6.2 Ann Heberlein om banal godhet och ilska

Ann Heberlein,

lektor i etik och numera också riksdagskandidat. Många har skrivit in och begärt att jag ska spela in ett samtal med Ann om hennes senaste bok ”Den Banala Godheten” och tack vare dig som sponsrar den här podden kunde jag åkte ner till Malmö och Lund för att inte bara intervjua Ann utan också delta i den första nordiska Cannabiskonferensen och medverka i Normaliseringspodden

Så tack till dig som stöttar DEKONSTRUKTIV KRITIK.

DEKONSTRUKTIV KRITIK från Dig som Lyssnar:

Jag vill också tacka dig som skriver och berättar att du tycker att mina inledningar är för långa – och att du inte gillar att dom är på engelska. Du vill ha kortare inledningar och helst på svenska. 

Jag tackar dig för kritiken. Men håller inte med. När det gäller avsnittet med Harald tänker jag att det berör fler än oss svenskar. 

Och det var därför viktigt att en eventuell engelsktalande publik fick en snabb genomgång innan avsnittet. 

Gmar chatima NMR

Det är också många som skrivit och undrat varför jag inte tydligt tagit avstånd från NMRs marsch på Yom Kippur – eller som det kallas av majoriteten svenskar – Bokmässan i Göteborg. 

Så om du undrar tar jag kraftigt avstånd från nazism. Jag har aldrig så mycket som övervägt medlemskap i någon nazistisk organisation och det är nog lika så bra eftersom de ofta har intagningskrav som utesluter mig på etnisk grund. Och jag tycker absolut att varje person har ett ansvar att mota sina egna galningar i grind, men jag ser inte riktigt nazisterna i NMR som MINA galningar liksom jag är rätt säker på att de inte ser mig som sin, galning. 

Och det som stör mig mer än nazismen i det här spektaklet är hyckleriet. För om det nu verkligen är så att det är judehat motdemonstranterna på Heden bekymrar sig om var var dem i slutet av oktober 2015 när Kommunistiska partiet höll en bojkotta-Israel demo? En demo som gick från just Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg,

Och som beskrev sin idé så här: 

”Israel är en ockupationsmakt. En ockupationsmakt som terroriserar palestinierna på västbanken och Gaza, som lönnmördar, som bombar barn, som har bomber med vit fosfor. En ockupationsmakt som på olika sätt försöker lägga beslag på hela Jerusalem. 

En ockupationsmakt som bryter mot FN:s stadgar och resolutioner år efter år. 

Lösningen på konflikten mellan Israel och Palestina är inte förhandlingar där bägge sidor ger efter och kompromissar. Lösningen är att den Israeliska terrorn och ockupationen upphör, inget annat. 

Kom och visa ditt stöd för Palestina!

Bojkotta Israel!”

Bojkott av judiska affärer, anklagelser om att judar dödar barn (i alla fall i högre utsträckning än andra människor), det är sånt som NAZISTERNA sysslade med. Ren antisemitism. 

Och jag är inte förtjust i what-about-ism. Det är ett klassiskt vänsterargument – ”meh, dområ?”

Men det är ingen tvekan om att NMR vill skapa terror och panik och villig media ställer upp för att skifta fokus från mer trängande frågor. 

Så att arbetarrörelsen verkligen skulle mota sina egna galningar i grind är bara sant om man med egna galningar faktiskt syftar på nationalsocialisterna – vilket jag är villig att göra – men jag är också rätt säker på att socialisterna, liksom NMR, inte skulle hålla med. När det gällde de våldsverkande elementen inom den autonoma vänstern så fick ju de vara med och leka på Heden de med. Och ja, jag vet att det fanns människor på heden som försökte stoppa dem när de ville storma poliserna men de var ju ändå inbjudna eller hur? De fick vara med och kramas innan, då är man inte motad i grind. 

När det gäller både den intersektionella vänstern och den identitära nazistiska ideologin, och jag skyller inte nazismen på den identitära vänstern, nazismen fanns innan den gjorde och antisemitism fanns också innan den identitära vänstern, men de ger näring åt varandra – de bekräftar varandras världsbild eftersom båda fokuserar mer på gruppidentitet och hudfärg än individ och egenskaper. Båda har ju det gemensamt att de är just identitära rörelser, och att de inte gillar judar.

Och jag ogillar jämförelser med 30-talet överlag, men en av anledningarna till att Hitler kom till makten var för att människor i gemen var mer rädda för kommunisterna än för brunskjortorna. De var rädda för att bli av med sin frihet och sin egendom. 

Överlag har det kommit in väldigt mycket frågor om judendomen, Israel-Palestina och hur det kommer sig att den svenska vänstern, och den internationella vänstern, vände sig från Israel. I kommande essämonologer kommer jag att försöka besvara de frågorna. 

”DEN BANALA GODHETEN”

Men i dagens samtal ägnar vi oss åt Ann Heberlein och hennes bok ”Den Banala Godheten” som alltså syftar till ett citat av Hanna Arendt. Hon var politisk filosof och bevakade rättegången av Eichmann åt tidningen The New Yorker när hon observerade hur banal ondskan verkade vara. 

I vårt land verkar det dock som att observationen går att vända på. Vi svenskar verkar uppvisa en nästan patologisk besatthet av att verka goda. I mina ögon kompensatoriskt men vi får som sagt tillfälle att återvända till det i kommande essämonologer. 

Ann gör i alla fall den observationen. Vad den beror på kan man givetvis kivas om. Men att den är där tycks självklart. Ann har skrivit en bok som i mångt och mycket utgår från anekdoter. Och med anekdotisk bevisföring ska man vara försiktig. Däremot är det svårt att argumentera mot massan. För det är inte bara en anekdot. Det är många.

Recensioner av den banala godheten:

http://www.expressen.se/kultur/bocker/konspirationsteorier-och-siffertrix-i-heberleins-bok/

http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/7r6LW/osmakligt-heberlein

https://www.svd.se/kritikerna-gor-skev-lasning-av-heberleins-bok

https://www.svd.se/heberlein-lar-skramma-bort-dem-som-behover-lasa

Tills nästa gång – ha en god tidsenhet.

About the author

Komiker, författare och podcastare