Johan Romin, insikt om Hamas

antisemitism - Israel - Johan Romin - Palestina - Public service - The left

Journalisten och teve-producenten Johan Romin gästar podden för att tala om Israel, Hamas och omvärldens dubbla måttstockar.

(För att LYSSNA PÅ AVSNITTET KLICKA HÄR!)

Johan Romin har 30 år som journalist o TV-producent bakom sig. Han har också en Fil.mag i historia fr Försvarshögskolan, SU o Umeå universitet. Numera är han företagare inom kommunikation o videoproduktion. Sedan den sjunde oktober har han verkligen tagit bladet från munnen i den så kallade Israel-Palestina frågan. Det är en fråga som när vi får chansen att tala med varandra redan har lockat ett nytt upprop med kändisar att ta ställning.

1005 stycken är de denna gång och de hoppas mäkla fred genom att få Israel uteslutet ur Melodifestivalen. Uppropet kom ut bara två dagar efter Förintelsens minnesdag. En dag som dessutom sett Palestinavänner demonstrera med budskap om att Israel och judar över hela världen är skräp och folkmördare utanför minnesstunder där överlevande från Förintelsen försöker minnas sina egna anhöriga från Nazisternas folkmord.

Själv var jag bokad att tala i Uddevalla sedan långt före sjunde oktober 2023. Jag var inbjuden av Henrik Sundström – som gästat den här podden och är litet smått berömd för vårt samtal om rättspositivism kontra naturrätt. Det är en ära för mig att bli bjuden till Uddevalla för att tala om DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER, Sveriges relation till Förintelsen och den svenska vänsterns band till terroristerna i PLO, nuvarande PA, och islamisterna i Hamas. Band som kan spåras ända tillbaka till Hitlers mufti Haj Amin al-Husseini via Olof Palme och Yassir Arafats möte i Algier 1974. Ett år efter oljekrisen 73 en gång då kraven på bojkott av den judiska staten faktiskt hade omsatts i handling. Men också en tid när Arafat fortfarande betraktades som inget annat än en terrorist av samtliga västländer och deras medier. Jag har som Du som lyssnat vet en relation till Förintelsen då alla mina mor- och farföräldrar var överlevande. Det är inte alltför ofta jag får inbjudningar att tala över huvud taget så det gladde mig att Uddevalla kommun bjöd in.

Min föreläsning var först tänkt att vara öppen för allmänheten. Vi skulle vara på Bohusläns museum men av säkerhetskäl var den istället nödgad att hållas i kommunfullmäktiges styrelserum på stadshuset strax utanför stan. De bedömde efter sjunde oktober att alla event med koppling till judar, Israel och tydligen Förintelsen har en förhöjd hotbild. Det som hände statsministern på Pustervik bidrog till att beslutet fattades att stänga föreläsningen. Henrik Sundström säger till mig att ”jag har inga problem med att medborgare luftar sitt missnöje men inte just den här kvällen. Då ville vi hellre ha en fridfull stämning”.

Istället var den för fullmäktigeledamöterna i kommunen.

Trots att inbjudan gått ut till alla ledamöter i kommunfullmäktige dök det bara upp en person från vänsterpartierna. En butter socialdemokrat som aldrig sade sitt namn. Det stack ut eftersom han var den ende av de närvarande få i rummet som inte hälsade på mig. Inte ens centern och liberalerna dök upp. En vänsterpartist var anmäld men kom inte. Minnesstunden gästades bara av representanter från moderaterna, kd och sverigedemokraterna. Vid det här laget har alla valt en sida. Även om det innebär att vi inte längre ens kan vara överens om att högtidlighålla minnet av Förintelsen. Ett tecken i tiden.

Ett av många. Det sägs inte rätt ut men zoomar Du ut från det dagliga skvalet av krig och död kan Du se att Israels krig mot Hamas är ett krig mot Iran. En av ondskans axelmakter i trojkan med Ryssland och Kina. Houthiernas attacker, Hizbullahs intensifierade eldgivning över gränsen till Israel från norr, visar på att det är ett proxykrig mot Israel från Iran. Houthiernas slogan är “God Is the GreatestDeath to AmericaDeath to IsraelA Curse Upon the JewsVictory to Islam”. Det är många ord men den är I alla fall tydlig. Med bara ribbåtar och drönare har de fördubblat fraktkostnaden i stora delar av världen. Israel har bombat IRGC – Iranska revolutinsgardets – högkvarter i Syrien. Jämnat det med marken. Och i Jordanien har tre amerikanska soldater dödats i en drönarattack mot en militärbas.

Biden bidar sin tid.

I Mellanöstern, Ryssland och Kina spär det bara på slutsatsen att Väst är svagt. Och det inbjuder till vidare attacker.

Så ser spelplanen ut.

När jag har mitt samtal med Johan Romin. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare

guest
0 Kommentarer
Direkt feedback
Visa alla kommentarer
0
Till kommentarerx
()
x