talar vi om afro-amerikansk antisemitism. En av de diskussioner om grundläggande värderingar som legat i träda.

För att stötta DEKONSTRUKTIV KRITIK bli Patreon på patreon.com/aronflam, eller skänk via bitcoin, paypal eller SWISH 0768943737.

Jag heter Aron Flam.

Till nästa gång, ha en god tidsenhet.

 

About the author

Komiker, författare och podcastare