Bianca Meyer om konst, skönhet och Jungs modersarketyp + #TwitterFiles

Avsnittet gästas av komikern och poddaren Bianca Meyer. Vi talar om politik och skönhet i konsten samt Jung och modersarketypen. Men först en liten essämonolog om utvecklingen på twitter.

För att NJUTA AV AVSNITTET KLICKA HÄR!

#TWITTERFILES

Sent på fredag kväll, efter tolvslaget så tekniskt sett lördag morgon, den tredje december 2022 enligt den gregorianska kalendern, strax innan jag ska gå och lägga mig ser jag att Matt Taibbi postat en tråd på twitter med rubriken The Twitter Files. Jag har följt Matt Taibbi sedan tidigt 2000-tal. I den amerikanska mediefloran har han alltid räknats till vänstern och jag har följt hans arbete med intresse sedan jag såg honom första gången i Jon Stewarts Daily Show och han lärde mig vad en ”earmark” är för något. Det var med både glädje, och viss skadeglädje, jag såg honom deplattformeras efter att ha stött i den amerikanska åsiktskorridorens golv, tak och väggar i så många år att han till slut trillade ut genom ett öppet fönster och sedan dess befinner sig ute på den riktigt fria marknaden för idéer och nu har han och Bari Weiss av Elon Musk fått tillgång till interna emails om några av de största frågorna om Twitter som uppstått de senaste åren.

Fredag natt, eller lördag morgon om vi nu ska vara petiga, läser jag de 36 inläggen med stigande uppspelthet i kroppen. De senaste åren har twitter stadigt blivit sämre och sämre. Nu börjar det bli roligt igen.

Inläggen handlar om Hunter Bidens laptop och hanteringen av den storyn från New York Post. Enligt Matt Taibbis genomgång har både republikaner och demokrater haft kanaler in på företaget som de utnyttjat för att få människor avstängda, berättelser nedprioriterade i flödet eller helt bortplockade, och så vidare. Demokraterna har dock haft betydligt fler ingångar till företaget än republikanerna. Främst för att dessa kanaler inte var ”officiella” eller ”upparbetade”. Allt hängde på personliga kontakter och eftersom de flesta som jobbade på Twitter vid den här tidpunkten var demokrater så kantrade hela flödet åt vänster. Det framgår också att VD:n Jack Dorsey inte hade inblick i vad som pågick utan att det mesta sköttes av andra mer eller mindre högt uppsatta chefer.

Matt Taibbi skriver att:

”Twitter in its conception was a brilliant tool for enabling instant mass communication, making a true real-time global conversation possible for the first time.

In an early conception, Twitter more than lived up to its mission statement, giving people “the power to create and share ideas and information instantly, without barriers.”

Det är svårt att inte hålla med. När twitter kom till och fortfarande bara hade 140 tecken var det briljant på sitt sätt. Begränsningen till 140 tecken gjorde plattformen till en fantastisk länkmotor som gav en märklig överblick, eller kanske ögonblicksbild, över världen. I begynnelsen var twitter ett verktyg för just länkar till längre artiklar och one-liners. Mer behövde det inte vara för det räckte gott.

”As time progressed, however, the company was slowly forced to add those barriers. Some of the first tools for controlling speech were designed to combat the likes of spam and financial fraudsters.

Slowly, over time, Twitter staff and executives began to find more and more uses for these tools. Outsiders began petitioning the company to manipulate speech as well: first a little, then more often, then constantly.

By 2020, requests from connected actors to delete tweets were routine. One executive would write to another: “More to review from the Biden team.” The reply would come back: “Handled.””

När New York Post publicerar sin artikel om Hunter Bidens dator tar Twitter till storsläggan för att förhindra dess spridning. Den går inte ens att dela i privata meddelanden. Ett verktyg Twitter dittills hade tillämpat endast på särskilt grov brottslighet som barnpornografi. Vita husets dåvarande talesperson Kaleigh MacEnany blev blockad från sitt konto för att ha twittrat om storyn. Det verkar också ha rått interna strider om förfarandet inom Twitter. Kommunikationsteamet som ansvarar för PR verkar inte ha varit lika förtjusta i censuren som det team som jobbade med just ”content moderation” eller redigering av innehåll som vi borde säga på svenska. Den officiella storyn var vid tillfället att Hunter Bidens dator skulle ha hackats av Ryssland och att den därför borde ses som fejk news. Att den förklaringen inte räckte insågs dock snabbt internt på twitter men hållningen utåt förändrades inte med informationen.

Det många länge misstänkt visade sig alltså stämma. Lika förutsebart som att det Matt Taibbi nu kunde visa ha skett var reaktionerna från representanter från traditionell media som kallar det en icke-nyhet och hävdar att Matt Taibbi går i världens rikaste mans koppel. Ett i stort korrekt påpekande om det inte vore för att alla som nu pekar finger jobbar på världens största nyhetsorganisationer som mer eller mindre alla ägs av världens rikaste människor.

Så många och så förutsägbara var reaktionerna från några av västvärldens mest uppburna journalister att det genast dök upp roliga samlingar av dem.

Ben Collins senior reporter på NBC News skriver “Imagine throwing it all away to do PR work for the richest person in the world. Humiliating shit.” Om Matt Taibis tråd.

NBC News ägs av Comcast. Ordförande, president och VD är Brian L. Roberts som är son till dess grundare Brian J. Roberts. Visserligen äger Brian L Roberts bara 1 procent av comcast men däremot alla B-aktier vilket ger honom en röstandel på 33 procent. Han är alltså otroligt rik. Rätt förnedrande för Ben Collins.

Chris Hayes på MSNBC News skrev som svar på Taibbis tråd “Watching some of the most famous, most powerful and richest men red-pill themselves into disaster. Pretty wild!”

MSNBC ägs också av comcast.

Mehdi Hassan som arbetar för både NBC och MSNBC skriver “Imagine volunteering to do online PR work for the world’s richest man on a Friday night, in service of nakedly and cynically right-wing narratives, and then pretending you’re speaking truth to power.”

Jason Schreier som skriver åt miljardären och den demokratiske före dette presidentkandidaten Michael Bloomberg “Editors are great not just because they make your work sharper, but because you can ask them things like ”Hey should I be doing PR work for the richest man on the planet” and they’ll say ”Nah””  Enligt Bloomberg är Michael Bloombergs värde 76.8 miljarder dollar.

Och så vidare… Själv är jag rätt nöjd med min egen betalningsmodell som bygger på mikrodonationer från dig som lyssnar – via Patreon, bitcoin, Paypal eller med SWISH 0768943737.

Jag är som du vet inte amerikansk jurist, men jag tror att det är konstitutionellt tveksamt om det är okej att politiska partier styr sociala media-jättar – särskilt om de är partiet som sitter vid makten. Tänk själv om politiska partier hade direktlina till New York Times redaktörer

Intressant i sammanhanget är att från Elon Musks tillkännagivande att han vill köpa twitter för 44 miljarder dollar, den fjortonde april 2022 enligt den gregorianska kalendern, så tar det bara lite mer än en månad innan socialdemokraterna bestämmer sig för att lämna Twitter den 22 maj 2022.

”Detta konto är inte längre aktivt. Vi finns istället på gator och torg, för samtal på arbetsplatser och i trappuppgångar när vi knackar dörr. Du hittar oss även på Facebook, Instagram och YouTube.”

Då hade socialdemokraterna haft sitt konto sedan april 2007. S presstalesperson Johannes Svensson sa vid tillfället till SvD att ”i just den här kanalen så är det samtalsklimatet som vi inte tycker är produktivt”.

Vid den här tiden var det stora bråket mellan Musk och Twitter antalet botar på plattformen. Oavsett vad så är det intressant nog att få mig att twittra till herr Musk och fråga.

Vi får se om han svarar. Gå gärna in och like:a tweeten om du också är nyfiken.

 

Bianca Meyer

Jag lärde känna Bianca Meyer genom standup. Sedan dess har hon jobbat för Public service, och blivit känd med den nu nedlagda podden della Q. För tillfället driver hon podcasten Unge Meyers lidanden tillsammans med komikern och tidigare #DEKONSTRUKTIVKRITIK-gästen Jonatan Unge. Tanken var att detta skulle bli ett djupt samtal om konstens villkor med Bianca eftersom hon är en av de mest estetiskt intresserade personerna jag känner. Jag ville också tala med henne om Carl Jungs essä om modersarketypen. Dessvärre faller jag och Bianca lätt in i en komikerjargong som inte alltid är helt politiskt korrekt. Jag varnar därför på förhand för att du kan komma att brista ut i skratt vid lyssning. Om detta känns obehagligt föreslår jag att du uppsöker en psykolog. Kanske en Jungian? Annars önskar jag Dig återigen en mysig och underhållande lyssning. Bianca Meyer, njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare