Jens Ganman Vs. Al-Jazeera Sverige del 2av 2

antisemitism - Israel - Palestina - Public service - Ukraina

Den eminente Jens Ganman och jag fortsätter vårt samtal om Al-Jazeera Sverige. Detta är alltså del 2 av 2. Om du missat del 1 föreslår jag att du går tillbaka och lyssnar på det avsnittet innan du fortsätter med detta. Det kan vara så att vi refererar till sådant som redan har sagts.

(För att lyssna på AVSNITTET KLICKA HÄR!)

Men först vill jag demonstrera vad vi kommer att tala om.

Söndagen den 17 december kan jag i Expressen under rubriken

”S-politikern utbuad för orden om Hamas” läsa att:

”På en demonstration för Gaza kritiserade S-politikern Zinaida Kajevic Israels krigföring.

– Civila palestinier ska inte straffas för Hamas terrorhandlingar, sa hon. Då blev hon utbuad och tvingades avbryta sitt tal”.

För du trodde väl inte att en socialdemokrat skulle bli utbuad för hyllningar av Hamas? Det är inte ens så att hon behöver kalla Hamas för en terrororganisation. ”Terrorhandlingar” indikerar att de fortfarande kan vara en frihetsrörelse bara det att de denna gång har råkat trampa lite snett och begått terrorhandlingar. Så oroa Dig inte för Zinaida Kajevic. Hon blev omkramad av Jamal El-Haj, som vi får förmoda var där för att fördöma Hamas, men kom av sig när han istället, denna storhjärtade man, blev tvungen att trösta sin partikollega istället. Att de här demonstrationerna är för Hamas borde vara uppenbart för alla. Men eftersom det är en sådan sak som fortfarande förnekas kan vi väl nöja oss med att konstatera att de som demonstrerar i alla fall inte är emot Hamas. Det demonstranterna krävde var, enligt Al-Kompis som var först med att rapportera om saken, ett slut på kriget och ett ovillkorligt öppnande av samtliga gränsövergångar. Vilket i praktiken skulle betyda att Israel inte får utkräva rättvisa av de skyldiga i Hamas ledning, De får inte störta Hamas, och de får inte skydda sina egna gränser mot den typ av övergrepp som Hamas själva säger att de tänker upprepa igen och igen tills Israel är utplånat och alla judar är döda. Det är dock inget som nämns av al-Kompis som bara konstaterar att kallar man det Hamas gjorde den sjunde och det de alltid gör med knivattacker, bilattacker och raketbeskjutning för terror så blir man utbuad.

Vidare skriver al-Kompis att:

”Demonstrationen tågade genom gatorna i Malmö, med start från Operahustorget, genom stadens centrumgator, ända till Möllevångstorget, där demonstrationens slutliga samling ägde rum, under skydd av polisen, som blockerade alla vägar längs vilka demonstrationen ägde rum för att underlätta passage för demonstranterna.”

De få hundratal judar som är kvar i Malmö får noll stöd från stadens ledning. Så har det varit länge. Det är däför som Malmö är i pincip tömt på judar. Styret prioriterar de muslimska rösterna framför judars rätt att leva sina liv öppet och utan fruktan för sin egen trygghet.

Malmö är därtill en stad som försörjs med pengar från andra kommuner. Malmö är faktiskt den största mottagaren av det kommunala skatteutjämningssystemet i Sverige och 25 procent av de pengar som Malmö har att röra sig med kommer från oss andra i riket. Så du och jag kan glädja oss åt att vi finansierat åtminstone en fjärdedel av Malmös antisemitiska demonstrationer och säkert lika mycket för att Ibn Rushd ska få arrangera Eidfestival för allmänheten.

Al-Kompis avslutar artikeln med att påpeka att enligt en undersökning på Västbanken och i Gaza, som hade publicerats bara fredagen innan demon i Malmö, kommer fram till att https://www.pcpsr.org/en/node/961

”57 procent av de svarande i Gaza och 82 procent på Västbanken sade att Hamas hade ”rätt” att genomföra attacken den 7 oktober. Medan endast 10 procent uttryckte sin tro att Hamas begick krigsbrott under attacken. Å andra sidan sade 90 procent av de svarande att den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas borde avgå.”

För att det är så det ser ut. Personligen har jag lika svårt att tro att det bara är invandrarväljarna i S som är antisemiter som att det bara är Public service tittare som är antisemiter och inte hela redaktioner. För samma dag som al-kompis och Expressen kan berätta om antisemitiska massmöten i Malmö är det säsongens sista Agenda.

”Varmt välkomna till Agenda som ikväll handlar mycket om de två stora krig som rasar!”

Sedan presenteras omedelbart det första kriget som programmet ska avhandla. Israels krig mot Hamas.

”I veckan röstade Sverige för en omedelbar humanitär vapenvila. Hur länge kan Israel fortsätta kriget mot Hamas när så många oskyldiga dör?”

När det är avklarat presenterar Nike Nylander det andra krig som pågår just nu. Ett krig som för jämförelsens skull, trots att alla dödsiffror är ungefärliga skördat, hundratusentals människors liv utan slut i sikte. Kriget mellan Ryssland och Ukraina är nu ett utnötningskrig.

Sedan Rysslands invasion har det kostat Ukraina nästan 90 000 döda och Ryssland över 300 000 enligt en underrättelserapport från NATO som just har läckt. https://www.reuters.com/world/us-intelligence-assesses-ukraine-war-has-cost-russia-315000-casualties-source-2023-12-12/

Den uppskattar att 315 000 ryssar har dött hittills. 87 procent de styrkor Ryssland hade före kriget.

”Ukraina genomlider ännu en krigsvinter. Samtidigt blockerades i veckan nya stödpaket till landet i både EU och USA.”

Inte ett ord om hur många som dött. Agenda vill istället påskina att det finns risk för att kriget inte kan fortsätta utan pengar från EU och USA. I fallet med Israels krig mot Gaza är det alltså viktigt att striderna upphör så fort som möjligt för att förhindra civilt lidande. I det andra fallet med Ukrainas försvarskrig mot Ryssland är det viktigt att Ukraina får de medel som behövs för att fortsätta kriget. Till seger.

Tror du mig inte? Låt oss i så fall räkna antalet gånger Nike Nylander, i Agenda, nämner eller pressar utrikesminister Tobias Billström om civila dödsfall. Hon har redan nämnt det i inledningen så där kan vi räkna vår första.

”Vi ska till kriget i Gaza nu där sedan Hamas blodiga terrordåd den sjunde oktober dödstalen nu har stigit till 18 800 enligt den av Hamas styrda hälsomyndigheten. Av de dödade så rapporteras 7 729 vara barn.”

Minut 03.07 kan vi räkna andra gången.

Sedan följer en bild på en gråtande flicka som kan berätta för kameran att huset just fallit ner på hennes huvud. Bilderna är hjärtskärande. Tre. Du ser att förödelsen är enorm. Varpå vi får följa en man som i sin famn bär ett blodigt bylte följd av en gråtande man som undrar – ”Vem dödar de här barnen? Dödar de några andra? Nej! Guds oskyldig a väsen. Dem dödade de med sina smutsiga händer”. Fyra.

Vid minut 05.54 när Nike pratar om hur mycket av Gaza som är förstört är bilden bakom henne på två små barn bland ruinerna. Fem. När hon fortsätter tala om antalet internflyktingar klipper inslagsproducenten till en bild av en liten flicka ensam på gatan. Sex. När hon talar om hur många av internflyktingarna som lider av brist på mat och vatten klipper de in en bild på en liten pojke som bär en flaska vatten. Sju.

Nike har intervjuat Karl Skao som är svensk och biträdande chef för FN:s mathjälp, World Food Program, och intervjun klipps in i programmet. Skao kan berätta att läget i Gaza är ”desperat” och att befolkningen han träffat är på flykt, rädda, och mycket arga. Ilska som också riktas mot hjälparbetarna. Efter att Nike fått pumpa Skao på information om hur nödställd civilbefolkningen i Gaza är har programmet bäddat ordentligt för utrikesminister Tobias Billström.

Intervjun kommer att handla i princip uteslutande om det civila lidandet. Och avviker Billström styr Nike alltid in honom på det spåret igen.

”När så många civila dör”

Åtta.

”Är det rimligt att kriget fortsätter med så här många döda?” minut 13.20-13.25

Nio.

”Man har bedrivit kriget väldigt mycket från luften. Och det har kommit uppgifter om att hälften av de bomberna ska vara så kallade dumma bomber. Som då inte är särskilt målinriktade. Som riskerar att skada civila. Väldigt mycket. Asså hur rimligt är det att använda den här typen av krigföring från luften i ett så här tättbefolkat område med så många människor och inte minst barn?” minut 15.03

Tio. Och elva. Att se Nike Nylander tala om militär strategi är som att titta på en fisk som försöker cykla. På Månen.

”Men nu är det ju nästan åtta tusen döda barn. Det är över hundra om dagen. Vad tycker du som utrikesminister är det rimligt att Israel har gjort tillräckligt för att skona civila liv?” minut 15.57

Tolv. Tretton.

Billström talar konsekvent om balans, avvägningar, när det som faktiskt behövs är en tydlig markering. Mot Hamas. Men också mot Agendas sätt att rama in intervjun.

”Det finns ju flera andra europeiska länder som både har fördömt det bestialiska terrordådet som Hamas begick men samtidigt har de markerat mycket tydligare än vad du har gjort nu och vad Sverige har gjort, hittills då. Och Norges utrikesminister han sa då till exempel för över en månad sedan ’Vi upplever att Israel överskridit en gräns och använt sin makt på ett oproportionerligt sätt i Gaza.’ Håller du med Norges utrikesminister om det där?” minut 17.10

Fjorton via proxy. Och när Billström försöker försvara regeringens linje om att Israels agerande måste följa internationell rätt avbryter Nike med:

”Så du håller inte med honom om att det är orimligt många dödsoffer bland civila?” minut 18.06

Femton stycken totalt på 20 minuter. Inte illa pinkat. Under intervjun med Billström har också Nike Nylander en bild bakom sig med en palestinsk pojke, övergiven i ösregn, men vi räknar inte den utan ser den som en bonus. Låt oss nu ta reda på hur många civila, allra mest barn, som dött i Ukraina.

”Det ska handla om kriget i Ukraina. Ett krig som har varat i snart två år. I veckan råkade det krigsdrabbade landet på två stora bakslag. För att försvara sig är ju Ukraina beroende av militärt och ekonomiskt stöd från som hittills alltså kommit från EU och dess medlemsländer och från USA. Men på EU-toppmötet häromdagen så misslyckades EUs ledare, för första gången, med att enas om ett nytt stödpaket. Stödet på över 50 miljarder euro blockeras av Ungern. Och samtidigt i USA fortsätter republikerna att blockera mer stöd till Ukraina.” minut 20.09-20.50

Bilden bakom Nike när hon berättar denna är på en stridsvagn i snön. Inga civila. Inga civila barn. Sedan kan man förstås diskutera om kriget började med Rysslands regelrätta invasion eller om det började redan 2014; och att detta bara är sedan Rysslands invasion av Ukraina för två år sedan; men det som är mest intressant är att hon påstår att det är republikanernas fel att stödet till Ukraina inte går igenom. Republikanerna är med på stöd till både Israel och Ukraina. Det som stoppat överenskommelsen är att Biden inte går med på att stärka USAs södra gräns mot Mexiko. Vilket är republikanernas enda villkor för att skriva på. Överenskommelsen är en bred säkerhetsöverenskommelse som inkluderar stöd till Israel som alltså inte heller får stöd på grund av republikanernas vilja att skydda sin egen obevakade gräns men om det nämns givetvis inte ett ord.

Det är såklart ett sidospår, men det är värt att notera utöver bristen på antal civila Ukrainska dödsfall. Och nu kan vi faktiskt sluta räkna. Det kommer ingen omnämnanden om antalet döda civila. Inga dödssiffror på Ukrainska soldater. 

Det nämns inte ens att Ryssland förlorat 87 procent av sina ursprungliga trupper sedan invasionen. Vilket ändå är en god nyhet i ett utnötningskrig. Ingenting om de fruktansvärda övergreppen av ryska trupper och miliser på Ukrainas civilbefolkning. 

Hela inslaget handlar om att Ukraina måste ha mer pengar för att kunna fortsätta kriga. Något jag själv håller med om att de borde få. Ukraina har rätt att försvara sig mot den ryska aggressionen precis som Israel har rätt att försvara sig mot Hamas aggression. Liksom ukrainarna ända till seger. Oavsett vad det kostar. 

Tills de själva kan garantera sin egen trygghet och sin suveränitet.

Ukrainarna slåss ju för ”vår frihet och vår demokrati” enligt Tobias Billström. Något han aldrig skulle kalla Israels krig mot jihadisterna i Hamas för. Trots att det faktiskt är så. Faller Israel står Europa på tur. 

Inslaget om Ukrainas problem nämner inte dödsoffer alls och får bara åtta minuter mot Israels tjugo.

Varför är bevakningen av dessa två krig så olika? 

I ena fallet måste det ta slut igår. I andra fallet måste det fortsätta till seger. Du kan kalla det vad du vill. Åberopa så många förmildrande omständigheter du kommer på. Men besattheten av döda barn i ena fallet går inte att bortförklara. SVT är, förutom att vara tydligt vänster i sin prioritering av nyheter och hur de väljer att presentera dem, ett antisemitiskt företag. 

Du behöver givetvis inte hålla med mig om det men det är svårt att förklara säsongsavslutningen av Agenda på något annat sätt.

Nu vill jag presentera den ojämförlige Jens Ganman. Vi fortsätter vårt samtal om Al-Jazeera Sverige, eller Public service, som det kallas i folkmun. Del 2 av 2. Njut!

About the author

Komiker, författare och podcastare

guest
0 Kommentarer
Direkt feedback
Visa alla kommentarer
0
Till kommentarerx
()
x