Bo Persson: tystnad, terror & antisemitism 2024

antisemitism - Israel - Palestina - Public service - Socialdemokraterna - Yttrandefrihet

Dokumentärfilmaren Bo Persson gästar podden för att berätta hur det går med att få SVT att visa hans film ”Watching the Moon at Night”. En film som SVT varit med och finansierat, men sedermera ångrat och efter det gjort allt de kan för att inte visa.

(För att lyssna på AVSNITTET KLICKA HÄR!)

Häromdagen återpublicerade jag mitt samtal med Bo Persson om hans och Joanna Helanders film ”Watching the Moon at Night” från oktober 2019. Ett fem år gammalt samtal som kunde spelats in idag. Samma frågor om antisemitism, vänstern, SVT, terrorn och terrorns ”faddrar”, eller ”sugar daddies” med dagens språkbruk, Iran, Ryssland och Kina är minst lika aktuella idag som de var då.

Kvällen före det här samtalet spelades in var vi i Klarabiografen på Kulturhuset i Stockholm. En scen som uppenbarligen inte styrs av Athena Farrokzhad eftersom de vågade visa Watching the Moon at Night. Den kommer också att visas igen den 20 februari om du har möjlighet att ta Dig dit.

När jag anländer med rulltrappa är det redan fyra poliser på plats utanför biografen på Kulturhusets andra våning. På väg till visningen med tunnelbana hann jag se fyra väldigt olika sorters människor med Palestinasjal. Jag behövde inte ens anstränga mig. De är överallt. Redan på plattan passerade jag vad jag misstänkte var en pundare som kanske inte bar sin palestinasjal av politiska anledningar men den såg helt ren och ny ut mot hans i övrigt nedsmutsade kläder så vem vet? Jag delade tunnelbanevagn på väg dit med ett äldre par där kvinnan bar en ullhalsduk virkad med ”Palestinasjal”-mönster. Idag säger vi Palestinasjal men mönstret och färgerna är ursprungligen från Irak. Den palestinska rörelsen approprierade plagget från irakiska araber när Yassir Arafat började bära det för att Palestinska terrorister tyckte sjalen var praktisk att dölja ansiktet med. Så det är egentligen fråga om kulturell appropriering. Som tydligen är politiskt inkorrekt när det gäller alla nationalsymboler utom just den palestinska. Och nej, jag säger inte att palestinierna som folk inte har uppfunnit något själva för det vore inte sant. Bombbältet som självmordsbombare använder är ett exempel på en palestinsk uppfinning. Visningen går bra. Det r tredje gången jag ser filmen men upptäcker fortfarande saker jag inte lagt märke till tidigare. I alla fall inte saker jag märke till medvetet. Frågestunden efter filmen var engagerad. Marianna Ahrne, som släpade filmen genom filminstitutet kunde berätta om motstånd de mötte där. Bo berättade om hur det går att få filmen visad nu. Publiken undrade bland annat varför i all sin dar den inte kan visas på SVT. Men istället för att besvara de frågorna tycker jag att Du låter Bo Persson besvara dem själv. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare

guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Röster
Direkt feedback
Visa alla kommentarer
Bengt Wellander
Bengt Wellander
2 månader sedan

Och nästa visning av filmen är redan slutsåld. Hur gör man, utöver att försöka påverka SVT, för att kunna få se den!?

1
0
Till kommentarerx
()
x