Krigsbrott & Proportionalitet

Hamas hade egentligen tänkt att utföra pogromerna den sjunde till nionde oktober under Pesach, den judiska påsken, då vi firar uttåget ur Egypten. Iran beordrade dem att skjuta upp massakern tills efter att de fått loss sex miljarder dollar av Joe Biden.

FÖR ATT LYSSNA PÅ AVSNITTET KLICKA HÄR!

IDF, Israeli Defence Forces, alltså Israels försvarsmakt, är nu djupt inne i Gaza. När jag skriver detta är det krigets trettioandra dag. Israel har bombat, under flera veckor, och varnat civilbefolkningen att dra sig söderut på Gaza remsan. Bort från Gaza city. De uppskattar att mellan 800 000 och 1 miljon redan har migrerat från slagfältet. De mellan 100 000 och 200 000 som återstår kanske vill vara kvar. Kanske tvingas de till det av Hamas? Kanske är de Hamas och Islamiska Jihad och PFLP eller DFLP eller vad de nu månde kalla sig själva för. De förenas av sitt judehat. De har vigt sina liv åt det och de tänker viga sin död åt det. Så mycket hatar de judar. Gaza är omringat. IDF kommer nu gå hus till hus och så noga de kan arrestera eller döda terroristerna. Det kommer att ta månader. Många kommer att dö. Israeliska soldater. Terrorister. Civila. Det är vad Hamas vill och det var själva målet med deras fruktansvärda plan.

Nu ropar världen på vapenvila. Allt enligt samma manus som återupprepats många gånger förut. En vapenvila nu vore inte bara en seger för Hamas det vore en seger för alla extremistiska rörelser i hela världen. Varav de flesta är islamistiska och/eller socialistiska. Som av en ren slump. Du kan inte belöna krigsbrott med fred. Och krigsbrott är vad Hamas begått. Och fortsätter att begå. Men vi återkommer till det.

Anledningen till att inga av de totalt 22 arabländer som finns erbjuder palestinierna asyl och medborgarskap är för att palestinierna i Gaza och på Västbanken är en extremt radikaliserad befolkning. Medvetet radikaliserad i kampen mot judarna. Med hela världens villiga bistånd.

För några dagar sedan höll Hamas en utomhusfilmvisning i Gaza av sina brutala brott mot judarna till ropen av ”Allahu akbar!”. Tusentals unga män stod hänförda framför bioskärmen med mobilerna höjda för att filma av det de såg.

Bland de nyheter som försvann i flödet var den att Fatahs egen ”väpnade gren”, terrororganisationen Al Aqsa-martyrernas brigader, deltagit i massakern den sjunde oktober. För att fira hade de släppt en video av sina ”bravader” där de bland annat stampar på en civil Israels huvud och säger till kameran att detta snart kommer ske alla judar i Israel. För att du ska förstå hur det här påverkar Dig direkt som svensk vill jag upprepa – socialdemokraternas systerparti Fatah på Västbanken har en egen terrororganisation. En som deltog i brotten mot judar den sjunde. En sådan dessutom är så stolt över sina brott att de släpper en video som hyllar insatsen. Det är vad de svenska socialdemokraterna kallar för syskon och har skickat dina och mina pengar till.

Stora demonstrationer ”till stöd” för ”Palestina”, ett land som aldrig existerat, har varit rena hatmöten mot Israel och ägt rum över hela världen. I väst har hundratusentals tågat genom London, förstört egendomen och friden i Berlin, dödat en gammal man i USA. Ropen har hörts från Milanos gator till Dublins pubar. Från Floden till Havet. Alltså från Jordanfloden till Medelhavet. Där Israel ligger idag. Ska det vara ett Palestina. Det ska vara fritt från judar.

För även om Fatahs Förintelseförnekande ordförande Mahmoud Abbas och Hamas Qatarmiljardär Ismail Haniye inte håller med varandra om mycket är det i alla fall överens om det. Inget Israel får existera någonsin och inga judar får leva i det Palestina som tar dess plats. Helst ingenstans på jorden om de tillåts att drömma. Det bor inga judar på vare sig PAs mark eller i Gaza.

Israel är ett multikulturellt land där det bor druser, kurder, beduiner och nästan 2 miljoner araber. De har alla samma rättigheter och skyldigheter. Araberna som bor i israel har det bättre än araber i vilket arabland som helst. Det sitter araber i Israels högsta domstol och i parlamentet. Att anklaga Israel för apartheid är absurt.

Apartheid var ett system en stat utförde mot sina egna medborgare på grund av att de hade annan hudfärg. Det satt inga svarta sydafrikaner i högsta domstolen eller i parlamentet. Det var ett fruktansvärt system. Om ANC idag, som är en genomkorrupt rörelse, påstår något annat är det bara för att de stöddes av Sovjetunionen och svenska socialdemokrater under kalla kriget. Precis som PLO och Hamas. Vilket inte är så konstigt eftersom ANC är socialdemokrater.

På världens gator skanderas nu ”Kaybar Kaybar ya Yahud”, vilket är en referens till händelserna i Kaybar då lokala judar vägrade konvertera till Islam och Muhammed lät avrätta dem alla. ”Khaybar Khaybar ya yahud, jaish Muhammad soufa ya’oud”. ”Kaybar, Kaybar å judar, muhammeds armé ska återvända”.

Det har sjungits ”Krossa sionismen”. Sionismen, som är den politiska omsättningen av judarnas 2000-åriga dröm om att få återvända och bo i sitt eget hemland, ska krossas och givetvis ska de bygga upp sitt land Palestina, efter att de ”skjutit raketer”, ”till socialismen”. På judiska barn, kvinnor och äldres ruttnande lik. Men det är absolut inte antisemitism. Tänk inte ens tanken.

Sionism är tron på att judarna bör få ha ett hemland i sitt historiska hemland. Vill du krossa den vad är det då du vill utplåna?

Göran Greider har synts till på demonstration där en israelflagga eldades upp. Det kan tyckas märkligt, men tydligen var det någon på Public service som släppte ut honom på grönbete i några timmar. Ingen i allmänheten kom till skada.

I Turkiet försökte en uppretad mobb ge sig in på en Incilirlik Air Base där amerikaner är stationerade tillsammans med cirka femtio kärnvapen.

Så här lät det på Odenplan häromdagen där det måste varit tusentals:

De säger att de är ”för Palestina”. Men det är de inte. De här mötena har beskrivits av de som varit på dem som rena hatmöten mot Israel. Och demonstrerar du mot Israel när hon har anfallits då demonstrerar du för Israels fiender. Det är Hamas. Göran Greider demonstrerar till stöd för Hamas.

SVT Agenda låter Cecilia Uddén, som vanligtvis ljuger för Hamas och Fatahs räkning i Sveriges radio, och den gamla Israelhataren Carl Bildt bre ut sig med konsekvensen av att Cecilia Uddén moraliskt likställer Israel och Hamas och Carl Bildt lyckas förlägga Jerusalem till Västbanken. Tvåfaldig utrikesminister man tackar!

Programmet lyckas ägna en kvart åt konflikten utan att nämna vare sig jihadism eller islamism. Israel och Hamas framställs som moraliskt likvärdiga parter.

Agenda påstår att Hamas dödssiffror alltid stämmer enligt någon uträkning från FN utan att ange någon mer info än så. När jag mailar får jag svaret att de hittat referensen på AP, alltså Associated press. Själv hade jag redan läst nyheten i Qatars Al-Jazeera. Jag hade lika gärna kunnat läsa al-Jazeera. Det slipper jag i alla fall betala för.

Sanningen är den att de absolut inte går att lita på eftersom Hamas inte gör skillnad på civilbefolkning och sina egna terrorister och för att upp till så mycket som fyrtio procent av deras egna raketer och missiler faller kort och på den egna befolkningen med stora dödstal som följd. Något som borde sägas efter varje gång radio, tidningar eller teve rapporterar Hamas dödssiffror. Men Agenda rättfärdigar dem.

Ingen nämner det bottenlösa judehatet och skulden läggs konsekvent på Israel.

Programmet är framförallt en tablå över vad som är fel med Sverige 2023. Media, kommunister och politiskt beroende näringsliv i en inkompetent blandad häxbrygd.

Det är så illvilligt vinklat att det knappast kan ses som en olycka i arbetet. Antisemitismen på SVT och Sveriges radio är som socialismen själv. Den sitter i väggarna. Den osar ur varje por på programledare såväl som gäster. Den avslöjar sig i varje vinkling, rubrik och reportage.

Antisemitismen driver detta. Judarna blir syndabock för hela världens bekymmer. I Ukraina har nästan 23 000 civila mördats av Ryssland. Hur många barn vet vi inte eftersom fokus inte ligger på barn. Mellan 500 och 600 000 har dödats i inbördeskriget i Syrien. Över 400 000 i Jemen. Många av dem barn. Ingen bryr sig om dem. Ingen demonstrerar för deras skull. Världen bryr sig bara när judar tvingas döda för att försvara sig.

Men Israel kommer att vinna detta. Även om världen inte vill. Hezbullahs vanligtvis så osynlige ledare höll ett tal där han likt en liten skrämd gris ropade på vapenvila. Irans högste ledare Ayatholla Khameini vill ha vapenvila. Hamas vill ha vapenvila. Kineserna vill ha vapenvila. Turkiet vill ha vapenvila. Du kan lära Dig väldigt mycket om världen om du bara ser vilka som är för vilket förslag.

Det är också ett tecken på svaghet. Däri finns en liten ljusning.

De som är för en vapenvila är för Hamas. De är för att tvinga Israel att leva bredvid och fortsätta försörja sina egna mördare. De är för att Palestinierna ska användas som kanonmat av sina egna ledare. Det är inget jag hittar på. Det är Hamas egna ord. https://www.memri.org/tv/hamas-mp-fathi-hammad-we-used-women-and-children-human-shields

Fathi Hammad: [Allahs fiender] vet inte att det palestinska folket har utvecklat sina [metoder] för död och att vi söker döden. För det palestinska folket har döden blivit en industri, där kvinnor utmärker sig, och så gör alla människor som lever på denna jord. De äldre utmärker sig i detta, och likaså gör mujahideen och barnen. Det är därför de har bildat mänskliga sköldar av kvinnor, barn, de äldre och mujahideen, för att utmana den sionistiska bombmaskinen. Det är som om de sade till den sionistiska fienden: ’Vi önskar döden som ni önskar livet.'”

Ändå talar de flesta om proportionalitet. Som om Israeler naturligtvis inte skulle kunna kontrollera sin blodtörst utan omvärldens förmaningar? Skulle judarna vara mindre benägna att kontrollera sin hämndlystnad än andra? Andra som inte ens får förmaningar eller inspirerar till demonstrationer när de mördar, förtrycker eller fördriver miljoner.

Dessutom verkar alla ha missförstått begreppet proportionalitet. De verkar tro att det är antal döda på vardera sidan. Så är det inte.

För att illustrera skillnaden vill jag läsa upp en twitterkonversation mellan nationaldåren Joakim Zander en herr Ola Palmquist. Joakim Zander är för Dig som inte känner till honom sedan tidigare, och det finns ingen anledning för Dig att känna till honom sedan tidigare jurist och författare. Samt ihop med Fredrik Reinfeldts förra ”öppna era hjärtan”-talskrivare Moa Berglöf. Den sjunde, åttonde och nionde oktober twittrade Joakim Zander ingenting, vilket är lite oroväckande eftersom han annars inte skäms för att sprida kvasiintellektuell sofism omkring sig vart han än går. Först tre dagar senare twittrar han ”Som vanligt är det enkelt att fördöma terror och nära nog omöjligt att tala om dess mekanismer och drivkrafter”. Vilket får mig att undra varför han inte fördömt terror om det nu är så enkelt? Och varför han inte kan tala om antisemitism? Vad är det som hindrar honom? Antisemitism eller?

Men jag tar inte Joakim Zander som exempel nu för att vara elak. Jag gör det dels för att han illustrerar problemet med vår så kallade elit. Att socialismen som ideologi urholkat meritokratin så till den milda grad att det är viktigare att ha partibok än att vara kompetent.

Zander undervisar i juridik vid Lunds universitet påstås det och han uppfyller verkligen det socialistiska idealet. Han är en medelmåtta med rätt åsikter.

Men framför allt tar jag upp detta som exempel för att det är ett väldigt bra exempel.

Så här skriver Zander på twitter. ”Jag menar att det är uppenbart att Israels respons är oproportionerlig.”

För så är det. Proportionalitet avgörs i förhållande till den militära nyttan. Ola Palmquist som beskriver sig själv som ”33 år i armén. Främst strvtjänst, lite bpv och psk. Taktik och tekniklärare i 20 år. Brinner för ledningsprinciper. Numera i försvarsindustrin. Mina åsikter.” på Twitter har helt rätt. Kanske för att han jobbar med det?

Det är också något perverst med att bara räkna döda i antal. Som om hur det gick till, själva uppsåtet, inte spelade någon roll. Som att det är oväsentligt och ingen skillnad på att avsiktligt gå in för att mörda civila. Att skjuta raketer och missiler mot civila områden. Något Israeler lever med till vardags. Du får inte glömma att just nu är hela södra Israel och en inte oansenlig del av norra Israel evakuerat till mitten av landet, och flyglarmen går dagligen. Att meja ner ungdomar på ett rejv eller tortera familjer till döds och våldta kvinnor. Att det inte skulle vara någon skillnad på den som vill folkmord och den som försvarar sig mot det är perverst i sig.

Men det är också märkligt att bara se antal som proportion eftersom det antyder att de som dör för dig bara en är siffra som åsamkas någon grupp. Istället för att se varje individ som sin egen förlust. En person som förlorat livet. Att bara se antalet som något gruppen förlorat är ett kollektivistiskt sätt att se på saken. Primalt. Och dessutom inkorrekt.

Israel måste skydda sina egna medborgare mot liknande attacker. Hamas har lovat att försöka igen och igen tills alla judar är döda. Det finns helt enkelt inget kvar att snacka om.

Det är Israel skyldighet att så effektivt som möjligt avlägsna Hamas anhängare från jordens yta. Israel hade kunnat släppa en atombomb på Gazaremsan och utplånat alla där om de ville. Men det gör de inte. De gör allt i sin makt för att undvika civila förluster och är till och med villiga att riskera sina egna soldaters liv för att göra just det. I skrivande stund har 30 soldater dött sedan kampanjen började. Över 300 från den sjunde oktober.

Att attackera civila som Hamas gjorde är krigsbrott. Att gömma sig bland sina egna civila för att på att så sätt använda dem som mänskliga sköldar är förbjudet enligt Genevekonventionens – Regel 97 – Volume II, Chapter 32, Section J. Regeln lyder ”Det är förbjudet att använda sig av mänskliga sköldar”

Det räknas som krigsbrott. Skälet till att det är ett brott är enkelt. Om det inte var ett brott att gömma sig bland civila, men ett brott att döda civila, skulle alla arméer börja gömma sig bakom civila. Om det inte var förbjudet skulle du alltså bygga ett system som uppmuntrade till att förskansa sig bakom en grupp dagisbarn. Något Hamas gör i detta nu. Det är också en anledning till varför Israel måste utplåna Hamas. Som en signal till resten av världens terrorister att så gör man inte. Vad gäller attacker mot sjukhus regleras det i artikel 19

Artikel 19

”Sårade och sjuka IV.

Upphörande av skydd för sjukhus

Det skydd som civila sjukhus har rätt till ska inte upphöra om de inte används för att begå, utöver sina humanitära uppgifter, handlingar som skadar fienden. Skyddet kan dock upphöra först efter att en varning har getts, där man i alla lämpliga fall namnger en rimlig tidsgräns, och efter att en sådan varning har förblivit obeaktad.”

Israel har varnat med flygblad, sms, telefonsamtal, radio, you name it. I två veckors tid.

Huruvida Israel är skyldiga att släppa in hjälp till nödtsällda civila så regleras det i Artikel 23

”Sändning av medicinska förnödenheter, mat och kläder

Varje högavtalsslutande part ska tillåta fri passage av alla sändningar av medicinska och sjukhusförråd samt föremål nödvändiga för religiös dyrkan avsedda endast för civilpersoner från en annan högavtalsslutande part, även om den senare är dess motståndare. Den ska likaså tillåta fri passage av alla sändningar av nödvändiga livsmedel, kläder och stärkande medel avsedda för barn under femton år, gravida kvinnor och förlossningsfall.”

Så det är de. Men inte om:

”(a) att sändningarna kan avledas från sitt mål,

(b) att kontrollen inte kan vara effektiv, eller

(c) att en bestämd fördel kan tillkomma fiendens militära ansträngningar eller ekonomi genom ersättning av de ovan nämnda sändningarna med varor som annars skulle ha tillhandahållits eller producerats av fienden eller genom frigörande av sådant material, tjänster eller faciliteter som annars skulle krävas för produktionen av sådana varor.”

Våra hjälpsändningar hjälper bara Hamas.

Allt sådant här ägnar sig Hamas åt. De gömmer sig i sjukhus. I ambulanser. Skolor. Det finns bildbevis från tidigare konflikter mellan Hamas och Israel på när de åker ambulans. Att Hamas leddarskap brukar gömma sig inne på al-Shifa-sjukhuset är välkänt. De gör det för att de vet att det är fredat ,och för att om Israel ändå vågar slå ut dem kan Hamas alltid säga till världen att judarna är monster som attackerar sjukhus.

Att gömma sig i sjukhus är krigsbrott. Likaså att utnyttja ambulanser för trupptransport. Det är det just för att ingen ska göra det. Det är alltså återigen Hamas som begår krigsbrott.

Slutligen tar Artikel 34 upp gisslan: ”Hostages – The taking of hostages is prohibited.”

Det är hela paragrafen. Om du är dålig på engelska så står det alltså att gisslantagande är förbjudet. Punkt.

Och slutligen Artikel 51 paragraf 7 ”Närvaron eller rörelserna hos den civila befolkningen eller enskilda civila personer får inte användas för att göra vissa punkter eller områden immuna mot militära operationer, särskilt inte i försök att skydda militära mål från attacker eller för att skydda, gynna eller hindra militära operationer. Parterna i konflikten får inte styra rörelsen hos den civila befolkningen eller enskilda civila för att försöka skydda militära mål från attacker eller för att skydda militära operationer.”

Vilken part som begår krigsbrott står alltså bortom alla tvivel. Israel agerar helt i enlighet med Genevekonventionen. De har varnat. De prioriterar terrorns hantlangare och infrastruktur. Som gömmer sig bland den civila befolkning och på skyddsobjekt. Att föra krig är inte krigsbrott. I krig dör civila. Det är tragiskt men ej brottsligt. Det som avgör är om de civila var målet eller ej. Så är icke fallet här. Hamas gömmer sig på sjukhus, i skolor, i ambulanser. Att gömma sig bland civila är krigsbrott. Sålunda är det Hamas som begår krigsbrott. Hamas siktar in sig på civila med varenda raket, varenda missil och varenda attack. Det är krigsbrott.

Det har inget med antal döda att göra. Oavsett vad ärkefånar som Moa Berglöfs kille Joakim Zander tror. Det har med rätt och fel att göra. Vad som är moraliskt. Vill du ge Hamas segern kommer det att stärka dem att försöka igen, och inspirera andra att imitera dem, tills dagen kommer då det är du som drabbas. Den dagen verkar inte så långt bort på Stockholms gator. För där är det antisemitismen som regerar. Det är den motor som driver allt som pågår nu.

Jag vet inte om du har läst DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER eller om du bara läste om den men jag lovar att om du läser den idag är det en tripp. Boken handlar om socialdemokraterna och deras samröre med islamisterna i PLO och Hamas och med Nazisterna och givetvis om vad de alla har gemensamt – antisemitism.

Som Dr John Tollinger skriver på twitter: ”När socialdemokraterna sponsrat sitt ”kära systerparti” (enligt Löfven) i den värsta antisemitiska attacken sedan Nazismen så är den judiske författaren Aron Flams bok om socialdemokratins rötter mer relevant än någonsin”. Jag kan inte annat än att hålla med och tacka för reklamen.

Första kapitlet, första sidan, i DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER lyder som följer:

”Vissa ögonblick tillskrivs större vikt än andra. Tillfällen då

historien verkar ta en ny och oväntad riktning. Trumps valseger

och Brexit var sådana händelser – då ett narrativ som

dominerat så länge att det tas för självklart plötsligt får ge

vika för ett nytt.

Ett annat sådant tillfälle, numera bortglömt, men med viss

bäring på ambassadörens tweet i detta kapitels inledning, är

tisdagen den 12 november 1974. Då blir Olof Palme den förste

regeringschef för ett västland att i sitt officiella ämbete

träffa palestiniernas ledare Yasser Arafat. Rubriken i

Expressen lyder: ”Hur kunde Palme bli lurad?”. Förstasidan

pryds av en bild på en leende Arafat, i profil med kefiyehn

löst hängande över huvudet och stora solglasögon, bredvid

en bild på Palme med huvudet på sned. Palme har handen

knuten framför munnen, pekfingret löper över läpparna och

tummen är djupt insjunken i kinden. Bilden förmedlar djupsinnigt

tänkande och stora bekymmer. ’Statsminister Olof

Palme utsattes för en politisk kupp på toppnivå i Alger igår.

På sin väg till FN för att delta i Mellanösterndebatten i FN

damp Palestinaarabernas ledare Yasser Arafat ned i Alger

för att träffa Olof Palme. Palme var helt ovetande om mötet

i förväg. Vem var det som lurade honom?’”

Om det är så att du inte läste boken när det begav sig är det alltså verkligen så dags att du läser den nu. Tyvärr är pappersboken slut på förlaget. Jag kan bara erbjuda ljudböcker och e-böcker via min hemsida aronflam.com. Med lite tur säljer jag så många sådana att jag kan trycka en åttonde upplaga av DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER. Med citat från Israels president Isaac Herzog på framsidan: ”Setting the historical record straight”

Men fram till dess får du antingen låna den på biblioteket eller köpa den som e- eller ljudbok på hemsidan aronflam.com

Vill du se mig uppträda är det bara ett datum kvar på Woke in Progress nu. Det är slutsålt men som vanligt släpper jag in ett trettiotal på dörren som får tränga ihop sig längst bak i lokalen och bidra till extra god stämning. Stort tack till Dig som kom på senaste föreställningen den femte. Jag ser verkligen fram emot varje tillfälle. Det händer något nytt varje kväll. Och jag tycker i alla fall att det är oerhört roligt.

Jag uppträder också under rubriken snart cancelled tillsammans med Martin Jönsson, Filip Andersson och Lasse Nielsen den 17 november klockan 20.00 på Teater tre, Rosenlundsgatan, och biljetter till det finns på billetto.

Om du gillar vad jag gör går det bra att bli Patreon på patreon.com/aronflam. Det är en prenumerationstjänst där du själv bestämmer vilket belopp som ska dras för varje avsnitt. Annars går det bra att stötta mig även via Paypal, med bitcoin eller på SWISH 0768943737.

Stort tack till Dig som redan gör det. Du är en hjälte. Om jag behövs mer än någonsin vilket jag fått höra nyligen då behövs du ännu mer än någonsin. Tack för att du hjälper mig att verka.

Jag är Aron Flam. Till nästa gång. Ha en god tidsenhet.

About the author

Komiker, författare och podcastare

guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Röster
Direkt feedback
Visa alla kommentarer
Samuel Hedlund
Samuel Hedlund
6 månader sedan

”Stora demonstrationer ”till stöd” för ”Palestina”, ett land som aldrig existerat, har varit rena hatmöten mot Israel och ägt rum över hela världen.”

Det gläder mig att sådan demon-strationer nu verkar slås ned i Tyskland och är på väg förbjudas där. För egen del får tyskarna gärna sätta in tung militär mot pro-palestinska samlingar som markör och signal till Israel och omvärlden. I denna fråga ser jag gärna undantag från yttrandefriheten – särskilt i Tyskland!

Samuel Hedlund
Samuel Hedlund
6 månader sedan

”Det är också något perverst med att bara räkna döda i antal. Som om hur det gick till, själva uppsåtet, inte spelade någon roll.”

Ett historiskt exempel:

Axelmakternas förluster i människoliv under WW2 var ca 12 miljoner varav Tyskland förlorade ca 8 miljoner av dessa.

Judarnas förluster i människoliv var ca 6 miljoner.

Var det då mer synd om Axelmakterna eller hade de på automatik rätt eftersom fler dog? Var det mindre synd om Judarna eftersom färre dog?
Vilken primitivitet kan det mänskliga förnuftet sänka sig till?

Homo Sapiens (den förnuftige människan)
Som tur är kanske det inte är vårt förnuft som har sista ordet i mänsklighetens historia!?

2
0
Till kommentarerx
()
x