DEKONSTRUKTIV KRITIKs NYÅRSKRÖNIKA

antisemitism - Israel - Public service - Socialdemokraterna - Yttrandefrihet

Tack för att du lyssnar och har lyssnat under året som har gått. Och tack för att du har lyssnat under alla år som gått sedan starten 2016. Första avsnittet sändes den tolfte januari 2016. Det var med Alexander Bard och det är fortfarande det mest lyssnade avsnittet i poddens historia. Det var för över 344 avsnitt sedan. Åtta år.

(För att lyssna på AVSNITTET KLICKA HÄR!)

Mycket har hunnit utspela sig i världen sedan poddens start. Det är svårt att beskriva den förändringen som helt av godo. Även om mitt arbete med kulturkriget på allvar började långt tidigare. Redan när jag skrev för FAKTUM om svensk narkotikapolitik. Ståuppspecialen KÖN, om genusvetenskapen, började jag göra redan 2013. Så har vi alltså DEKONSTRUKTIV KRITIK, podcasten du lyssnar på i detta nu. Som fött fram böckerna DET HÄR ÄR EN SVENSK TIGER och Älskade Public service.

Med åtal, demonstrationer och ett och annat grafiskt verk därtill. Åtalet ledde fram till att Sverige, om inte annat, har ett av världens starkaste skydd för satir. I alla fall i en riktig domstol.

Folkdomstolen kämpar jag mot konstant även om den är betydligt svårare att påverka eftersom den inte följer några lagar.

Tigern är en bok om antisemitismen inom den svenska vänstern. Något som kan tyckas närmast profetiskt med tanke på höstens händelser. Antisemitismen är världens äldst bevarade konspirationsteori. Att den konspiratoriska tid vi lever i skulle leda fram till just konspirationen om judarna var därför givet. Lika givet som att den skulle komma från vänstern och islamisterna.

Allt som saknades var någon som sade det vilket jag därför gjorde. Och det är just den här typen av diskussioner som vi i Sverige borde ha.

Visserligen gäller det över hela Västerlandet men Sverige inte minst eftersom vi är ett av de länder som ställt oss med ena benet i Öst och andra i Väst. Vi borde ha en diskussion om våra allra mest grundläggande principer, vilka de ska vara, och i vilken ordning vi ska ha dem. Till viss del har DEKONSTRUKTIV KRITIK försökt och ibland lyckats vara just detta. Ett längre initierat samtal om de stora frågorna i vår tid. Frågor som dessutom inte har diskuterats vare sig djupt eller längre, snarare inte alls, i de större media du och jag betalar för med våra skatter.

Tyvärr går det inte längre att debattera viktiga frågor på ett öppet och ärligt sätt. Av flera anledningar men inte minst på grund av vår media som till stor del domineras av staten. Vilket är vad Älskade Public service handlar om.

Det är också just därför som jag vågar påstå att du som har stöttat mig sedan starten har fått valuta för Ditt stöd. Och jag tackar Dig för att du har gett mig möjligheten att arbeta mot den endemiska dumheten som plågar vårt land. Det är inte ett helt lätt arbete ska du veta. Men motsatsen, att inte göra någonting, hade varit betydligt svårare.

Så ett stort tack för Ditt stöd till DEKONSTRUKTIV KRITIK. Oavsett om det är på PAtreon.com/AronFLAM, med paypal, med Bitcoin, eller på SWISH 0768943737.

För att sammanfatta vad vi borde ha lärt oss av 2023, och egentligen borde veta sedan barnsben men inte verkar fatta tänkte jag tacka Dig som stöder mitt arbete med DEKONSTRUKTIV KRITIKS första nyårskrönika.

När en grupp människor utan övertygelser stöter på en grupp med en väldigt stark övertygelse kommer den senare gruppen att påtvinga sin tro på den förra oavsett hur stor den förstnämnda gruppen är. De övertygade kommer ta över och de utan övertygelser kommer antingen att anamma den övertygelse de troende för med sig eller tvingas att anpassa sig efter deras tro. Det är en allmän observation, men en som passar på vår nuvarande situation i Väst.

För det trodde du väl inte när du växte upp att du skulle se beväpnade barnsoldater i svenska städer? Världens alla ISIS existerade inte ens. Än mindre jobbade på dagis.

George Carlins observation om islam kanske ger en fingervisning om vartåt det barkar…

KLICKA HÄR FÖR GEORGE CARLINs PROFETIA

Michel Houellebecq kommer fram till ungefär samma sak i sin bok Underkastelse. I vilken romanens huvudperson Francois till slut böjer sig, för pengar, fortsatt anställning och fyra fruar för det parti ur Muslimska brödraskapet som röstats fram till makten i Frankrike. Med hjälp av den franska vänstern som i muslimerna ser en allierad i kampen mot nationalisterna.

Genocid, som i folkmord, har man ju hört talas om men vad i helvete kallar man det när ett helt folk begår självmord? Genosuicidal? Jag vet inte. Jag får fråga David Eberhard om det.

För det är inte Islams fel att Väst faller samman. Det är inte ens våra egna socialisters fel. Det är vårt fel. Just för att vi saknar övertygelser.  Eller i alla fall inte bryr oss tillräckligt mycket för att göra motstånd.

Islamisterna har inte brutit sig in i våra samhällen med våld. Det behövdes inte. Vi bjöd in dem. Eller vi och vi. Våra ledare bjöd in dem. Framför allt vänstern. Möjligen mot majoritetens vilja men det var den tysta majoriteten. Varför ingen sa emot. Det är lite det som är problemet med den tysta majoriteten nämligen. Att den inte säger någonting.

Det är praktisk politik som lett oss till den här punkten. Det är stora sociala ingenjörsprogram som skapat vår nuvarande lätt kaosartade situation. Jämställdhetspolitiken har lett till att pojkar halkar efter i skolan, inte hittar jobb och därför inte heller får någon partner. Utöver den faktiska diskrimineringen inom skolan och i arbetslivet har den på ett närmast religiöst sätt pålagt alla pojkar skuld och utmålat dem som förövare. Samtidigt har den sagt till kvinnor att de är offer. Slavar i patriarkatet. Något som givetvis sått misstänksamhet och hat mellan könen. Allt i ett försök att kompensera för historiska oförätter. För att skapa likhet i utfall.

Ett utfall som nu är så fragmenterat att allt som kvarstår är förvirring. Vid det här laget är mängden pronomen fler än människor som bekänner sig till LGBTQRSTUWZ…. Och inte minst, om alla ska vara normbrytande är ju normbrytande norm varför ingen är normbrytande.

Det är praktisk politik som havererat elsystemet. Men den bygger på en klimatpolitik som snarare strävar efter att vi ska begränsa vårt sätt att leva snarare än att utveckla det. Som i sin tur verkar bygga på det mystiska begreppet klimaträttvisa. Något som åberopades av klimatrörelsens covergirl Greta Thunberg och den svenska kontingenten av hennes ”klimatrörelse” Fridays for Future på svenska och engelska i Aftonbladet respektive The Guardian. ” We have always been political, because we have always been a movement for justice.” Det är enda gången I artikeln de använder ordet rättvisa utan prefixet klimat-.

En artikel som rättfärdigade deras ställningstagande för Hamas genom att hävda att deras kamp för klimatet alltid varit en kamp för just klimaträttvisa. Med vilket de alltså inte menar rättvisa som du och jag definierar begreppet – det vill säga att alla bör få vad de förtjänar.

De menar att alla ska ha lika mycket. Med vilket de egentligen menar lika litet. De erkänner rätt ut att deras rörelse aldrig handlat om klimatet utan om politik – en speciell form av marxism faktiskt. Något som antagligen glädjer våra fiender i Kina och Ryssland. Marxism med maoistiska förtecken är den ideologi våra politiska ledare genom skolan indoktrinerat dina barn i. Och till viss del antagligen lyckats med. Påhejade av massmedia. Med Public service i spetsen. Med ditt samtycke. Ibland kanske till och med ditt ivriga samtycke? Eller bara för att du inte brydde dig tillräckligt mycket? ”Jaha, men klimatet är väl bra?” tänkte du i din enfald och apati. Om du tycker att nu tog du väl ändå en tvärkonspiratorisk vändning Aron så vill jag påpeka att i den engelska utgåvan av artikeln i The Guardian undertecknar samtliga fyra fröknar som skrivit artikeln med sina pronomen.

”Greta Thunberg (she/her),

Alde Nilsson (all pronouns), a global development student and climate justice activist with Fridays for Future Sweden;”

Hon undertecknar alltså med alla pronomen. Alla! Snacka om att täcka alla sina baser. Det betyder också att hon har en hel del pronomen som borde vara förtryckare I hennes bok. Och som alltså förtrycker en hel del av de andra pronomen hon bekänner sig till.

”Jamie Mater (they/them), a researcher and climate justice activist with Fridays for Future Sweden

Raquel Frescia (she/they), a writer/researcher and climate justice activist with Fridays for Future Sweden”

Ingen av dem är klimataktivister. De är klimaträttviseaktivister. De stöder Hamas eftersom det i deras värld var en ”avkoloniserande” handling. De för sig med termer som ”Det Globala Nord”. Så det är klart att det går att se ett samband till den ideologi som eldar på för ett könskrig. Studerar man de här rörelserna bara lite mer än ett ögonblick är det uppenbart att de är olika uttryck för samma ideologi. Och att bakom utfallet av den praktiska politiken döljer sig en idé om att rättvisa är likhet i utfall. En idé som traditionellt företrätts av vänstern. Det är grunden för socialismen.

Den idén har länge varit förhärskande inom svensk skolpolitik.

Det är den idén som fått vänstern att i decennier förneka att det är någon skillnad på invandrare från andra kulturer och svenskar medan all politik samtidigt gått åt till att utjämna skillnader mellan svenskar och invandrare, män och kvinnor, bögar och flator, smarta och dumma och såklart fattiga och rika.

Idén om lika utfall innebär alltid att vi måste begå faktiska orättvisor för att uppnå denna sorts rättvisa. Vi kommer vara tvungna att begå så många orättvisor för att uppnå den att vi aldrig kommer att uppnå den. Det spelar ingen roll om du diskriminerar för att det ska bli fler kvinnliga sopåkare eller fler kebabställen som ägs och drivs av etniska svenskar. Vad du gör är att du offrar meritokratin till förmån för en metriokrati. Nej, inte meritokrati. Meritokrati var vad socialisterna avskaffade i jakten på lika utfall. Metriokrati. En medelmåttornas diktatur. För i andra änden av deras påstått välmenande sociala ingenjörsprogram finns det människor som var bättre lämpade att utföra vad det nu var för arbete som skulle göras men istället nu är förfördelade, diskriminerade. Och om dessa stackars krakar skulle drista sig att ge uttryck för den frustrationen får de höra att de är nazister.

Socialismen är ett gift som sipprat in i vår samhällskropp cell för cell sedan decennier. Dess idéer om lika utfall, social rättvisa, som rättvisa är inte rättvisa. Som allt med socialister angriper de språket först och förvrider alla ord till deras motsats. Något som inte hade hänt om vi hade trott på våra egna värderingar.

Förfallet inom välfärden kommer att fortgå. Skolan kommer bli allt sämre. Sjukvårdens köer längre och utbudet mindre. Laglösheten mer utbredd.

Om man kan säga något gott om 2023 är det att många masker har fallit. Efter skandalerna i Botkyrka kan ingen längre säga annat än att socialdemokratin är genomkorrupt. De har stulit våra pengar för att ge dem till gängkriminella och islamister. Socialisterna har arm i arm med islamister hållit antisemitiska massmöten på svenska gator och torg. Du vet nu med all säkerhet att du bor granne med, umgås med, arbetar med människor som kanske vill döda Dig eller i alla fall inte skulle ha några problem med att det hände. De skulle förstå att huruvida din avrättning var fel eller inte berodde på omständigheterna. Om du vid tillfället var förövare eller offer enligt deras skeva moraliskt fullständigt bankrutta världsbild. Har vi inte redan vant oss vid gangsterkrig med avrättningar på barn, av barn, och explosioner där oskyldiga människor dödas för att de förväxlas med någon släkting eller fästmö till en kriminell? Media skriver i alla fall om det och Public service, liksom socialdemokraterna, erkänner nu att problemet existerar och är kopplat till invandring. Har du haft ögonen med Dig har du till och med nu kunnat skönja konturerna av våra motståndare Kina, Ryssland, Iran och Nordkorea som den hårda kärnan flankerade av länder som Turkiet, Qatar, Sydafrika och Brasilien. Och om något är en ljusglimt är det att det inte bara är de västerländska välfärdsstaterna som kollapsar under sin egen vikt. Även Kina, Ryssland och Iran har interna problem. Stora interna problem. Iran kan inte skicka sin armé i krig för att de behöver den för att hålla sin egen befolkning i schack. Kina har stora ekonomiska problem kopplade till deras svaga äganderätt, brist på yttrandefrihet, åldrande befolkning och auktoritära styre. Varför de behöver så stor repression. Och Ryssland klara nog inte ett större krig än det det håller på med i Ukraina till enorm mänsklig kostnad.

Konsekvensen av vår egen brist på tro är problemet. Den svenska borgerligheten har helt överlämnat kulturen, skolan och media till våra fiender. I de fall de inte stått upp för idén om individens frihet och det egna ansvar om följer av den friheten har de aktivt antagit motståndarens problembeskrivning och därmed deras världsbild. Det har lämnat samhällskroppen helt utan immunförsvar mot de skadliga idéer som socialister bär på.

Så låt mig för en gångs skull bryta formen, ta en paus från att vara dekonstruktiv, om så bara för just denna krönika och tillåt mig att komma med lite konstruktiv kritik.

Det bästa vi kan åstadkomma är att ge alla människor samma möjligheter. Det måste vara vår idé om rättvisa. Allt annat leder till mer orättvisa i vad som redan är en orättvis värld.

I grunden handlar det om att återvända till några av de värderingar som legat till grund för Västs särart. Individualism uttryckt i yttrandefrihet och äganderätt, starka rättsstater med likhet inför lagen, och en möjlighet för medborgaren att stämma staten och vinna. Mer eget ansvar och mindre välfärd. Dessa idéer är alla aspekter av samma grundläggande idé om frihet. Framför allt bör vi förstå att vår idé om ett samhälle som visserligen skyddar minoriteter, men som alltid utgår från den minsta minoriteten nämligen individen, är bättre än andra människors samhällen. Där kollektivet ställs före individen. Sverige har en längre väg att gå för att komma dit än andra europeiska nationer. Så det är bara att börja knata. Vägen till frihet går genom försvaret av den.

Det bästa vore alltså om vi trodde på våra egna principer. Men vid det här laget skulle jag nästan nöja mig med att vi trodde att vi hade principer. Istället för den här genosuicidala stämningen. Den är så himla trist. Att du dessutom får höra en så här moralistisk svada från en komiker visar hur illa ställt det är. Komiker ska driva med moral. Inte förespråka den. Men så upp och ner är världen att komikern tvingas inta rollen som moralist.

I slutändan blir det antagligen en plånboksfråga ändå. Att Svensson helt enkelt tröttnar på att betala för de som inte gör det. Tröttnar på att betala för en undermålig skola, en sjukvård som inte fungerar, en äldrevård som är ovärdig våra äldre. För att inte tala om rättsväsendet och försvaret. För utöver våra tunga välfärdssystem hänger vår levnadsstandard på ett gäng smala sund mellan Taiwan och Kina, Malaccasundet varigenom 60 procent av Kinas handel går, Hormuzsundet mellan Iran och Förenade Arabemiraten varifrån en stor del av världens olja skeppas, och nu som senast mellan Jemen och Djibouti i Bab El Mand sundet. Ett sund som måste passeras för att komma till Suezkanalen, Medelhavet och till din butikshylla. När Houthis stör trafiken där påverkar det dig och mig direkt. Om du verkligen vill oroa Dig för sakernas tillstånd föreslår jag att du går in och kollar på en karta över fiberkablar på havsbotten. En inte oansenlig del av de som försörjer Europa med trafik går genom Bab El Mand.

Allt houthierna behöver för att skicka Italien tillbaka till stenåldern är en gummibåt och det har de. Åtminstone en av kablarna går ända upp till nordvästra Tyskland. Den passerar genom Grekland, Italien, Spanien, Frankrike, England och Belgien på vägen.

Houthierna motiverar sina attacker med Israels invasion av Gaza, och de har släppt videos där man kan se dem göra Hitlerhälsning i formering – en gest de tagit till sig för att de – till skillnad från deras apologeter i väst – inte skäms för sin beundran till Adolf Hitler. Så visst är det en spillovereffekt från kriget i Gaza. Men i bakgrunden skönjs Iran. Precis som de står bakom Hamas.

Enligt tidningen TIME magazine den nittonde december 2023 började attackerna av Houthierna mot den helt kommersiella sjöfarten den 19 november men eskalerade först i slutet av december, då de jemenitiska rebellerna avfyrade anti-skepps ballistiska missiler mot flera passerande fartyg och träffade ett. Vilket är första gången ett sådant vapen har använts framgångsrikt på det sättet så vitt någon vet. Eftersom inga av fartygen var på väg till Israel eller ägdes av israeliska företag, signalerade attackerna att Houthierna trappade upp sina ansträngningar att pressa lokal handel som ett sätt att tvinga Israel att avbryta sin kampanj i Gaza enligt TIME.

Fem av de största rederierna meddelade att de skulle omdirigera sina containerfartyg bort från Bab al-Mandab sundet, vattenvägen fartyg måste passera på väg till Suezkanalen. Suezkanalen hanterar över 10% av världshandeln.

Efter tillkännagivandet sjönk trafiken genom Röda havet med 35%. Om Houthiernas ”blockad” fortsätter kommer kostnaderna för konsumenterna och inverkan på lokala stater att vara avsevärda.

Om Röda havet stängs på lång sikt, kommer Europa och stater vid Medelhavet att bära den största kostnaden. Vissa länder i Nordafrika, som Tunisien och Algeriet, är också sårbara eftersom de gör det mesta av sin asiatiska handel genom Suezkanalen. Israel, Houthiernas avsedda mål, har redan påverkats eftersom trafiken genom dess södra hamn i Eilat har avstannat.

Den största förloraren till ett stängt Röda havet är Egypten, som är beroende av transiteringsavgifter genom Suezkanalen för så mycket som en fjärdedel av sina valutaintäkter. En långvarig störning av trafiken genom Röda havet kommer att påverka energipriserna, särskilt för konsumenter i Europa.

En femtedel av trafiken genom Suezkanalen är olja. Den totala volymen råolja och raffinerade produkter som skickas med fartyg och rörledning över Sinai är nästan 9 miljoner fat per dag (bpd). Vilket tydligen motsvarar 12% av den totala sjöburna handeln. Ett fullständigt stopp för oljeleveranser genom kanalen skulle vara en betydande störning och skulle sannolikt höja råoljepriserna år 2024 och därmed allt i ditt liv.

Om USA inte utplånar Houthierna finns det egentligen inget som övertygar Kina om att det inte ska ta sig över Taiwan-sundet till Taiwan. Varpå USA blockerar Malaccasundet, Iran tar Hormuzsundet, och sedan är det i full gång.

2024 ser alltså ut att kunna bli ett riktigt skitår. Osäkerheten blir inte mindre av att vår tids Rom, USA, står inför ett valår. Ett valår där den ena presidentkandidaten kanske hamnar i fängelse på vad som ser ut som ett uppdrag från den sittande uppenbart senile presidenten. Det kanske inte kommer bli världens mest rättvisa val men det kommer utan tvekan bli historiens roligaste val.

Som vanligt och i slutändan är ett muskulärt NATO bra för din ekonomi. Kommer vi in i den klubben hoppas jag att vi bidrar med mer än vi förstör. Både USA och NATO ser för tillfället rätt svaga ut när de inte kan skydda världshaven från stenåldersmänniskor med drönare. Fler prishöjningar följer. Mer inflation. Färre varor på hyllorna. Priset för att inte ha investerat i vår egen militär, något som gäller samtliga västländer, inklusive USA, ser ut att kunna bli mycket dyrt. Precis på samma sätt som det är dyrt att ha ekonomiska migranter som kommer till väst och lever på bidrag, eller att slösa bort all talang som föds i jakten på en värld helt utan kön.

Om det inte duger som argument för att börja tro så avslutar jag i alla fall året med att ha bidragit med orden metriokrati och genosuicid.  Gott nytt år. Och tills vi hörs igen, ha en god tidsenhet.

About the author

Komiker, författare och podcastare

guest
0 Kommentarer
Direkt feedback
Visa alla kommentarer
0
Till kommentarerx
()
x